Risotto
Składniki:
200 g ryżu arborio
ok. 1 l bulionu warzywnego
1 mała cebula
50 ml białego wina
sól
pieprz
4 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki masła
Składniki do wyboru
Pesto:
1,5 pęczka bazylii
5 łyżek tartego parmezanu
garść grillowanych orzeszków pinii
2 ząbki obranego i posiekanego czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soku z cytryny
300 g szpinaku
lub
400 g upieczonej dyni hokakido
300 g piersi z kurczaka
świeże liście szałwii
lub
300 g prawdziwków
świeży tymianek
1 szalotka
200 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po ok. 15-17 min.), dodaj wybrane składniki:
Pesto: wszystkie składniki blenduj, dopraw do smaku, szpinak przysmaż na maśle z dodatkiem czosnku
Dynia i kurczak: kurczaka pokrój w cienkie paseczki, obsyp solą i pieprzem, grilluj, dynię pokrój w kostkę
Grzyby: grzyby pokrój w cienkie paseczki, przysmaż na maśle z szalotką i tymiankiem, po połączeniu z ryżem dodaj podgrzaną śmietankę. Niezależnie od dodatków risotto „wykończ” masłem, parmezanem, solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN