Kotlety z bobu i zielonego groszku z Apetiną i jogurtem miętowym
Składniki na kotlety z bobu i zielonego groszku:
- 300 g bobu
- 300 g groszku zielonego
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 Apetina Orginal
- 1 Apetina Mozzarella
- 1 pęczek koperku
- 1 op. krakersy słonych
- 2 żółtka
- bułka tarta
Jak przygotować kotlety z bobu i zielonego groszku?
Bób gotujemy i obieramy. Groszek sparzamy w wodzie i łączymy z bobem, mielimy w maszynce do mięsa wraz z Apetiną Orginal. Szczypiorek przesmażamy na oleju, dodajemy do strąków. Krakersy miksujemy i niczym bułkę tartą dodajemy do warzyw, jeszcze żółtka, przyprawy, zioła. Masę dzielimy na małe porcje, obtaczamy w białku, bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.
- 500 ml gęstego jogurtu
- świeża mięta
- 2 łyżki miodu
Wszystko razem mieszamy z posiekaną miętą.
Tomasz Urbanek/East News
Spaghetti warzywne z Apetiną
Składniki na spaghetti warzywne:
- 1 duża marchew
- 1 rzodkiew lodowa
- 1 dynia mała
- 1 op. młodych porów
- 1 cukinia zielona
- 1 cukinia żółta
- 1 bakłażan
- 2-3 liście kapusty zielonej
- 1 liść kapusty czerwonej
- świeża bazylia
- koperek
Jak przygotować spaghetti warzywne?
Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plastry a następnie w cienkie nitki, wrzucamy do lodowatej wody i odstawiamy na godzinę.
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g szynki pokrojonej w kostkę
- 1 papryka ostra
- sól
- masło klarowane do smażenia
Filet z kurczaka, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i odstawiamy do zamarynowania. Na maśle przesmażamy paprykę, szynkę i kurczaka, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.
- 2 kolby kukurydzy
- 1 op. kukurydzy w zalewie
- ser Apetina Orginal
- 50 g orzechy laskowe
- sól, pieprz biały do smaku
Kolby kukurydzy gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Wyjmujemy i za pomocą noża ścinamy ziarna z kolb. Kukurydzę z puszki blendujemy z orzechami laskowymi, serem Apetina i małą ilością oleju. Miksujemy do momentu, aż wszystko połączy się w jednolity, kremowy sos. Warzywa wyjmujemy z wody, mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Podajemy polane sosem, posypane kukurydzą i kurczakiem z szynką.
Tomasz Urbanek/East News
Podpłomyk à la calzone z Apetiną
Składniki na podpłomyk à la calzone
- 500 g mąki
- 150 ml mleka
- 75 ml oleju
- 100 ml wody
- 30 g drożdże
- sól i cukier
Jak przygotować podpłomyk à la calzone?
Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 4 porcje i z każdej robimy kulę. Po 20 minutach na blacie przesmarowanym olejem, rozciągamy ciasto niczym placek na pizzę, wykładamy na połówce farsz, drugą przykrywamy i sklejamy jak dużego pieroga. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy z jednej i drugiej strony.
- 1 op. Apetina Orginal
- 100 g Apetina Mozzarella
- 100 g Apetina serek kremowy
- 4 polskie dojrzałe pomidory
- pęczek szczypiorku
- czarny pieprz
Pomidory kroimy w kostkę, łączymy z serami, szczypiorkiem, bazylią i czarnym pieprzem.
Tomasz Urbanek/East News
Zobacz także:
- Dania ze świeżymi ziołami. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
- Mała czarna i coś słodkiego. Matteo Brunetti i jego sposób na włoską kawę
- Desery lodowe. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Luiza Bebłot