Truskawkowo-pistacjowa tarta francuska
Składniki:
1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
1/2 filiżanki niesolonych, łuskanych orzechów pistacjowych
2 łyżki cukru
1 kg świeżych truskawek
1/2 szklanki dżemu morelowego
Budyń waniliowy
Mąka do oprószenia stołu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 st. C.
Na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkować ciasto francuskie na prostokąt.
Przenieść do blachy do pieczenia pokrytej pergaminem.
Zamrozić aż zrobi się twarde, 10 minut.
Widelcem nakłuć całe ciasto aby zapobiec wzrostowi.
Piec aż będzie złote, 20 do 25 minut.
Rozsmarować wcześniej przygotowany budyń na cieście i układać pokrojone truskawki.
Obsypać zmielonymi pistacjami z cukrem.
Wszystko dokładnie polać rozpuszczonym dżemem.
Bunt cytrynowo-tymiankowy
Składniki:
0,5 kg cukru
8 jajek
450 g masła
1 kg mąki
25 g proszku do pieczenia
450 g mleka
Skórka i sok z 2 cytryn
Świeży tymianek
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Następnie mleko z cytryną oraz tymiankiem, a na końcu rozpuszczone ciepłe masło.
Miksujemy wszystko i przekładamy do foremki.
Pieczemy ok 1 godz. w temperaturze 170 st. C.
Miętowo-czekoladowe doniczki
Składniki:
1/4 szklanki plus 2 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka plus 1 1/2 łyżeczki kakao
1 i 1/4 filiżanki śmietany kremówki
1 i 1/4 filiżanki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka ciemnej czekolady, posiekanej
Napar z mięty - 1/2 łyżeczki
1 łyżka plus 1 i 1/2 łyżeczki masła, pokroić na małe kawałki
10 ciasteczek czekoladowych
Gałązki mięty
Sól
Limonkowe cupcakes z kremem maślanym
Składniki:
170 g jogurtu naturalnego
170 g drobnego cukru do wypieków
100 g rozpuszczonego masła
200 g mąki pszennej
3 jajka
3/4 łyżeczki sody
Skórka otarta z 2 limonek oraz sok
Szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy wszystkie nasze składniki i dokładnie miksujemy.
Przekładamy do foremek na cupacakes.
s i pieczemy w 170 st. C ok 25/30 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN