Uczestnicy MasterChef Junior i łosoś

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i uczestnicy MasterChefa Junior, Kuba Mędrala (12 lat) i Jacek Nowiński (10,5 roku) zajęli się łososiem. Zobaczcie, co ryba ma wspólnego z nożyczkami i jak przygotować zupę z kukurydzą i łososiem, kuskus z kalafiora z miodowym łososiem oraz łososia Teriyaki.

Zupa z kukurydzą i łososiem

Składniki:

2 pietruszki

1 seler naciowy

1 cebula

1 por (biała część)

1,5 l wody

500 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

300 g łososia

300 g kukurydzy 

200 ml śmietanki

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Warzywa umyj, obierz, pokrój drobno, przysmaż na oliwie, zalej wodą, gotuj około 30 minut.

Dodaj kukurydzę, zagotuj zmiksuj na krem, dodaj ziemniaki, zagotuj, dodaj kawałki łososia.

Podgrzewaj 5 minut.

Zupę podawaj ze śmietaną i pietruszką.

Kuskus z kalafiora z miodowym łososiem

Składniki:

Kuksus

1 kalafior

Natka pietruszki

Świeża kolendra

100 g orzechów laskowych

Garść rodzynek

Garść suszonej żurawiny

Szczypta cynamonu

Szczypta kuminu

Sok z ½ cytryny

1 łyżka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

Pestki z 1 granatu

Ryba

600 g łososia

2 łyżki miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.

Kalafiora podziel na różyczki, połóż na blasze do pieczenia i piecz 20 minut.

Po tym czasie wyciągnij i zetrzyj na tarce o małych oczkach, przełóż do miski.

Orzechy mocno podpraż, posiekaj dodaj do miski.

Do kalafiora dołóż rodzynki, pestki granatu, żurawinę, posiekaną pietruszkę i kolendrę, przyprawy, oliwę, miód, wymieszaj, dopraw do smaku.

Łososia pokrój w grubą kostkę (2x2 cm) przełóż do miski dodaj miód, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz.

Przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz około 5 minut.

Rybę podawaj z kalafiorowym kuskusem.

Łosoś Teriyaki

Składniki:

700 g filetu z łososia

2 łyżki białego sezamu

Cebulka dymka

4 cukinie

4 marchewki

200 g makaronu ryżowego

Natka kolendry

Marynata

3 łyżki sosu teriyaki

3 łyżki sosu hoisin

3 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka octu z białego wina

Łyżka oleju sezamowego

2 łyżki brązowego cukru

4 cm tartego imbiru

Przygotowanie:

Łososia pokrój na 3-4 kawałki.

Składniki sosu wymieszaj, łososia polej marynatą.

Odstaw na 30 minut.

Po tym czasie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz koło 12 minut w temperaturze 180 stopni.

Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.

Cukinię i marchewkę pokrój w cienkie paseczki, przysmaż na głębokiej patelni, dodaj makaron, pozostałą marynatę.

Upieczonego łososia podawaj z makaronem, sezamem, kolendrą i cebulką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości