CUKINIA W CIEŚCIE Z KOZIM SEREM I KOLENDRĄ
Składniki:
Cukinia
2 jajka
Kubek mąki pszennej
Około 4 łyżki wody
200 g miękkiego serka koziego
1 jajko
Ząbek czosnku drobno posiekany
Garść drobno posiekanej kolendry
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 łyżka soku z limonki
Szczypta cukru
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie umyj. W miseczce wymieszaj dwa jajka z mąką i wodą. Wodę dolewaj etapami i mieszaj aż znikną pęcherzyki powietrza. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki. Rozgrzej olej. Plastry cukinii zamocz w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu udekoruj kozim serem i kolendrą.
CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ I SUSZONYMI MORELAMI
Składniki:
2 średnie cukinie
1 cebula czerwona pokrojona w kostkę
2 łyżki soku z cytryny
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
150 g kaszy gryczanej ugotowanej
1/2 pęczka zielonej pietruszki drobno posiekanej
1 łyżeczka przyprawy curry
60 g suszonych moreli namoczonych w wodzie
1 jajko
50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Cukinie przekrój na pół wzdłuż i wydrąż łyżką środek. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę z przyprawą curry, solą i pieprzem. Dodaj kaszę gryczaną i pokrojone w kostkę morele suszone. Chwilę przestudź. Przełóż do miski. Dodaj jajko, zieloną pietruszkę, migdały i nałóż do połówek cukinii. Zapiekaj w piekarniku około 25 minut.
ZUPA WARZYWNA Z CUKINIĄ I KUKURYDZĄ
Składniki:
1 cukinia pokrojona w kostkę
1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
1 cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku drobno posiekany
4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
3 łyżki ziarenek kukurydzy
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
2 litry wywaru z jarzyn
1 łyżka masła
Przygotowanie:
W garnku podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj marchewkę, kukurydzę, ziemniaki i cukinię i dokładnie wymieszaj z przyprawami. Zalej wywarem i gotuj 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pomidora obranego ze skóry i pokrojonego w łódeczki. Dopraw do smaku i udekoruj szczypiorkiem.
TAGLIATELLE Z CUKINII I MARCHEWKI W ZIELONYM SOSIE NA CIEPŁO
Składniki:
2 duże cukinie
2 duże marchewki
Sos:
1 pęczek zielonej pietruszki
1 pęczek bazylii
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
5 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
100 g pestek słonecznika podprażonych na suchej patelni
1 łyżka jogurtu (może być grecki)
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta cukru
Kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Przygotowanie:
Marchewkę i cukinię pokrój obieraczką do warzyw w plastry. Składniki sosu bez jogurtu zmiksuj razem w blenderze. Podgrzej na patelni i dodaj marchewkę wraz z cukinią. Podgrzej delikatnie i podawaj z kleksem jogurtu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN