Hummus klasyczny
Składniki:
500 g ciecierzycy
5 ząbków czosnku
2 łyżki kuminu mielonego
Pieprz czarny
1/4 szklanki soku z cytryny
Sól
Pęczek pietruszki
2 łyżki pasty sezamowej
Przygotowanie:
Cieciorkę zalej zimną wodą i zostaw na noc.
Możesz od czasu do czasu ją zamieszać aby lepiej wchłonęła wodę.
Następnego dnia ugotuj ją w tej samej wodzie (45 minut).
Odcedź ale nie wylewaj wody i odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj czy to w blenderze kielichowym, ręcznym lub malakserze.
Podczas blendowania dolej oliwę z oliwek oraz wodę z gotowania aby pasta była gładka.
Następnie dopraw przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, kuminem, drobno posiekaną natką pietruszki, pastą sezamową oraz solą i pieprzem.
Zawsze możesz dać więcej pasty sezamowej lub kuminu (tych dwóch składników dałem nieco zachowawczo, bowiem one są najbardziej dominujące smakowo) czy czosnku.
Wszystko zależy od gustu.
Pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
100 g chudej szynki bądź wędliny
Pęczek szczypiorku
1/2 cebuli
Sól, odrobina chili
Przygotowanie:
Do miski wkładamy ugotowane jajka oraz pokrojoną w kostkę cebulę i wędlinę.
Dodajemy majonez, jogurt, posiekany drobno szczypior.
Wszystko miażdżymy na pastę.
Wg mnie najlepiej nadaje się do tego celu najprostsza ubijaczka do ziemniaków.
By lekko zakwasić i zmienić kolor możemy dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.
Proponuję podawać na tostach bądź bagietkach.
Doprawiamy solą oraz chili.
Shakshouka
Składniki:
3 łyżki oleju
1 duża cebula
1 obrany ząbek czosnku
1 czerwona papryka (duża)
3 duże, sparzone i obrane pomidory
1 łyżka mielonego kuminu
Sól, pieprz
6 jajek (zerówek)
Solidna łyżeczka mielonego chili
Świeża kolendra lub szczypior do podania
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej.
Dodaj posiekaną w piórka cebulę i smaż 3 minuty.
Dodaj posiekany czosnek oraz paprykę pokrojoną w paski.
Wszystko duś na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż składniki zmiękną (i zaczną się rozpadać).
Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz kumin.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Duś całość przez kolejne 10 minut, aż zostanie niewielka ilość soku z pomidorów, dopraw chili.
Za pomocą łyżki zrób 6 miejsc w sosie, w które wbijesz jajka.
Wbij jajka i duś całość do momentu, aż jajka się zetną.
Serwuj na patelni lub talerzu, z dodatkiem chili oraz kolendry lub posiekanego szczypiorku.
„Flaki” jarskie z boczniaków
Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 pietruszka
3 ząbki czosnku
1/2 małego selera
5 liści laurowych
500 g boczniaków ostrygowatych
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 l bulionu warzywnego
2 łyżki suszonego majeranku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na średnio rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj stratą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę razem z selerem oraz posiekany drobno czosnek.
Dorzuć liście laurowe i smaż całość przez 5 minut, na ostatnie 2 minuty dodaj paprykę oraz chili.
Następnie dodaj pokrojone w drobne paski boczniaki.
Zalej całość bulionem, dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości.
Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN