Krem z marchewki z rozmarynowymi ciasteczkami
Składniki:
Zupa
1 cebula
4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
2 łyżki masła
Sól i pieprz
1 kg marchewki
100 g czerwonej soczewicy
300 ml wywaru warzywnego lub wody
250 g serka mascarpone
Ciasteczka
100 g tartego parmezanu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie i maśle.
Dodać obraną i pokrojoną w duża kostkę marchewkę i podsmażyć przez kilkanaście minut.
Dodać wywar i soczewicę i gotować aż marchewka i soczewica będą miękkie.
Jeśli będzie potrzeba, to uzupełnić wodą lub wywarem.
Pod koniec dodać mascarpone i zmiksować na gładki krem.
W czasie jak się gotuje zupa przygotować ciastka.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Parmezan wymieszać z rozmarynem, posiekanym czosnkiem, bułką tartą i oliwą z oliwek.
Usypać na blasze 6-8 okręgów.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 6 minut (aż ser zacznie się intensywnie topić i nabierze złotego koloru).
Filety z kurczaka w rozmarynowej panierce
Składniki:
4 filety z kurczaka
2 świeże bułki
1 łyżeczka rozmarynu
1 jajko
1 kg ziemniaków do pieczenia
1 łyżeczka rozmarynu
5 ząbków czosnku
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Klarowane masło do smażenia
Jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
W malakserze zmiksować bułki z rozmarynem, pieprzem i 0,5 łyżeczki soli.
Filety lekko przyprawić solą i pieprzem.
Zamoczyć w rozmąconym jajku a następnie panierować w bułce.
Usmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Następnie dopiec w piekarniku.
Ziemniaki obrać i pokroić na równe kawałki.
Dokładnie polać oliwą z oliwek.
Przyprawić solą, pierzem i rozmarynem.
Posypać przeciśniętym czosnkiem.
Polać oliwą z oliwek.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C i piec około 20 minut aż będą miękkie.
Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.
Chleb z rozmarynem i pomidorami
Składniki:
0,5 łyżeczki rozmarynu
350 ml wody
10 g drożdży
550 g mąki pszennej typ 6501
Łyżeczka soli
20 ml oliwy
50 g suszonych pomidorów
Przygotowanie:
W misce wymieszać drożdże ze 100 ml wody.
Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na około 30–60 min, aby powstał zaczyn.
Po tym czasie dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.
Wyrabiać 5–6 min w misce, najlepiej dłonią, dzięki czemu ciasto będzie luźne.
Pod koniec wyrabiania dodać oliwę.
Miskę z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania.
Bardzo dokładnie obsypać kawałek papieru do pieczenia mąką pszenną.
Najlepiej użyć do tego sita, aby uzyskać równą warstwę mąki bez prześwitów, w przeciwnym razie ciasto przyklei się do papieru.
Połowę ciasta przelać na papier i trzymając za rogi, poruszać raz w jedną, raz w drugą stronę, aby ciasto obkleiło się mąką i aby uformować ładny podłużny bochenek.
Przełożyć ciasto na blachę do pieczenia i powtórzyć czynność z drugą częścią.
Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 min do garowania.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 st.C i piec 20-25 minut.
Po tym czasie wyjąć ciabatty z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN