Sałatka z kaszy pęczak z burakiem i bryndzą
Składniki na 6 osób:
500 g kaszy pęczak
pomidory kumato żółte i zielone
bryndza 2 opakowania
bazylia
oliwa z oliwek
buraki, najlepiej już ugotowane (500g) –
1 burak surowy
płatki migdałów
cytryny
pieprz cytrynowy
sól
Przygotowanie:
Ugotuj kasze, dopóki ziarenka staną się pięknie pulchne i miękkie. Podczas kiedy kasza się gotuje, pokrój pomidory, ugotowane buraki. Gdy kasza będzie gotowa, do misek porozdzielaj równo kaszę. Poukładaj na niej buraki pomidory tak by powstała radująca oko mieszanka kolorów. Wszystko polej oliwą, na środek daj dużą łyżkę bryndzy. Zetrzyj skórkę cytrynowa bezpośrednio na danie, popieprz, posól, posyp płatkami migdałowymi a na koniec – opcjonalnie- obierz surowego buraka i zetrzyj obieraczką kilka plastrów na całość- do podania, jako dekorację. Dodaj duża ilość bazylii.
BOSSKI BURGER
Składniki:
5 bułek czarnych
filety ze śledzia (500g)
2 limonki
orzechy włoskie
kolendra
miód
5 oscypków
ogórki kiszone
rukola
majonez
Przygotowanie: Nalej zimna wodę do dużej miski włóż do niej śledzie, by przez ok 20 minut się odsoliły. Po 20 minutach wyjmij śledzie z wody i połóż na ręcznikach papierowych by je osuszyć. Pokrój śledzia w małe kawałki i włóż do dużej miski. Zetrzyj skórkę limonki i wyciśnij sok. Polej nim pokrojone filety ze śledzia. Do marynaty dodaj 2 duże łyżki miodu, i drobno posiekane orzechy włoskie. Włóż do lodówki na ok. godzinę. Do majonezu dodaj trochę skórki z limonki. Posmaruj obie części bułki burgerowej limonkowym majonezem, na spód połoz garść rukoli. Na to połóż 2 łyżki zamarynowanego śledzia. Na patelni lekko zgrilluj oscypka i kiedy jest ciepły połóż na śledzia. Na górę burgera kładziemy kilka pokrojonych ogórkow kiszonych i hojna dawkę kolendry. Złóż burgera i gotowe.
SERNIK LAWENDOWY
Składniki:
500 g twarogu sernikowego
3 jaja
szklanka cukru
125g masła
10 g suszonej lawendy
skórka cytrynowa
Przygotowanie: Jaja z cukrem zmiksować. Rozpuścić masło na małym ogniu. Do jaj z cukrem dodaj twaróg i schłodzone masło. Wsyp kwiaty lawendy i skórkę cytrynowa z jednej cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Nastaw Piekarnik na 180 stopni. Wlej ciasto na wysmarowana masłem lub wyłożona papierem formę i piecz przez około 40 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN