W kuchni DDTVN ogniste pierogi

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy gotujących strażaków: Grzegorza Glińskiego, Wojciecha Glińskiego i Daniela Kujawskiego. Panowie przygotowali dla nas przepyszne pierogi z pieca z nadzieniem ognistym, pierożki z ciasta francuskiego w stylu meksykańskim oraz chińskie pierożki gotowane na parze.

Pierogi z pieca z nadzieniem ognistym

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki

250 ml mleka

1 łyżeczka cukru i soli

25 g świeżych drożdży

2 łyżki oleju

1 jajko

Nadzienie:

500 g mięsa mielonego

1 cebula

1 czerwona papryka

sól

pieprz

słodka i ostra papryka

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę mąki, cukier, sól oraz drożdże i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Następnie całość łączymy z mąką, olejem i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy pod przykryciem na godzinę. W tym czasie smażymy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy skrojoną w kostkę paprykę i wyciśnięty czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy mięso, które doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Gdy ciasto będzie już gotowe, rozwałkowujemy je na grubość 0,5 cm. Przy użyciu miseczki o średnicy 10-12 cm wycinamy z ciasta koła, które wypełniamy mięsnym nadzieniem i składamy. Gotowe pierożki układamy na blaszce, smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 20 min. w 200 st. C. Podajemy ciepłe z sosem majonezowo-keczupowym i czosnkowym.

Pierożki z ciasta francuskiego w stylu meksykańskim

Składniki:

ciasto francuskie

500 g piersi z kurczaka

1 cebula

1 ząbek czosnku

0,5 łyżeczki oregano

0,5 łyżeczki kolendry

0,5 łyżeczki kminu

szczypta chili

1 jajko

ser cheddar

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni, dodajemy czosnek i wszystkie przyprawy. Po kilku minutach dodajemy pokrojonego w drobne kawałki kurczaka i smażymy przyprawiając solą do smaku. Ciasto francuskie kroimy w 10-centymetrowe kwadraty. Do każdego nakładamy łyżkę nadzienia i posypujemy szczyptą startego sera cheddar. Pierożki zlepiamy i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 st. C do zarumienienia - przez 15-20 min.

Chińskie pierożki gotowane na parze

Składniki:

Ciasto:

350 g mąki

250 ml gorącej wody

1 łyżeczka soli

Nadzienie:

250 g mięsa mielonego

250 g krewetek

1/3 pokrojonego pora

0,5 pokrojonej cebuli

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka startego imbiru

Sos:

0,5 szklanki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka octu ryżowego

1/4 pokrojonego pora

sok z 0,5 cytryny

Przygotowanie:

Mąkę i sól mieszamy z gorącą (wrzącą) wodą, ugniatamy gdy ostygnie i odstawiamy. Mieszamy wszystkie składniki na sos. Krewetki, por, cebulę i imbir szatkujemy lub blendujemy, i mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia. Ciasto wałkujemy na grubość 1-2 mm, tniemy na 7-centymetrowe kwadraty i nakładamy po łyżce nadzienia. Pierożki można złożyć w tradycyjny sposób lub skleić boki, zostawiając niezlepiony szczyt, tworząc wzór zbliżony do kwiatu. Gotujemy na parze przez ok. 10 min. Podajemy na ciepło z sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości