W jesiennej kuchni: jabłka pod kruszonką z rozmarynem

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy znanego z programu Azja Express Darka Kuźniaka. Przygotował dla nas pyszne jesienne dania: flaki z boczniaka, tatara wołowego z kurkami i parmezanem oraz skrzydełka kurczaka w boczku. Było też coś dla smakoszy słodkości: jabłka pod kruszonką z rozmarynem.

Flaki z boczniaka

Składniki:

0,5 kg boczniaków

2 papryki

2 cebule

1 cukinia

2 marchewki

natka pietruszki

2 łyżki oliwy

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka tartego imbiru świeżego

3 gałązki majeranku

3 gałązki lubczyku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i marchew przesmaż na oliwie, następnie dodaj paprykę, grzyby, cukinie i przyprawy. Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Przed podaniem dodaj drobno posieką natkę pietruszki.

Tatar wołowy z kurkami i parmezanem

Składniki:

200 g polędwicy wołowej

3 łyżki parmezanu tartego

1 żółtko

8 kurek marynowanych

pieprz

1 cebula

cukier

garstka kiełków

1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

Zetrzyj na drobnej tarce parmezan. Serowe (równe i cienkie) krążki o średnicy ok. 6 cm umieść na pergaminie i wstaw do pieca nagrzanego do 190 st. C. Wyciągnij rozpuszczone i zarumienione krążki parmezanu, a następnie za pomocą packi przełóż je, nadając im kształt koszyków. Tak przygotowane parmezan odłóż do ostygnięcia. Oczyszczoną z błony wołowinę drobno posiekaj. Do mięsa dołóż żółtko, sos sojowy, wodę oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misie, napowietrzając widelcem. Powstałą masę uformuj i przełóż do foremek z parmezanu. Całość udekoruj drobno posiekaną cebulą, marynowaną kurką i natką pietruszki

Skrzydełka kurczaka w boczku

Składniki:

100 g miodu

1 łyżka papryki słodkiej

0,5 łyżki kurkumy

200 g sezamu

1 łyżka sosu sojowo-grzybowego

10 skrzydełek kurczaka

20 plastrów boczku

3 gałązki majeranku

2 łyżki oleju

listki mięty

Przygotowanie:

Paprykę, kurkumę, sos sojowo-grzybowy, połowę przygotowanego miodu i 2 łyżki oleju wymieszaj w misie. Skrzydełka podziel na pół, odetnij "lotkę" i uformuj. Uformowane namocz w marynacie i zawiń plastrami boczku. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego na 160 st. C. Po 20 min. wyciągnij, posmaruj miodem i obtocz w sezamie. Włóż skrzydełka z powrotem do piekarnika – tym razem rozgrzanego do 200 st. C. Trzymaj je tam 5 min. Gotowe! Teraz tylko ulubiony sos.

Jabłka pod kruszonką z rozmarynem

Składniki:

4 jabłka

2 łyżki cukru

cynamon

2 gałązki rozmarynu

lody waniliowe

Kruszonka:

150 g mąki

75 g cukru pudru

75 g masła

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier, dodaj pokrojone w kostkę jabłka (bez skóry). Cynamon i rozmaryn gotuj ok. 2 min. Przełóż do foremek, zasyp kruszonką i wstaw na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (do zarumienienia się kruszonki). Podawaj z lodami waniliowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości