Rozmaryn, krem z marchwi, kurczak i chleb

Rozmaryn, zioło znane z ludowej piosenki, zagościł w kuchni Dzień Dobry TVN. Piotr Kucharski przygotował: krem z marchewki z rozmarynowymi ciasteczkami, filety z kurczaka w rozmarynowej panierce oraz chleb z rozmarynem i pomidorami. Opowiedział również o wpływie rozmarynu na nasz organizm.

Krem z marchewki z rozmarynowymi ciasteczkami

Składniki:

Zupa

1 cebula

4 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

2 łyżki masła

Sól i pieprz

1 kg marchewki

100 g czerwonej soczewicy

300 ml wywaru warzywnego lub wody

250 g serka mascarpone

Ciasteczka

100 g tartego parmezanu

1 łyżeczka suszonego rozmarynu 

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie i maśle.

Dodać obraną i pokrojoną w duża kostkę marchewkę i podsmażyć przez kilkanaście minut.

Dodać wywar i soczewicę i gotować aż marchewka i soczewica będą miękkie.

Jeśli będzie potrzeba, to uzupełnić wodą lub wywarem.

Pod koniec dodać mascarpone i zmiksować na gładki krem.

W czasie jak się gotuje zupa przygotować ciastka.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Parmezan wymieszać z rozmarynem, posiekanym czosnkiem, bułką tartą i oliwą z oliwek.

Usypać na blasze 6-8 okręgów.

Piec w rozgrzanym piekarniku około 6 minut (aż ser zacznie się intensywnie topić i nabierze złotego koloru).

Filety z kurczaka w rozmarynowej panierce

Składniki:

4 filety z kurczaka

2 świeże bułki

1 łyżeczka rozmarynu 

1 jajko

1 kg ziemniaków do pieczenia

1 łyżeczka rozmarynu 

5 ząbków czosnku

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Klarowane masło do smażenia

Jogurt naturalny do podania

Przygotowanie:

W malakserze zmiksować bułki z rozmarynem, pieprzem i 0,5 łyżeczki soli.

Filety lekko przyprawić solą i pieprzem.

Zamoczyć w rozmąconym jajku a następnie panierować w bułce.

Usmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.

Następnie dopiec w piekarniku.

Ziemniaki obrać i pokroić na równe kawałki.

Dokładnie polać oliwą z oliwek.

Przyprawić solą, pierzem i rozmarynem.

Posypać przeciśniętym czosnkiem.

Polać oliwą z oliwek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C i piec około 20 minut aż będą miękkie.

Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.

Chleb z rozmarynem i pomidorami

Składniki:

0,5 łyżeczki rozmarynu 

350 ml wody

10 g drożdży

550 g mąki pszennej typ 6501

Łyżeczka soli

20 ml oliwy

50 g suszonych pomidorów

Przygotowanie:

W misce wymieszać drożdże ze 100 ml wody.

Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na około 30–60 min, aby powstał zaczyn.

Po tym czasie dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.

Wyrabiać 5–6 min w misce, najlepiej dłonią, dzięki czemu ciasto będzie luźne.

Pod koniec wyrabiania dodać oliwę.

Miskę z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. 

Bardzo dokładnie obsypać kawałek papieru do pieczenia mąką pszenną.

Najlepiej użyć do tego sita, aby uzyskać równą warstwę mąki bez prześwitów, w przeciwnym razie ciasto przyklei się do papieru.

Połowę ciasta przelać na papier i trzymając za rogi, poruszać raz w jedną, raz w drugą stronę, aby ciasto obkleiło się mąką i aby uformować ładny podłużny bochenek.

Przełożyć ciasto na blachę do pieczenia i powtórzyć czynność z drugą częścią.

Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 min do garowania.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 st.C i piec 20-25 minut.

Po tym czasie wyjąć ciabatty z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości