W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach wyczarowała pyszności z rzodkiewką i szczypiorkiem: kaszę gryczaną z rzodkiewką, pomidorowe tosty francuskie, Spring Roolsy i sałatkę wiosenną. Smacznego!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan opowiedział nam o zaletach spożywania otrąb owsianych. Zastanawiacie się, jak wkomponować otręby w codzienną dietę? Polecamy przepisy Andrzeja!
Niegdyś bardzo popularny, dziś praktycznie zapomniany, olej konopny wraca do kuchni! Agnieszka Maciąg zaproponowała dziś kilka przepisów na dania z dodatkiem tego oleju! Jak smakuje, jakie ma działanie i czy jego spożywanie jest w Polsce legalne? Zobaczcie!
W kuchni Dzięń Dobry TVN zdrowo i kolorowo. Ambasadorowie akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan i Katarzyna Glinka przygotowali pyszne dania, w których główną rolę odgrywają owoce i warzywa. Na stole pojawiły się: kurczę duszone z kolorowymi warzywami, kotlety z dorsza z ogórkiem, kalarepką i jabłkiem oraz naleśniki z kapustą, jabłkami i serem.
On jest raperem, który lubi gotować, a ona szefową kuchni. Piotr "Vienio" Więcławski i Ada Marczewska, autorzy kulinarnego show "Ślinotok", emitowanego w Kuchni +, urzędują dziś w kuchni Dzień Dobry TVN. Kogo będą zapraszać do swojego programu? I co dobrego ugotowali wspólnie z dzieciakami z warszawskiej Pragi? Próbowaliście kiedyś jeść liście z rzodkiewki? Co Vienio ugotował dla Ani Kalczyńskiej z okazji jej urodzin?
Blogerka kulinarna Daria Ładocha proponuje kilka mięsnych propozycji dla małych niejadków. Mięso to białko, czyli budulec. Daria przygotowała kilka ekspresowych potraw, między innymi, kotleciki z indyka na parze w sosie pomidorowym, polędwiczki wieprzowe z jabłkami i cynamonem, ekspresowe kurczaki pieczone w sosie warzywnym i makaron z mini koftami wołowymi i warzywami. Skorzystajcie z jej przepisów!
Jak rozpoznać dobry olej? Dlaczego naturalny olej rzepakowy ma kolor brązowy? Olej powinien być tłoczony na zimno czy na ciepło? Czy jest zdrowy? Do czego można stosować olej tłoczony na zimno? Czy nadaje się do smażenia? O właściwościach "rzepakowego złota" w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział smakosz Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, a wraz z nim jedna z bohaterek "Ugotowanych" - Kazimiera Szczuka. Oprócz niej w programie wystąpili: Magda Steczkowska, Piotr Najsztub i Jacob. W naszym studiu Kazimiera przyglądała się temu, co z zacięciem przygotowywał Piotr. W ten sposób powstały takie pyszności jak: gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, wiosenna zupa z nowalijek, polędwiczki wieprzowe na wiosennej sałatce czy truskawkowo-rabarbarowy Cobbler.
W kuchni Dzień Dobry TVN królował najbardziej znany w Polsce mim komiczny Ireneusz Krosny. Przygotował u nas: sernik i zapiekanki. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta Todorczuk Perchuć i Andrzej Polan przygotowali smaczne dania, w którym główną rolę odgrywa śmietanka. Na stole pojawiły się: tarta z dymki, porów, suchej krakowskiej i śmietanki, risotto śmietankowe z kalafiorem białym i zielonym (idealne do ryby) oraz truskawki w sosie śmietankowym. Smacznego!
Każdy obiad w wykonaniu Andrzeja Polana to, zdaniem Doroty Wellman, obiad świąteczny. Co tym razem zaserwuje nam mistrz Polan? Zakręcone potrawy... dosłownie! Skorzystajcie z jego przepisów na: roladę mięsna z botwinką, mozzarellą, koprem i kaszą, roladę serową z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem oraz roladę bezową z rabarbarem. Którą z rolad przygotujecie w ten weekend na obiad?
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha, blogerka kulinarna i miłośniczka tajskiej kuchni, podpowiada jak przygotować proste i niedrogie posiłki dla dzieci. Takimi daniami, które dzieci chętnie zjedzą, są: kopytka w sosie kalarepkowym, kopytka z cynamonem i cukrem oraz kopytka z kurczakiem w brzoskwiniach, bo dzieci bardzo lubią kopytka. Daria Ładocha nie byłaby sobą, gdyby nie przemyciła w potrawach dla dzieci trochę warzyw. Dlatego zachęca do przygotowania zupy-kremu z pieczonych warzyw korzeniowych oraz kukurydzianych placków. Smacznego!
W poszukiwaniu kolejnych kulinarnych perełek, tym razem nasz smakosz udał się do Kamienia Pomorskiego. Tylko tam serwuje się kiszonego łososia. Kto jest autorem przepisu? Jak smakuje marynowana ryba? Jak się go przyrządza i w jaki sposób podaje? Czy można kisić też inne ryby?
Na śniadanie wcale nie musicie jeść mięsa czy wędliny - uważa Rafał Betlejewski, dziennikarz i performer oraz prowadzący program "DeFacto" w TTV. Wraz z córkami przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN wegetariańskie śniadanie. Towarzyszyła im sympatyczna i ciekawska świnka Lily.
W kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej warzywa oraz... Karolina i Maciej Szaciłło. Małżeństwo podzieliło się swoimi pomysłami na pyszne i niedrogie potrawy, które w okresie wiosennego przesilenia dodadzą nam energii. W propozycjach pojawiły się między innymi migdały, na bazie których Karolina i Maciej przygotowali praliny. Co jeszcze? Prosty krem z buraków oraz sałatkę z pieczonych warzyw korzeniowych z kaszą gryczaną.
Trudno w to uwierzyć ale zespół Papa Dance obchodzi właśnie swoje 30 lecie! Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Stasiak przygotował kilka dań związanych z historią zespołu: sok anansowo-jarmużowy, twarożek owocowy, pasta z soczewicy na łódeczkach z cykorii i sushi. Smacznego!
Daria Ładocha niedawno wróciła z kursu kulinarnego w Tajlandii i postanowiła podzielić się z nami wiedzą, którą tam zdobyła. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: pierożki z serem, słodkie ciasteczka z mąki ryżowej z kokosem, smażony ryż z kurczakiem i warzywami, sałatkę som tam oraz północną zupę Tom Yum z krewetkami i śmietaną kokosową.
Mikołaj Rey zachwyca się kindziukiem - dojrzewającą, twardą wędliną, która była przysmakiem kuchni kresowej. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować babkę ziemniaczaną z kindziukiem i sosem porto. Palce lizać! Skorzystajcie z przepisu!
Kuba Korczak wie, jak należy przyrządzać kurze łapki, owady i świńskie uszka. I tymi właśnie smakołykami ugościł Przemka Kossakowskiego i dziennikarza Dzień Dobry TVN Marcina Sawickiego. Czy panowie je przełknęli? Jak się jada kurze łapy? Czy są smaczne? Jak wygląda omlet ze świńskimi uszami?
Co zrobić z potrawami, które zostały nam po Świętach Wielkanocnych? Można z nich przygotować zupełnie nowe potrawy. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Piotr Kucharski. Zobaczcie, jak wyciąć fileciki z pomarańczy, jak obrać awokado i, jak odświeżyć pieczywo?
W kuchni Dzień Dobry TVN sposoby na świąteczne jaja. Ze sklepu czy te od gospodyni? Które lepsze? Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Po co przelewać je wrzątkiem? W dzisiejszej jajecznej kuchni Andrzeja, tradycyjne wielkanocne potrawy, a więc jajka faszerowane, jajecznica wielkanocna, jajka z szynką i chrzanem, czy obwarzanek z łososiem i kremowym serkiem.
W Wielki Czwartek odwiedziliśmy plebanię w Prószkowie nieopodal Opola. Mateusz Hładki spotkał się tam z proboszczem tamtejszej parafii i Panią Zenobią, by porozmawiać o wielkanocnych potrawach. Nasi gospodarze przygotowali m.in.: schab ze śliwką, jajka nadziewane i tradycyjny żurek z kiełbasą. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego na Wielkanoc zawsze podaje się żur? W czym tkwi sekret tradycyjnego żurku wielkanocnego? Czym Pani Zenobia faszeruje świąteczne jajka? Czy w Waszych domach świąteczne potrawy przygotowuje się w podobny sposób?
Beż żurku nie ma Wielkanocy. Dlatego tym razem nasz smakosz Mikołaj Rey, wybrał się w podróż, w poszukiwaniu perfekcyjnego smaku zupy przyrządzanej na zakwasie. Zawędrował aż do Myszyńca. Spotkał sie tam ze Stefanią Prusaczyk, która specjalnie dla Dzień Dobry TVN przygotowała żurek według tradycyjnej receptury. W czym twki wyjatkowość zabielanej zupy? Jak rozpoznać dobry zakwas? Dlaczego żurek gotuje się na dwóch rodzajach kiełbas i czym go doprawić?
Skąd Ania czerpie kulinarne inspiracje? Jak mówi: "z głowy, czyli z niczego". Tym razem natchnieniem okazał się dla niej sok jabłkowo-marchewkowy. Ania postanowiła temat rozwinąć i studiu Dzień Dobry TVN udowodniła, że marchewka i jabłko to duet doskonały. W kulinarnych przygotowaniach pomógł jej jeden z uczestników programu "Ugotowani"- Hubert Bisto. W efekcie powstały takie potrawy, jak owsianka jabłkowa z konfiturą marchewkową, szarlotka z marchewką i zupa marchewkowa z jabłkiem. No cóż, wygląda to naprawdę smakowicie!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN chcemy uczcić powrót przypraw do barów mlecznych. Przypomnijmy, że w grudniu Ministerstwo Finansów zakazało używania ich w tanich jadłodajniach. Na szczęście ustawę znowelizowano. Z tego też powodu Andrzej Polan przygotował potrawy, znane z barów mlecznych. Na stole pojawiły się kultowe mielone - Andrzej nie bał się ich dobrze przyprawić ;-), oprócz nich - flaczki jarskie, naleśniki, leniwe kluski czy racuchy drożdżowe z jabłkami. Pychota!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła rodzina Lubertów - Tomek, Ewa i syn Kacper. Przygotowali zdrowie i zbilansowane dania: razowe naleśniki, tortillę kukurydzianą, krem z bananów i sałatkę ryżową z tofu. Smacznego!
Mikołaj Rey zawędrował aż do Gdańska. Spotkał się tam z szefem kuchni Adamem Woźniakiem, który opowiedział mu o bałtyckich śledziach. Jaka jest tradycja śledzia w Polsce? Dlaczego ta tłusta ryba jest polecana osobom na diecie? Ile ma kalorii? Czym się kierować przy wyborze śledzia i co można z niego przygotować? O tym w Dzień Dobry TVN nasz ekspert i smakosz Mikołaj Rey.
Jak rozpuścić czekoladę, by się nie przypaliła? W mikrofalówce, a może w kąpieli wodnej? Jak rozłożyć cienkie i rzadkie ciasto na blasze? Co zrobić, by ciasto z glazurą nie straciło połysku oraz jak ustrzec się przed zwarzeniem domowego majonezu? Podpowiada w Dzień Dobry TVN Andrzej Polan, który również przygotował kilka smakołyków m.in.: mus czekoladowy z polskimi owocami i kruszonką owsianą, kalafiora z plastrami choriso, jajkiem w koszulce i majonezem domowym, smażoną pietruszkę, a także puree z brokułów z pieczonym kurczakiem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Kurek i Izabela Janachowska przygotowali lekkie i zdrowe dania, które każdemu dodadzą sporo energii: lekką sałatkę z truskawkami, deser z mango i ricotty oraz wiosenny krem z rzodkwi.
Jej początek świętujemy nawet w naszej kuchni. Dziś w studiu Dzień Dobry TVN dawno niewidziany Andrzej Polan, który zainspirowany pogodową aurą przygotował wiosenne menu. W nim między innymi: jajka w koszulkach, królik w winie, ciasto serowe z cytrynową miętą. Aż ślinka cieknie, smacznego!