Do tej pory kalafior zazwyczaj spożywaliśmy w formie zupy, kremu czy po prostu ugotowany w towarzystwie zasmażki z bułki tartej. Natomiast ostatnio - zwłaszcza weganie – starają się wykorzystywać to warzywo na różne sposoby. Niezwykle popularna stała się pizza na spodzie z kalafiora, czy pieczone "steki" z kalafiora. Z kolei teraz pójdziemy o krok dalej, bo coraz częściej wyszukiwany jest także kalafiorowy kuskus.
Kuskus z kalafiora
Klasyczny kuskus, który łączy cechy makaronu i kaszy wywodzi się z Afryki i na stałe zadomowił się w polskiej kuchni. Natomiast kuskus z kalafiora powstał przypadkowo. Za jego twórcę uznaje się współwłaściciela restauracji "Chadwick" w Beverly Hills, który do dania z jagnięciny szukał kreatywnego dodatku. I tak postanowił zmiksować kuskus i usmażyć go na patelni z przyprawami. Dziś kalafiorowy kuskus często przygotowywany jest w różnych zakątkach świata.
Kalafiorowy kuskus - jak przygotować?
Składniki:
- 1 kalafior
- koperek, ew. pietruszka
- cytryna
- odrobina oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Różyczki kalafiora pieczemy przez 15 minut.
- Wyjmujemy i ścieramy na tarce (ew. blendujemy).
- Do miski wsypujemy kalafior, doprawiamy i polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Całość mieszamy.
- Posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Kalafiorowy kuskus możemy serwować jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do mięsa. Warto również z nim eksperymentować, dodać granat, suszoną paprykę czy orzeszki piniowe.
Kuskus z kalafiora - wartości odżywcze
Kalafiorowy kuskus to nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych danie. Warzywo zawiera bowiem dużo witaminy C, a także K i z tych grupy B. Ponadto jest bogate w żelazo, cynk i fluor.
Zobacz także:
- Pumpkin spice latte. Przepis na kawowy hit jesieni
- Dania z warzyw na każdą porę dnia. Poznaj przepisy Andrzeja Polana
- Kapusta w roli głównej. Poznaj zaskakujące przepisy Szymona Czerwińskiego
Zobacz wideo: Cuda z kalafiora
Autor: Dominika Czerniszewska