Bosskie dania

Od kilku lat, w ramach promocji polskiej kultury, organizuje w Berlinie "obiady czwartkowe". O swojej inicjatywie i przełamywaniu stereotypów, opowiedziała nam, w studiu Dzień Dobry TVN, Julia Bosski. Przy okazji zaprezentowała też swoje przepisy na: sałatkę z kaszy pęczak z burakiem i bryndzą, bosski burger i sernik lawendowy.

Sałatka z kaszy pęczak z burakiem i bryndzą

Składniki na 6 osób:

500 g kaszy pęczak

pomidory kumato żółte i zielone

bryndza 2 opakowania

bazylia

oliwa z oliwek

buraki, najlepiej już ugotowane (500g) –

1 burak surowy

płatki migdałów

cytryny

pieprz cytrynowy

sól

Przygotowanie:

Ugotuj kasze, dopóki ziarenka staną się pięknie pulchne i miękkie. Podczas kiedy kasza się gotuje, pokrój pomidory, ugotowane buraki. Gdy kasza będzie gotowa, do misek porozdzielaj równo kaszę. Poukładaj na niej buraki pomidory tak by powstała radująca oko mieszanka kolorów. Wszystko polej oliwą, na środek daj dużą łyżkę bryndzy. Zetrzyj skórkę cytrynowa bezpośrednio na danie, popieprz, posól, posyp płatkami migdałowymi a na koniec – opcjonalnie- obierz surowego buraka i zetrzyj obieraczką kilka plastrów na całość- do podania, jako dekorację. Dodaj duża ilość bazylii.

BOSSKI BURGER

Składniki:

5 bułek czarnych

filety ze śledzia (500g)

2 limonki

orzechy włoskie

kolendra

miód

5 oscypków

ogórki kiszone

rukola

majonez

Przygotowanie: Nalej zimna wodę do dużej miski włóż do niej śledzie, by przez ok 20 minut się odsoliły. Po 20 minutach wyjmij śledzie z wody i połóż na ręcznikach papierowych by je osuszyć. Pokrój śledzia w małe kawałki i włóż do dużej miski. Zetrzyj skórkę limonki i wyciśnij sok. Polej nim pokrojone filety ze śledzia. Do marynaty dodaj 2 duże łyżki miodu, i drobno posiekane orzechy włoskie. Włóż do lodówki na ok. godzinę. Do majonezu dodaj trochę skórki z limonki. Posmaruj obie części bułki burgerowej limonkowym majonezem, na spód połoz garść rukoli. Na to połóż 2 łyżki zamarynowanego śledzia. Na patelni lekko zgrilluj oscypka i kiedy jest ciepły połóż na śledzia. Na górę burgera kładziemy kilka pokrojonych ogórkow kiszonych i hojna dawkę kolendry. Złóż burgera i gotowe.

SERNIK LAWENDOWY

Składniki:

500 g twarogu sernikowego

3 jaja

szklanka cukru

125g masła

10 g suszonej lawendy

skórka cytrynowa

Przygotowanie: Jaja z cukrem zmiksować. Rozpuścić masło na małym ogniu. Do jaj z cukrem dodaj twaróg i schłodzone masło. Wsyp kwiaty lawendy i skórkę cytrynowa z jednej cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Nastaw Piekarnik na 180 stopni. Wlej ciasto na wysmarowana masłem lub wyłożona papierem formę i piecz przez około 40 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości