Risotto w jesiennym wydaniu

W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik MasterChefa Michał Fabiszewski i Ania Starmach przygotowali risotto na trzy sposoby: z grzybami, pesto oraz dynią i kurczakiem. Smacznego!

Risotto

Składniki:

200 g ryżu arborio

ok. 1 l bulionu warzywnego

1 mała cebula

50 ml białego wina

sól

pieprz

4 łyżki tartego parmezanu

2 łyżki masła

Składniki do wyboru

Pesto:

1,5 pęczka bazylii

5 łyżek tartego parmezanu

garść grillowanych orzeszków pinii

2 ząbki obranego i posiekanego czosnku

6 łyżek oliwy z oliwek

0,5 łyżeczki soku z cytryny

300 g szpinaku

lub

400 g upieczonej dyni hokakido

300 g piersi z kurczaka

świeże liście szałwii

lub

300 g prawdziwków

świeży tymianek

1 szalotka

200 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po ok. 15-17 min.), dodaj wybrane składniki:

Pesto: wszystkie składniki blenduj, dopraw do smaku, szpinak przysmaż na maśle z dodatkiem czosnku

Dynia i kurczak: kurczaka pokrój w cienkie paseczki, obsyp solą i pieprzem, grilluj, dynię pokrój w kostkę

Grzyby: grzyby pokrój w cienkie paseczki, przysmaż na maśle z szalotką i tymiankiem, po połączeniu z ryżem dodaj podgrzaną śmietankę. Niezależnie od dodatków risotto „wykończ” masłem, parmezanem, solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości