Lasagne
Składniki:
sos mięsny:
400 g mielonej wołowiny
200ml czerwonego wytrawnego wina
1 marchewka
2 kawałki selera naciowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 cebula
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz
50 g tartego parmezanu
świeża bazylia
9 płatów makaronu
Sos pomidorowy:
1kg dojrzałych pomidorów bez skórki
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Sos beszamelowy:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250ml mleka
Szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Aby przygotować sos pomidorowy w garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone pomidory, duś na średnim ogniu przez 20 minut.
- Aby przygotować sos mięsny czosnek, cebule, marchew i selera pokrój drobno, przysmaż na oliwie, dodaj zioła a po kilku minutach mięso
- Smaż przez kilka minut, dodaj wino, poczekaj aż odparuje, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, dodaj sos pomidorowy i duś na małym ogniu przez 40 minut
- Aby przygotować beszamel w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wąskim strumieniem wlewaj zimne mleko, mieszaj cały czas, zagotuj, dopraw do smaku
- Naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie: makaron, sos mięsny, beszamel, makaron, na wierzchu powinien znajdować się sos beszamelowy i tarty parmezan
- Piecz około godzinę w 180 stopniach
Wskazówki:
-podstawą jest dobrej jakości mięso: wołowe, cielęco-wołowe lub wieprzowo wołowe
--nigdy nie gotujemy makaronu przed zapiekaniem do formy wkładamy surowe płaty
-sos do lasagne musi być płynny, rzadki, inaczej płaty makaronu się nie ugotują
-można zapiekankę makaronową przygotować wcześniej i zapiekać na godzinę przed tym jak przychodzą
goście/rodzina
-ser dajemy na lasagne pod sam koniec lub sypiemy od razu i przykrywamy lasagne folią
-lasagne nadaje się do ponownego odgrzewania w piekarniku
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN