Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami
Składniki:
3 buraki czerwone podłużne
2 cebule
400 g ciecierzycy
200 g boczku wędzonego surowego w kawałku
200 g kiełbasy wiejskiej
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
0,5 selera
4 ziemniaki
kminek mielony
cząber
sól
pieprz czarny
ostra papryka
2 ząbki czosnku
świeży majeranek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, buraki ułożyć na blaszce, wraz cebulą, posypać cząbrem, solą, pieprzem i przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec ok. godziny, po upieczeniu obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić w grubszą kostkę, kiełbasę w plasterki i przesmażyć w rondlu, zaczynając od boczku i pod koniec dodać kiełbasę. Wyjąć wędzonkę, a na tym samym tłuszczu przesmażyć ząbki czosnku i kminek. Następnie zalać wodą, dodać warzywa pokrojone w słupki, ciecierzycę i gotować do miękkości. Kiedy zupa stanie się bardziej gęsta, doprawić solą, pieprzem. Zupę podać na talerzu, z pieczonymi burakami i wędzonką. Posypać sporą ilością świeżego majeranku.
Kopytka buraczane z sosem
Składniki:
700 g gotowanych ziemniaków
300 g tartych buraków
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g tartego sera dojrzewającego
1 jajko
1 żółtko
sól
pieprz czarny
Przygotowanie:
Buraki dokładnie odcisnąć z soku na sitku. Ziemniaki ugotować i miękkie przepuścić przez praskę do ziemniaków. W misce połączyć ziemniaki, buraki, mąkę pszenną, ziemniaczaną, ser tarty, jajko, żółtko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić i podzielić na małe kopytka. Gotować od razu w wodzie z dodatkiem soli. Ugotowane odsączyć i wyłożyć na talerz.
Sos:
2 szalotki
5 ogórków kiszonych
350 ml śmietany 30%
2 łyżki tartego chrzanu
koperek
kwiaty kopru jak do kiszenia
kurki świeże
masło klarowane
Przygotowanie:
Szalotkę pokroić drobno i przesmażyć na maśle, dodać ogórki kiszone obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Po chwili smażenia dodać śmietanę i chrzan, gotować do momentu zredukowania sosu, doprawić pieprzem, koprem i delikatnie solą. Kurki przesmażyć szybko na maśle. Kopytka podać na sosie chrzanowo-ogórkowym, posypać kurkami i udekorować kwiatami kopru.
Dorsz smażony w ziarnach słonecznika, buraki z żurawiną
Składniki:
1 kg dorsza (filet)
300 g ziarna słonecznika
2 białka
1 kg buraków podłużnych
2 cebule
1 słoik żurawiny
1 opakowanie szpinaku baby
masło klarowane
Przygotowanie:
Buraki ułożyć na blaszce wraz z cebulą, oprószyć solą, pieprzem, cząbrem, przykryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. godzinę. Upieczone, miękkie, obierać i zmiksować na puree. Puree buraczane połączyć z żurawiną, doprawić solą, pieprzem i delikatnie cukrem. Dorsza oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w białku i słoneczniku z jednej strony. Tak przygotowanego dorsza smażyć od strony panierki na złoty kolor i przełożyć po 2-3 min. na drugą stronę wyłączając patelnię. Szpinak przesmażyć krótko na patelni, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rybę podać z burakami żurawinowymi i szpinakiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN