Krem z cykorii
Składniki:
1kg cykorii
1l mleka
Łyżka maki
Masło
1 duży ząbek czosnku
Tarty zloty ser (najlepiej francuskie „comté”) 1 garść
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
(ewentualnie: orzechy zmiksowane na dekoracje, laskowe, włoskie, pekan, świeża pietruszka lub kolendra…)
Przygotowanie:
Przekroić cykorie na pól wzdłuż, pozbyć się twardego „serca”. Pokroić cykorię w cienkie „półksiężyce” i poddusić na maśle około 10 min. z odrobiną masła. Dodać wgnieciony ząbek czosnku, dodać trochę masła i mąki i zamieszać aż się mąka lekko podsmaży. Dolewać mleka, powolutku mieszając, doprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować na delikatnym ogniu około 20 min. Uważać aby mleko się nie wylało ;) Zmiksować, krem z powrotem zagrzać dodając tarty żółty ser doprowadzić do idealnej gęstości i konsystencji. Podać gorący z orzechowa posypka, świeża pietruszka na dekoracji
Tarta Tatin z cykorią, gruszkami serem pleśniowym i orzechami
Składniki:
1kg cykorii
Ser pleśniowy roquefort 150gr (do 200gr dla miłośników pleśni ;)
Orzechy włoskie 100g/150g
Gruszka świeża lub w occie
Sok z ½ cytryny lub trochę octu z białego wina
Cukier brązowy 2 lub 3 łyżki
Masło
Ciasto francuskie
Przygotowanie:
Przekroić cykorie na pól wzdłuż, pozbyć się twardego „serca”. Smażyć połówki na maśle z kawałkami obranej gruszki. Gdy oddadzą trochę wody dodać cukier brązowy, dokładnie mieszać i dodać sok cytryny (lub kilka kropli octu z białego wina). Cykorie są gotowe gdy nóż wchodzi bez trudu w najgrubszą cześć. Rozłożyć je w formie na tartę, dodać kawałki sera pleśniowego, orzechy i odrobinę soku pozostałego na patelni (nie za dużo!).
Położyć ciasto francuskie na całość, delikatnie „ubić” boki, zrobić małą dziurę (kominek) po środku, zapiec 190° aż ciasto będzie wyrośnięte i kolorowe. Zdjąć z pieca i od razu odwrócić całość nim się wystudzi.
Salata z cykorii, sera żółtego, rodzynków i prażonego słonecznika
Składniki:
4/5 cykorii
125g sera żółtego (najlepiej francuskie comté)
Garść rodzynków
Garść ziaren słonecznika
Oliwa z oliwek lub olej orzechowy, sezamowy…
Ocet z czerwonego wina
Przygotowanie: Przekroić cykorie na pól wzdłuż, pozbyć się twardego „serca”. Pokroić cykorie w cienkie „półksiężyce”. Ser żółty pokroić w drobne kosteczki, dodać do cykorii wraz z rodzynkami. Słonecznik uprażyć na patelni, wystudzić i dodać do sałaty. Doprawić oliwą i octem. Opcjonalnie, można zamienić rodzynki na kawałki jabłka, lub żurawiny, dodać orzechy włoskie zamiast słonecznika itd.…
Łódeczki z faszerowanej cykorii
Składniki:
Kilka sztuk cykorii
Wybrać najładniejsze liście z cykorii i faszerować
Rillette z tuńczyka: puszka tuńczyka, łyżka świeżej gęstej śmietany 30%, łyżeczka musztardy Dijon, trochę soku z cytryny, świeży szczypiorek. Wszystko połączyć i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem
Śmietana gęsta 30% łyżka, chrzan tarty łyżeczka, łosoś wędzony, koperek, pestki dyni. Połączyć śmietanęi chrzan, dodać ziarenka dyni, umieścić w liściu cykorii, położyć kawałek łososia i udekorować koperkiem
Łyżka sera philadelfia lub bitej śmietany, łyżeczka sera pleśniowego (najlepiej roquefort) orzechy włoskie, suszona morele. Połączyć sery, umieścić w liściu cykorii , posypać kawałkami orzecha i moreli. Kawałki boczku wędzonego i cebula: usmażyć na delikatnym ogniu razem, ewentualnie dodać odrobinę tartego żółtego sera, faszerować cykorie.
Papilota z polędwicą z indyka i cykorii
Składniki:
Kawałek filetu z indyka, najlepiej polędwiczka
2 cykorie
Garść żurawiny suszonej
Trochę świeżego imbiru
Oliwa z oliwek
1 ziarno anyżu
Papier do pieczenia
Do sosu:
Jogurt typu bałkańskiego/greckiego
Łyżka musztardy Dijon
Skorka z 1 cytryny
Koperek i pietruszka świeża.
Ewentualnie trochę czosnku
Przygotowanie: Mięso położyć na dużym arkuszu papieru do pieczenia. Pokroić cykorie na pól w długości, zdjąć i pozbyc się twardego „serca”, pokroić cykorie w cienkie „półksiężyce”. Dodać żurawinę, cienko pokrojony imbir, anyż, oliwę z oliwek do smaku. Wszystko zawinąć i upiec w temperaturze 200° około 20/25mn. Sos: Jogurt połączyć z musztardą, cytryną i ziołami, delikatnie doprawić solą i pieprzem. Podać np. z ryżem
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN