Kuskus na słodko i wytrwanie

Sałatka z kaszy kuskus z kurczakiem
Sałatka z kaszy kuskus z kurczakiem
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Anna Starmach. Pomagają jej uczestnicy programu "Masterchef": Edyta Szast i Arkadiusz Skwarczewski. Na naszym stole pojawiły się potrawy z kuskusem w roli głównej, m.in.: kuskus po marokańsku, sałatka z kuskusem i kurczakiem, a także kuskus w wersji na słodko - z chałwą. Smacznego!

Kuskus po marokańsku

Składniki:

600g jagnięciny (najlepiej z łopatki)

2 cebule

500ml bulionu warzywnego

300ml passaty pomidorowej

Przyprawy:

cynamon,

imbir mielony,

słodka papryka

kurkuma

szafran,

ostra papryka

Sól,

pieprz,

2 łyżki miodu

2 łyżki płatków migdałów

2 łyżki rodzynek

2 łyżki suszonych śliwek

200g kuskusu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki oleju do smażenia

Garść świeżej mięty

100ml gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Jagnięcinę pokrój w grubą kostkę, w miseczce wymieszaj przyprawy (pół łyżeczki każdej z nich), a następnie mięso obtocz w tych właśnie przyprawach. Cebulę pokrój w piórka, przysmaż na oleju, dodaj mięso, obsmaż ze wszystkich stron. Dodaj bulion i gotuj około 30 minut. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, śliwki, rodzynki. Dopraw do smaku, gotuj około 45-60 minut. Kuskus wymieszaj z oliwą, dodaj sól, gotuj na parze przez kilka minut (możesz tez zalać go niewielką ilość wody). Gotowy sos z jagnięciną podawaj z kuskusem, miętą jogurtem i płatkami migdałów.

Kuskus po grecku

Składniki:

200g kuskusu

300g pomidorków koktajlowych

300g sera feta

150 czarnych oliwek bez pestek

3 ogórki

1 czerwona cebula

Natka pietruszki

Oliwa z oliwek

1 łyżeczka oregano

2 czerwone papryki

Przygotowanie: 

Kuskus ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z ostudzonym kuskusem, dodaj pokrojoną fetę, oliwki, oregano, całość skrop oliwą i dopraw oliwą, cytryną, posyp natka pietruszki. Kuskus podawaj w przekrojonych paprykach.

Deser z kaszy kuskus i chałwy

Składniki:

300 gram kaszy kuskus

2 łyżki oleju arachidowego (może być słonecznikowy)

10 dag orzechów włoskich

300 gram chałwy 

10 dag sera halloumi

5 dag płatków migdałów do dekoracji 

10 dag miodu 5 świeżych fig do dekoracji

2 łyżki cukru

Przygotowanie: 

Kuskus wsypać do miski, wlać łyżkę oleju i zalać wrzątkiem na wysokość 1 cm ponad powierzchnie kaszy, szybko przykryć na około 5 minut. Po tym czasie przemieszać lekko widelcem, dodać pokruszona chałwę, orzechy, 3/4 startego sera halloumi i miód do smaku. Wyłożyć do wysmarowanych olejem kokilek, posypać serem i płatkami migdałów. Zapiekać w temp 180- 200 stopni około 10- 15 minut, aż migdały i ser lekko się zazłocą. Z cukru i 3 łyżek wody ugotować syrop. Figi przeciąć na pół i zblanszować w syropie. Udekorować. Można jeść gorące prosto z kokilki, albo chwile odczekać i wyjąć na talerzyk.

Sałatka z kaszy kuskus z kurczakiem

Składniki:

300 gram kaszy kuskus

0,5 litra bulionu z kurczaka

2 piersi z kurczaka

olej słonecznikowy

10 dag wędzonych śliwek

3 łodygi selera naciowego

10 dag orzechów włoskich

2 kwaśne jabłka

5 dag rodzynek

1 cytryna

sól

pieprz

2 ząbki czosnku

3 łyżki majonezu

mały kubeczek jogurtu naturalnego

rukola albo mix kolorowych salat do dekoracji.

Przygotowanie: 

Kuskus zalać wrzącym bulionem na wysokość około 1 cm powyżej kaszy i szybko przykryć. Po około 5 minutach zamieszać widelcem, odstawić do przestudzenia. Na patelni usmażyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, w trakcie smażenia dodawać w kolejności pokrojone łodygi selera naciowego (seler ma być chrupki), rozkrojone na pół śliwki, rodzynki i cząstki orzechów. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić. Z majonezu i jogurtu i czosnku zrobić sos doprawiając go solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Wymieszać składniki z patelni z kuskusem. Wyłożyć sałatkę na paterę, udekorować plasterkami jabłka skropionymi sokiem z cytryny, rukolą albo mixem kolorowych salat. Polać sosem czosnkowym przez podaniem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości