Smak jesieni: kręcone ciasto ze śliwkami

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne „jesienne” dania. Na stole pojawiły się: kluski z dziurką, grzybami i dynią, krem z pomidorów z kaszą, szałwią i grzybami, polędwica smażona z chrupiącymi ziemniakami i gorczycą oraz kręcone ciasto ze śliwkami. Smacznego!

Kluski z dziurką, grzybami i dynią

Składniki:

1 kg ziemniaków

100 g szpinaku rozdrobnionego

300 g mąki ziemniaczanej

2 żółtka

sól

koperek

gałka muszkatołowa

300 g borowików

400 ml śmietanki (18%)

2 szalotki

natka pietruszki

tymianek świeży

masło do smażenia

ser dojrzewający typu bursztyn

1 kg dyni

Przygotowanie:

Ziemniaki zagotowujemy z dodatkiem soli, przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Szpinak odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do ziemniaków, koperek drobno siekamy, dodajemy do masy. Jeszcze żółtka, mąka ziemniaczana, gałka muszkatołowa. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na mniejsze porcje i z każdej formujemy okrągłe kluski z dziurką w środku. Tak przygotowane gotujemy w osolonej wodzie. Na maśle przesmażamy szalotkę, dodajemy pokrojone borowiki, dynię i gałązki tymianku. Chwilę smażymy i dodajemy śmietankę. Odparowujemy, doprawiamy solą, pieprzem. Wyjmujemy gałązki tymianku i na koniec dodajemy ser tarty oraz natkę pietruszki

Krem z pomidorów z kaszą, szałwią i grzybami

Składniki:

2 kg pomidorów polskich

1 pęczek włoszczyzny

200 ml śmietanki (30%)

liść laurowy

ziele angielskie

2 szalotki

200 g kaszy pęczak gotowanej

świeża szałwia

300 g pomidorków cherry

200 g kurek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki cherry przekrawamy, posypujemy solą, pieprzem i wykładamy na blaszkę z pergaminem, wstawiamy do nagrzanego do 90 st. C piekarnika. Suszymy ok. 1,5 godz. Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion, pomidory miksujemy. W garnku przesmażamy szalotkę, dodajemy pomidory zmiksowane, bulion i gotujemy. Raz jeszcze miksujemy i dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem. Na patelni przesmażamy szalotkę, dodajemy kurki i po krótkiej chwili ugotowaną kaszę pęczak oraz posiekaną szałwię. Dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą.

Polędwica smażona z chrupiącymi ziemniakami i gorczycą

Składniki:

500 g polędwicy wołowej

4 ogórki małosolne

4-5 borowików

2 szalotki

250 ml śmietanki (18%)

2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy

koncentrat pomidorowy

1 kg ziemniaków

świeży rozmaryn

sól

pieprz

ser tarty dojrzewający

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy mięso na złoty kolor, zdejmujemy z patelni i na tłuszcz ze smażenia wrzucamy szalotkę, grzyby, chwilę smażymy i dodajemy ogórki, a następnie śmietankę. Gotujemy do częściowego odparowania, doprawiamy musztardą, koncentratem. Na koniec dodajemy przesmażoną polędwicę. Mięso podajemy na chrupiących ziemniakach. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy niedużą ilość oleju, doprawiamy solą, pieprzem i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Wykładamy na pergamin i pieczemy na złoty kolor w 220 st. C. Przed podaniem posypujemy serem i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika.

Kręcone ciasto ze śliwkami

Składniki:

4 jajka

0,5 szkl. oleju

1,5 szklanki cukru

150 g masła

1 szkl. śmietanki (12%)

cukier wanilinowy

2,5 szklanki mąki

proszek do pieczenia

szczypta soli

cynamon

śliwki węgierki

cukier puder

Kruszonka:

150 g mąki

100 g masła

50 g cukru

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z jajkami i cukrem, dodajemy śmietankę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, na wierzch wysypujemy sporą ilość śliwek. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki łączymy i wysypujemy na ciasto. Wstawiamy na ok. 40 min. do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!