W buraczanej kuchni: kopytka i dorsz

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z buraków: zupę z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem i dorsza smażonego w ziarnach słonecznika. Lubicie potrawy z buraków? Smacznego!

Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami

Składniki:

3 buraki czerwone podłużne

2 cebule

400 g ciecierzycy

200 g boczku wędzonego surowego w kawałku

200 g kiełbasy wiejskiej

2 marchewki

1 pietruszka korzeń

0,5 selera

4 ziemniaki

kminek mielony

cząber

sól

pieprz czarny

ostra papryka

2 ząbki czosnku

świeży majeranek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, buraki ułożyć na blaszce, wraz cebulą, posypać cząbrem, solą, pieprzem i przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec ok. godziny, po upieczeniu obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić w grubszą kostkę, kiełbasę w plasterki i przesmażyć w rondlu, zaczynając od boczku i pod koniec dodać kiełbasę. Wyjąć wędzonkę, a na tym samym tłuszczu przesmażyć ząbki czosnku i kminek. Następnie zalać wodą, dodać warzywa pokrojone w słupki, ciecierzycę i gotować do miękkości. Kiedy zupa stanie się bardziej gęsta, doprawić solą, pieprzem. Zupę podać na talerzu, z pieczonymi burakami i wędzonką. Posypać sporą ilością świeżego majeranku.

Kopytka buraczane z sosem

Składniki:

700 g gotowanych ziemniaków

300 g tartych buraków

200 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

100 g tartego sera dojrzewającego

1 jajko

1 żółtko

sól

pieprz czarny

Przygotowanie:

Buraki dokładnie odcisnąć z soku na sitku. Ziemniaki ugotować i miękkie przepuścić przez praskę do ziemniaków. W misce połączyć ziemniaki, buraki, mąkę pszenną, ziemniaczaną, ser tarty, jajko, żółtko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić i podzielić na małe kopytka. Gotować od razu w wodzie z dodatkiem soli. Ugotowane odsączyć i wyłożyć na talerz.

Sos:

2 szalotki

5 ogórków kiszonych

350 ml śmietany 30%

2 łyżki tartego chrzanu

koperek

kwiaty kopru jak do kiszenia

kurki świeże

masło klarowane

Przygotowanie:

Szalotkę pokroić drobno i przesmażyć na maśle, dodać ogórki kiszone obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Po chwili smażenia dodać śmietanę i chrzan, gotować do momentu zredukowania sosu, doprawić pieprzem, koprem i delikatnie solą. Kurki przesmażyć szybko na maśle. Kopytka podać na sosie chrzanowo-ogórkowym, posypać kurkami i udekorować kwiatami kopru.

Dorsz smażony w ziarnach słonecznika, buraki z żurawiną

Składniki:

1 kg dorsza (filet)

300 g ziarna słonecznika

2 białka

1 kg buraków podłużnych

2 cebule

1 słoik żurawiny

1 opakowanie szpinaku baby

masło klarowane

Przygotowanie:

Buraki ułożyć na blaszce wraz z cebulą, oprószyć solą, pieprzem, cząbrem, przykryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. godzinę. Upieczone, miękkie, obierać i zmiksować na puree. Puree buraczane połączyć z żurawiną, doprawić solą, pieprzem i delikatnie cukrem. Dorsza oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w białku i słoneczniku z jednej strony. Tak przygotowanego dorsza smażyć od strony panierki na złoty kolor i przełożyć po 2-3 min. na drugą stronę wyłączając patelnię. Szpinak przesmażyć krótko na patelni, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rybę podać z burakami żurawinowymi i szpinakiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości