Trójkolorowa kuchnia warzywna

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogera kulinarnego i dietetyka Eryka Wałkowicza. Przygotował dla nas dania z warzyw czerwonych, żółtych i zielonych oraz omówił ich wartości odżywcze.

Bananchia

Składniki:

1/2 szkl. purée z banana (1 zmiksowany banan)

1/3 szkl. mleka sojowego lub migdałowego

3 łyżki nasion chia

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)

szczypta soli

ulubione dodatki (smażone banany, maliny, granat, mięta)

Przygotowanie:

Do purée z banana dodaj mleko roślinne. Porządnie wymieszaj razem z nasionami chia, syropem klonowym, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Masę przełóż do słoika i odstaw do lodówki na kilka godzin, a potem zajadaj z ulubionymi dodatkami.

Farinata

Składniki:

1,5 szkl. mąki z ciecierzycy

1,5–2 szkl. ciepłej wody

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

2 pomidory

1/2 cebuli

dodatki: czosnek, oliwki, bazylia

Przygotowanie:

Mąkę z ciecierzycy przesiej do miski i zalej ciepłą wodą. Odstaw na kilka godzin,

a najlepiej na całą noc. Następnego dnia dodaj do masy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Przelej do formy nasmarowanej olejem roślinnym i połóż na wierzchu swoje ulubione dodatki: plastry pomidorów, piórka cebuli i czosnek z oliwkami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 25 min., aż placek zacznie się rumienić z wierzchu i po bokach. Farinata gotowa, podawaj ją z dobrej jakości oliwą z oliwek i dużą szczyptą oregano.

Frytki z cukinii

Składnik:

1 średnia cukinia

Ciasto:

3/4 szkl. mąki z ciecierzycy lub pszennej

1/2–3/4 szkl. wody

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka wędzonej lub ostrej papryki

sól

pieprz

Panierka:

1 szkl. płatków owsianych, zmielonych

ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż miąższ, przekrój na pół, a połówki cukinii pokrój na podłużne paski, a potem poprzecinaj je na kształt frytek. Mąkę z ciecierzycy (lub pszenną) i przyprawy wymieszaj w głębokim talerzu z wodą, sosem sojowym oraz olejem, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Dopraw je solą oraz pieprzem i odstaw, aby odrobinę zgęstniało. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Małe kawałki cukinii najpierw zanurzaj w cieście, a następnie obtaczaj w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min., aż frytki zaczną się rumienić i jedz od razu ze swoim ulubionym sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości