Zupa z kukurydzą i łososiem
Składniki:
2 pietruszki
1 seler naciowy
1 cebula
1 por (biała część)
1,5 l wody
500 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
300 g łososia
300 g kukurydzy
200 ml śmietanki
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa umyj, obierz, pokrój drobno, przysmaż na oliwie, zalej wodą, gotuj około 30 minut.
Dodaj kukurydzę, zagotuj zmiksuj na krem, dodaj ziemniaki, zagotuj, dodaj kawałki łososia.
Podgrzewaj 5 minut.
Zupę podawaj ze śmietaną i pietruszką.
Kuskus z kalafiora z miodowym łososiem
Składniki:
Kuksus
1 kalafior
Natka pietruszki
Świeża kolendra
100 g orzechów laskowych
Garść rodzynek
Garść suszonej żurawiny
Szczypta cynamonu
Szczypta kuminu
Sok z ½ cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
Pestki z 1 granatu
Ryba
600 g łososia
2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Kalafiora podziel na różyczki, połóż na blasze do pieczenia i piecz 20 minut.
Po tym czasie wyciągnij i zetrzyj na tarce o małych oczkach, przełóż do miski.
Orzechy mocno podpraż, posiekaj dodaj do miski.
Do kalafiora dołóż rodzynki, pestki granatu, żurawinę, posiekaną pietruszkę i kolendrę, przyprawy, oliwę, miód, wymieszaj, dopraw do smaku.
Łososia pokrój w grubą kostkę (2x2 cm) przełóż do miski dodaj miód, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz.
Przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz około 5 minut.
Rybę podawaj z kalafiorowym kuskusem.
Łosoś Teriyaki
Składniki:
700 g filetu z łososia
2 łyżki białego sezamu
Cebulka dymka
4 cukinie
4 marchewki
200 g makaronu ryżowego
Natka kolendry
Marynata
3 łyżki sosu teriyaki
3 łyżki sosu hoisin
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka octu z białego wina
Łyżka oleju sezamowego
2 łyżki brązowego cukru
4 cm tartego imbiru
Przygotowanie:
Łososia pokrój na 3-4 kawałki.
Składniki sosu wymieszaj, łososia polej marynatą.
Odstaw na 30 minut.
Po tym czasie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz koło 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Cukinię i marchewkę pokrój w cienkie paseczki, przysmaż na głębokiej patelni, dodaj makaron, pozostałą marynatę.
Upieczonego łososia podawaj z makaronem, sezamem, kolendrą i cebulką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN