Zupa bryndzowa
Składniki:
2,5 l wywaru warzywnego
30 dag boczku wędzonego
0,5 kg bryndzy owczej
400 ml kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków
marchewka (pokrojona, ugotowana z ziemniakami)
Przygotowanie:
Z pora, selera, pietruszki, marchewki, cebuli i świeżego lubczyku ugotować na wolnym ogniu wywar. Do bardzo gorącego dodać bryndzę. Zmniejszyć ogień i dodawać kolejno - przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlać śmietanę i trochę gorącej zupy. Wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Dodać wyciśnięty czosnek. Doprawić pieprzem i majerankiem, i ewentualnie solą.
Przepis Agnieszki Delkowskiej
Placki z blachy po zabielsku
Składniki:
1 kg ziemniaków
5 dag drożdży
mleko
mąka
1łyżka soli
1-2 jajka
Przygotowanie:
Kilogram ziemniaków ugotować i lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę. 5 dag drożdży rozmieszać z mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i zrobić zaczyn, dodać ok. łyżki soli. Do jeszcze ciepłych, ale niegorących ziemniaków dodać 1-2 jajka i mąkę pszenną (tyle ile ciasto przyjmie). Zarobić, uformować placki i piec powoli na blasze pieca kuchennego. Blacha nie może być za gorąca. Mąkę pszenną można zastąpić mąką razową lub pomieszać oba gatunki. Podawać z masłem czosnkowym, serem białym, bryndzą lub boczkiem.
Przepis od Stowarzyszenia Koło Gospodyń w Białce
Maczanka krakowska
Składniki:
4 plastry schabu
4 plastry karkówki
2 duże, białe cebule
2 łyżki klarowanego masła
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki kminku
świeżo mielony pieprz
sól
400 ml śmietanki 30 proc.
600 ml rosołu
4 bułki z kminkiem
Przygotowanie:
Mięso doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i kminkiem. Odstawić do lodówki na 12 godz., najlepiej w zamkniętym lub ofoliowanym pojemniku. Następnego dnia rozgrzać na patelni masło klarowane, mięso obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć kawałki do garnka, zalać rosołem oraz śmietanką i gotować przez godzinę na średnim ogniu. Na patelni, na której smażyliśmy mięso, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę z łyżką miodu. Dodać odrobinę kminku i doprawić solą. Podawać w przekrojonej na pół bułce, z dwoma kawałkami mięsa i cebulą. Obficie polać sosem.
Przepis Pauliny Nosek
Pierogi z bryndzą i kurkami
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
200 ml wody
200 ml oleju
200 ml mleka
sól
Farsz:
350 g bryndzy owczej
500 g kurek
4 cebule
2 puszki czerwonej soczewicy
koperek
pieprz
sól
Sos:
2 op. szpinaku
100 ml śmietany 30 proc.
100 g sera mascarpone
50 g sera dojrzewającego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: ze składników przygotować ciasto na pierogi i rozwałkować na cienki arkusz.
Farsz: cebulę przesmażyć na maśle, dodać kurki, chwilę smażyć i odstawić do przestudzenia. Do zimnych, posiekanych kurek dodać bryndzę, soczewicę, siekany koperek, doprawić solą i pieprzem.
Sos: śmietanę z mascarpone gotujemy, redukujemy i dodajemy szpinak, ser dojrzewający i doprawiamy.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
200 ml wody
200 ml oleju
200 ml mleka
sól
Farsz:
350 g bryndzy owczej
500 g kurek
4 cebule
2 puszki czerwonej soczewicy
koperek
pieprz
sól
Sos:
2 op. szpinaku
100 ml śmietany 30 proc.
100 g sera mascarpone
50 g sera dojrzewającego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: ze składników przygotować ciasto na pierogi i rozwałkować na cienki arkusz.
Farsz: cebulę przesmażyć na maśle, dodać kurki, chwilę smażyć i odstawić do przestudzenia. Do zimnych, posiekanych kurek dodać bryndzę, soczewicę, siekany koperek, doprawić solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN