Pierogi z pieca z nadzieniem ognistym
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru i soli
25 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1 jajko
Nadzienie:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 czerwona papryka
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę mąki, cukier, sól oraz drożdże i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Następnie całość łączymy z mąką, olejem i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy pod przykryciem na godzinę. W tym czasie smażymy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy skrojoną w kostkę paprykę i wyciśnięty czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy mięso, które doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Gdy ciasto będzie już gotowe, rozwałkowujemy je na grubość 0,5 cm. Przy użyciu miseczki o średnicy 10-12 cm wycinamy z ciasta koła, które wypełniamy mięsnym nadzieniem i składamy. Gotowe pierożki układamy na blaszce, smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 20 min. w 200 st. C. Podajemy ciepłe z sosem majonezowo-keczupowym i czosnkowym.
Pierożki z ciasta francuskiego w stylu meksykańskim
Składniki:
ciasto francuskie
500 g piersi z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki kolendry
0,5 łyżeczki kminu
szczypta chili
1 jajko
ser cheddar
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni, dodajemy czosnek i wszystkie przyprawy. Po kilku minutach dodajemy pokrojonego w drobne kawałki kurczaka i smażymy przyprawiając solą do smaku. Ciasto francuskie kroimy w 10-centymetrowe kwadraty. Do każdego nakładamy łyżkę nadzienia i posypujemy szczyptą startego sera cheddar. Pierożki zlepiamy i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 st. C do zarumienienia - przez 15-20 min.
Chińskie pierożki gotowane na parze
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki
250 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
250 g mięsa mielonego
250 g krewetek
1/3 pokrojonego pora
0,5 pokrojonej cebuli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka startego imbiru
Sos:
0,5 szklanki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1/4 pokrojonego pora
sok z 0,5 cytryny
Przygotowanie:
Mąkę i sól mieszamy z gorącą (wrzącą) wodą, ugniatamy gdy ostygnie i odstawiamy. Mieszamy wszystkie składniki na sos. Krewetki, por, cebulę i imbir szatkujemy lub blendujemy, i mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia. Ciasto wałkujemy na grubość 1-2 mm, tniemy na 7-centymetrowe kwadraty i nakładamy po łyżce nadzienia. Pierożki można złożyć w tradycyjny sposób lub skleić boki, zostawiając niezlepiony szczyt, tworząc wzór zbliżony do kwiatu. Gotujemy na parze przez ok. 10 min. Podajemy na ciepło z sosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN