Flaki z boczniaka
Składniki:
0,5 kg boczniaków
2 papryki
2 cebule
1 cukinia
2 marchewki
natka pietruszki
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka tartego imbiru świeżego
3 gałązki majeranku
3 gałązki lubczyku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i marchew przesmaż na oliwie, następnie dodaj paprykę, grzyby, cukinie i przyprawy. Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Przed podaniem dodaj drobno posieką natkę pietruszki.
Tatar wołowy z kurkami i parmezanem
Składniki:
200 g polędwicy wołowej
3 łyżki parmezanu tartego
1 żółtko
8 kurek marynowanych
pieprz
1 cebula
cukier
garstka kiełków
1 łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
Zetrzyj na drobnej tarce parmezan. Serowe (równe i cienkie) krążki o średnicy ok. 6 cm umieść na pergaminie i wstaw do pieca nagrzanego do 190 st. C. Wyciągnij rozpuszczone i zarumienione krążki parmezanu, a następnie za pomocą packi przełóż je, nadając im kształt koszyków. Tak przygotowane parmezan odłóż do ostygnięcia. Oczyszczoną z błony wołowinę drobno posiekaj. Do mięsa dołóż żółtko, sos sojowy, wodę oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misie, napowietrzając widelcem. Powstałą masę uformuj i przełóż do foremek z parmezanu. Całość udekoruj drobno posiekaną cebulą, marynowaną kurką i natką pietruszki
Skrzydełka kurczaka w boczku
Składniki:
100 g miodu
1 łyżka papryki słodkiej
0,5 łyżki kurkumy
200 g sezamu
1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
10 skrzydełek kurczaka
20 plastrów boczku
3 gałązki majeranku
2 łyżki oleju
listki mięty
Przygotowanie:
Paprykę, kurkumę, sos sojowo-grzybowy, połowę przygotowanego miodu i 2 łyżki oleju wymieszaj w misie. Skrzydełka podziel na pół, odetnij "lotkę" i uformuj. Uformowane namocz w marynacie i zawiń plastrami boczku. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego na 160 st. C. Po 20 min. wyciągnij, posmaruj miodem i obtocz w sezamie. Włóż skrzydełka z powrotem do piekarnika – tym razem rozgrzanego do 200 st. C. Trzymaj je tam 5 min. Gotowe! Teraz tylko ulubiony sos.
Jabłka pod kruszonką z rozmarynem
Składniki:
4 jabłka
2 łyżki cukru
cynamon
2 gałązki rozmarynu
lody waniliowe
Kruszonka:
150 g mąki
75 g cukru pudru
75 g masła
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier, dodaj pokrojone w kostkę jabłka (bez skóry). Cynamon i rozmaryn gotuj ok. 2 min. Przełóż do foremek, zasyp kruszonką i wstaw na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (do zarumienienia się kruszonki). Podawaj z lodami waniliowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN