Kuskus po marokańsku
Składniki:
600g jagnięciny (najlepiej z łopatki)
2 cebule
500ml bulionu warzywnego
300ml passaty pomidorowej
Przyprawy:
cynamon,
imbir mielony,
słodka papryka
kurkuma
szafran,
ostra papryka
Sól,
pieprz,
2 łyżki miodu
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonych śliwek
200g kuskusu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju do smażenia
Garść świeżej mięty
100ml gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Jagnięcinę pokrój w grubą kostkę, w miseczce wymieszaj przyprawy (pół łyżeczki każdej z nich), a następnie mięso obtocz w tych właśnie przyprawach. Cebulę pokrój w piórka, przysmaż na oleju, dodaj mięso, obsmaż ze wszystkich stron. Dodaj bulion i gotuj około 30 minut. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, śliwki, rodzynki. Dopraw do smaku, gotuj około 45-60 minut. Kuskus wymieszaj z oliwą, dodaj sól, gotuj na parze przez kilka minut (możesz tez zalać go niewielką ilość wody). Gotowy sos z jagnięciną podawaj z kuskusem, miętą jogurtem i płatkami migdałów.
Kuskus po grecku
Składniki:
200g kuskusu
300g pomidorków koktajlowych
300g sera feta
150 czarnych oliwek bez pestek
3 ogórki
1 czerwona cebula
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka oregano
2 czerwone papryki
Przygotowanie:
Kuskus ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z ostudzonym kuskusem, dodaj pokrojoną fetę, oliwki, oregano, całość skrop oliwą i dopraw oliwą, cytryną, posyp natka pietruszki. Kuskus podawaj w przekrojonych paprykach.
Deser z kaszy kuskus i chałwy
Składniki:
300 gram kaszy kuskus
2 łyżki oleju arachidowego (może być słonecznikowy)
10 dag orzechów włoskich
300 gram chałwy
10 dag sera halloumi
5 dag płatków migdałów do dekoracji
10 dag miodu 5 świeżych fig do dekoracji
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Kuskus wsypać do miski, wlać łyżkę oleju i zalać wrzątkiem na wysokość 1 cm ponad powierzchnie kaszy, szybko przykryć na około 5 minut. Po tym czasie przemieszać lekko widelcem, dodać pokruszona chałwę, orzechy, 3/4 startego sera halloumi i miód do smaku. Wyłożyć do wysmarowanych olejem kokilek, posypać serem i płatkami migdałów. Zapiekać w temp 180- 200 stopni około 10- 15 minut, aż migdały i ser lekko się zazłocą. Z cukru i 3 łyżek wody ugotować syrop. Figi przeciąć na pół i zblanszować w syropie. Udekorować. Można jeść gorące prosto z kokilki, albo chwile odczekać i wyjąć na talerzyk.
Sałatka z kaszy kuskus z kurczakiem
Składniki:
300 gram kaszy kuskus
0,5 litra bulionu z kurczaka
2 piersi z kurczaka
olej słonecznikowy
10 dag wędzonych śliwek
3 łodygi selera naciowego
10 dag orzechów włoskich
2 kwaśne jabłka
5 dag rodzynek
1 cytryna
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
mały kubeczek jogurtu naturalnego
rukola albo mix kolorowych salat do dekoracji.
Przygotowanie:
Kuskus zalać wrzącym bulionem na wysokość około 1 cm powyżej kaszy i szybko przykryć. Po około 5 minutach zamieszać widelcem, odstawić do przestudzenia. Na patelni usmażyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, w trakcie smażenia dodawać w kolejności pokrojone łodygi selera naciowego (seler ma być chrupki), rozkrojone na pół śliwki, rodzynki i cząstki orzechów. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić. Z majonezu i jogurtu i czosnku zrobić sos doprawiając go solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Wymieszać składniki z patelni z kuskusem. Wyłożyć sałatkę na paterę, udekorować plasterkami jabłka skropionymi sokiem z cytryny, rukolą albo mixem kolorowych salat. Polać sosem czosnkowym przez podaniem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN