Przekąska: Łosoś podwędzany, piklowany fenkuł, majonez koperkowy, mix sałat
Łosoś podwędzany
Składniki:
Filet z łososia 250 g
Sól 50 g
Cukier 50 g
Przygotowanie:
Rybę wyporcjować, zasypać solą i cukrem i odstawić na 20 minut.
Opłukać, wysuszyć i piec w 120 st. C przez 10 minut.
Piklowany fenkuł
Składniki:
Fenkuł 1 szt
Białe wino 150g
Ocet 100 g
Cukier 50 g
Gwiazdka anyżowa 2 szt
Przygotowanie:
Fenkuł cienko pokroić na plasterki, pozostałe składniki zagotować.
Zalać fenkuł i odstawić do ostygnięcia.
Majonez koperkowy
Składniki:
Żółtko 1 szt
Musztarda 1 łyżeczka
Olej 100 g
Koperek 10 g
Przygotowanie:
Zrobić olej koperkowy.
Żółtka z musztardą wymieszać i powoli dolewać olej do uzyskania majonezu.
Doprawić do smaku.
Danie główne: Skrei, ziemniaczane mousseline, zielone warzywa
Skrei i ziemniaczane mousseline
Składniki:
Skrei 600 g (około 4 steki)
Ziemniaki 2 szt (około 200 g)
Mleko 150 g
Masło 70 g
Gałka muszkatołowa
Sól
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.
Zagrzać mleko z masłem.
Do ziemniaków mieszając rózgą powoli dolewać mleko.
Doprawić do smaku gałką muszkatołową i solą.
Zielone warzywa
Składniki:
Cukinia 1 szt.
Groszek cukrowy 100 g
Brokuł 50 g (kilka różyczek)
Oliwa z oliwek do smażenia
Ocet biały winny do smaku
Przygotowanie:
Warzywa drobno pokroić i obsmażyć.
Wykończyć kilkoma kroplami octu na smak.
Danie główne: Żebro BBQ
Składniki:
Żebra wołowe 600 g
Marynata (skład procentowy poszczególnych suchych przypraw)
Papryka słodka 30 proc.
Cukier trzcinowy 20 proc.
Sól 15 proc.
Cebula suszona 5-7 proc.
Czosnek suszony 5-7 proc.
Kolendra w ziarnie 3-5 proc.
Kmin rzymski 3 proc.
Ziemniaki 300 g (gotowane)
Czerwona cebula 250 g
Buraki konserwowe całe 200 g
Gruszka twarda 1 dorodna
Ocet spirytusowy 30 ml
Woda 100 ml
Miód 1 łyżka
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Kolendra w ziarnie 1 łyżka
Musztarda z ziarnami gorczycy 1 łyżka
Sos BBQ
Przygotowanie:
Żebro wołowe osuszamy i nacieramy mieszanką suchych przypraw obficie.
Zawijamy szczelnie folią aluminiową 2 lub 3 warstwy.
Pieczemy w temperaturze 85 st. C przez 5-6 godzin.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przygotowujemy klasyczne puree.
Cebulę oraz buraki kroimy w piórka i cząstki podobnych wymiarów. Podobnie gruszkę.
W rondelku łączymy ocet, wodę, miód, kolendrę i sól.
Po zagotowaniu schładzamy.
Doprawiamy musztardą i zalewamy marynatą pokrojoną, cebulę, buraki i gruszki.
Doprawiamy pieprzem.
Tak przygotowana sałatka maceruje się ok 1 godz. przed podaniem. Nie dłużej bo cebula musi być chrupiąca.
Z upieczonych żeber usuwamy kości, kroimy w porcje i podajemy.
Wykańczamy sosem
Deser: Sernik na parze
Składniki:
4 jaja
4 łyżki cukru
Budyń śmietankowy 1 łyżka stołowa
Twaróg 3-krotnie mielony 250 g
Biała czekolada 50 g
Patki owsiane 100 g
Masło 40 g
Kora cynamonu do smaku
Śliwki mrożone węgierki 1 torebka 300 g
Cukier 2 łyżki stołowe
Whisky 2 łyżki stołowe
Przygotowanie:
Jaja ubijamy na puszystą masę z cukrem.
Dodajemy twaróg, tartą czekoladę i łyżkę budyniu śmietankowego.
Płatki owsiane lekko smażymy na maśle z dodatkiem kory cynamonu.
Gdy są już lekko zezłocone, wysypujemy na dno filiżanki lub inne małe naczynia w których możemy upiec deser.
Pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 90 st. C przez ok. 30 minut sprawdzając czy jest gotowe.
W rondelku przygotowujemy lekki karmel, dodajemy śliwki i gdy karmel się rozpuści dodajemy whisky i odrobinę śmietanki lub masła.
Powstanie pyszny, sos którym ubieramy deser
Deser: Fondant czekoladowy, konfitura z owoców leśnych, sos waniliowy
Fondant czekoladowy
Składniki:
Jajka 3 szt
Czekolada deserowa 100 g
Masło 100 g
Cukier 100 g
Mąka 100 g
Kakao 1 łyżka (do foremek)
Składniki:
Żółtka oddzielić od białka i utrzeć z połową cukru na puszystą masę.
Masło rozpuścić w rondlu i dodać czekoladę, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Białka ubić na sztywno.
Do masy jajecznej dodać czekoladę i połączyć.
Następnie wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.
Na koniec połączyć z ubitymi białkami.
Kokilki (naczynia do zapiekania) wysmarować masłem i wysypać kakao.
Wypełnić masą do ¾ wysokości. Piec w 200 st. C przez około 8-10 minut.
Konfitura z owoców leśnych
Składniki:
Owoce leśne 100 g
Cukier 50 g
Czerwone wino 50 g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki gotować na małym ogniu do uzyskania konfitury.
Sos waniliowy
Składniki:
Mleko 50 g
Śmietana 50 g
Żółtka 50 g (2 szt)
Cukier 70 g
Pół laski wanilii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powoli podgrzewać do uzyskania konsystencji sosu.
Cały czas mieszając sylikonową szpatułą lub rózgą po dnie aby zapobiec przypaleniu sosu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN