Kluski z dziurką, grzybami i dynią
Składniki:
1 kg ziemniaków
100 g szpinaku rozdrobnionego
300 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
sól
koperek
gałka muszkatołowa
300 g borowików
400 ml śmietanki (18%)
2 szalotki
natka pietruszki
tymianek świeży
masło do smażenia
ser dojrzewający typu bursztyn
1 kg dyni
Przygotowanie:
Ziemniaki zagotowujemy z dodatkiem soli, przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Szpinak odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do ziemniaków, koperek drobno siekamy, dodajemy do masy. Jeszcze żółtka, mąka ziemniaczana, gałka muszkatołowa. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na mniejsze porcje i z każdej formujemy okrągłe kluski z dziurką w środku. Tak przygotowane gotujemy w osolonej wodzie. Na maśle przesmażamy szalotkę, dodajemy pokrojone borowiki, dynię i gałązki tymianku. Chwilę smażymy i dodajemy śmietankę. Odparowujemy, doprawiamy solą, pieprzem. Wyjmujemy gałązki tymianku i na koniec dodajemy ser tarty oraz natkę pietruszki
Krem z pomidorów z kaszą, szałwią i grzybami
Składniki:
2 kg pomidorów polskich
1 pęczek włoszczyzny
200 ml śmietanki (30%)
liść laurowy
ziele angielskie
2 szalotki
200 g kaszy pęczak gotowanej
świeża szałwia
300 g pomidorków cherry
200 g kurek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki cherry przekrawamy, posypujemy solą, pieprzem i wykładamy na blaszkę z pergaminem, wstawiamy do nagrzanego do 90 st. C piekarnika. Suszymy ok. 1,5 godz. Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion, pomidory miksujemy. W garnku przesmażamy szalotkę, dodajemy pomidory zmiksowane, bulion i gotujemy. Raz jeszcze miksujemy i dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem. Na patelni przesmażamy szalotkę, dodajemy kurki i po krótkiej chwili ugotowaną kaszę pęczak oraz posiekaną szałwię. Dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą.
Polędwica smażona z chrupiącymi ziemniakami i gorczycą
Składniki:
500 g polędwicy wołowej
4 ogórki małosolne
4-5 borowików
2 szalotki
250 ml śmietanki (18%)
2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
koncentrat pomidorowy
1 kg ziemniaków
świeży rozmaryn
sól
pieprz
ser tarty dojrzewający
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy mięso na złoty kolor, zdejmujemy z patelni i na tłuszcz ze smażenia wrzucamy szalotkę, grzyby, chwilę smażymy i dodajemy ogórki, a następnie śmietankę. Gotujemy do częściowego odparowania, doprawiamy musztardą, koncentratem. Na koniec dodajemy przesmażoną polędwicę. Mięso podajemy na chrupiących ziemniakach. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy niedużą ilość oleju, doprawiamy solą, pieprzem i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Wykładamy na pergamin i pieczemy na złoty kolor w 220 st. C. Przed podaniem posypujemy serem i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika.
Kręcone ciasto ze śliwkami
Składniki:
4 jajka
0,5 szkl. oleju
1,5 szklanki cukru
150 g masła
1 szkl. śmietanki (12%)
cukier wanilinowy
2,5 szklanki mąki
proszek do pieczenia
szczypta soli
cynamon
śliwki węgierki
cukier puder
Kruszonka:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z jajkami i cukrem, dodajemy śmietankę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, na wierzch wysypujemy sporą ilość śliwek. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki łączymy i wysypujemy na ciasto. Wstawiamy na ok. 40 min. do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN