W kuchni DDTVN: wiosenne słodkości

W kuchnia Dzień Dobry TVN zaczęła się już wiosna. Z tej okazji Bartek Boratyn i jego wiosenne desery: truskawkowo-pistacjowa tarta francuska, bunt cytrynowo-tymiankowy, miętowo-czekoladowe doniczki, limonkowe cupcakes z kremem maślanym. Zobaczcie, jak Dorota Wellman i Marcin Prokop poradzili sobie z dekorowaniem babeczek.

Truskawkowo-pistacjowa tarta francuska

Składniki:

1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego

1/2 filiżanki niesolonych, łuskanych orzechów pistacjowych

2 łyżki cukru 

1 kg świeżych truskawek 

1/2 szklanki dżemu morelowego

Budyń waniliowy

Mąka do oprószenia stołu

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175 st. C.

Na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkować ciasto francuskie na prostokąt.

Przenieść do blachy do pieczenia pokrytej pergaminem.

Zamrozić aż zrobi się twarde, 10 minut.

Widelcem nakłuć całe ciasto aby zapobiec wzrostowi.

Piec aż będzie złote, 20 do 25 minut.

Rozsmarować wcześniej przygotowany budyń na cieście i układać pokrojone truskawki.

Obsypać zmielonymi pistacjami z cukrem.

Wszystko dokładnie polać rozpuszczonym dżemem.

Bunt cytrynowo-tymiankowy

Składniki:

0,5 kg cukru

8 jajek

450 g masła

1 kg mąki

25 g proszku do pieczenia

450 g mleka

Skórka i sok z 2 cytryn

Świeży tymianek

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.

Następnie mleko z cytryną oraz tymiankiem, a na końcu rozpuszczone ciepłe masło.

Miksujemy wszystko i przekładamy do foremki.

Pieczemy ok 1 godz. w temperaturze 170 st. C.

Miętowo-czekoladowe doniczki

Składniki:

1/4 szklanki plus 2 łyżki cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka plus 1 1/2 łyżeczki kakao

1 i 1/4 filiżanki śmietany kremówki

1 i 1/4 filiżanki mleka

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 szklanka ciemnej czekolady, posiekanej 

Napar z mięty - 1/2 łyżeczki 

1 łyżka plus 1 i 1/2 łyżeczki masła, pokroić na małe kawałki

10 ciasteczek czekoladowych 

Gałązki mięty

Sól

Limonkowe cupcakes z kremem maślanym

Składniki:

170 g jogurtu naturalnego

170 g drobnego cukru do wypieków 

100 g rozpuszczonego masła 

200 g mąki pszennej 

3 jajka

3/4 łyżeczki sody

Skórka otarta z 2 limonek oraz sok

Szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy wszystkie nasze składniki i dokładnie miksujemy.

Przekładamy do foremek na cupacakes.

s i pieczemy w 170 st. C ok 25/30 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!