Jajka po polsku
Składniki:
8 jaj
60 ml śmietany 30%
Szczypiorek
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka chrzanu
Masło klarowane
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i przekrój wzdłuż ostrym nożem (razem ze skorupką).
Łyżeczką delikatnie wyjmij ze skorupek białka wraz z żółtkami i drobno pokrój. Skorupek nie wyrzucaj.
Do miski przełóż jajka, dodaj śmietanę, chrzan i posiekany szczypiorek.
Dopraw solą i pieprzem, po czym połącz wszystkie składniki.
Gotowym farszem ostrożnie nadziewaj skorupki jaj.
Wyrównaj powierzchnię i obsyp bułką tartą.
Na rozgrzaną patelnię z masłem kładź jajka farszem do dołu i smaż aż się zarumienią.
Danie serwuj na roszponce w towarzystwie chrupkiego pieczywa.
Królik duszony w sosie tymiankowym
Składniki:
600 g combra z królika bez kości
1 pęczek świeżego tymianku
100 ml białego wina
40 g masła klarowanego
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka pieprzu czerwonego ziarnistego
2 pory
Sól, pieprz biały
Przygotowanie:
Królika oczyść z błon i osusz ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzej klarowane masło.
Obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.
Dodaj por pokrojony w talarki (wcześniej lekko posolony), odrobinę pieprzu, soli i jedną część białego wina.
Smaż, aż wino się zredukuje (około 2 minuty).
Dodaj drugą część wina, tymianek i podgrzaną śmietanę.
Mięso duś bez przykrycia około 5 minut aż sos będzie gęsty.
Przełóż królika do naczynia żaroodpornego, posyp czerwonym pieprzem i wstaw na 6 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Gęsie wątróbki z gruszką
Składniki:
300 g gęsich wątróbek
1 gruszka (klapsa)
100 g szalotki
2 łyżki masła klarowanego lub tłuszczu gęsi
2 łyżki miodu
Sok z 1 limonki
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Wątróbki oczyść z błon i zgrubień, osusz na papierowym ręczniku.
Gruszki pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne i przesmaż z pokrojonymi szalotkami na rumiany kolor – odstaw na bok.
Wątróbkę obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez 2 minuty, wrzuć wcześniej przygotowaną gruszkę i szalotki, smaż jeszcze 1 minutę.
Pod koniec dodaj miód, skrop cytryną, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN