Kurczak pieczony w warzywach
Składniki:
kurczak o wadze 1,5-2 kg
3 ząbki czosnku
1 cytryna
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka suszonego tymianku i oregano
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
1,5 kg warzyw: ziemniaków, marchewek, szalotki, pietruszek (korzeń)
Przygotowanie:
Kurczak oczyść i umyj. Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i oregano, do środka włóż pokrojoną cytrynę i rozmaryn. Czosnek pokrój i umieść między skórą a mięsem. Warzywa dokładnie umyj, pokrój na połówki/ćwiartki, polej oliwą, dodaj sól, pieprz, umieść na blasze do pieczenia. Na warzywach połóż kurczaka. Na dnie piekarnika połóż naczynie z gorącą wodą (unosząca się podczas pieczenia para nawilży mięso). Piekarnik nastaw na 180 st. C. Kurczaka piecz 20 min., po tym czasie obróć na bok, piecz kolejne 20 min. Po tym czasie obróć na drugi bok, piecz 20 min. Obróć „piersiami do góry” i piecz 30 min. (razem ok. 90 min.). Po tym czasie zarówno kurczak, jak i warzywa są gotowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN