Aromatyczny krem z soczewicy
Składniki:1 - 1 i ½ l wywaru z warzyw ½ szklanki soczewicy czerwonej 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 cebula pokrojona w piórka 2 drobno posiekane ząbki czosnku Imbir wielkości kciuka starty na tarce o małych oczkach 8 suszonych pomidorów 1 łyżka czerwonej pasty curry Sól, pieprz 1 drobno posiekana papryczka chilli Szczypta cynamonu 1 duża łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: szczypta estragonu, oregano i bazylii 1 łyżka oleju
Przygotowanie:W garnku podgrzej olej z czosnkiem, papryczką chilli i imbirem. Dodaj cebulę. Dodaj soczewicę oraz pastę curry i wymieszaj. Zalej wywarem, dodaj sól i pieprz i gotuj aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodaj suszone pomidory pokrojone w paski, cynamon, estragon, bazylię, oreganoi i dodaj przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia.
Dorsz marynowany w imbirze, chillli i curry
Składniki:500 g filetów z dorsza - może być polędwica 2 papryczki chilli Mieszanka przypraw utłuczona w moździerzu: szczypta goździków, imbiru, kardamonu, kminu rzymskiego, anyżu, przyprawy curry i gałki muszkatałowej 1 łyżka miodu Pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju Sok z 1 cytryny
Przygotowanie:Przyprawy połącz z drobno posiekaną papryczką chilli, z miodem i olejem. Wymieszaj i dokładnie posmaruj marynatą dorsza. Odstaw na 30 minut i piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 20 minut lub usmaż na patelni. Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem i skrop sokiem z cytryny
Chleb dyniowy
Składniki:200 g startej dyni 2 jajka ½ szklanki cukru trzcinowego ¾ szklanki oleju ryżowego 50 g pokruszonych orzechów laskowych 50 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki mielonego kardamonu 200 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:Mąkę wymieszaj z proszkiem, cynamonem, kardamonem i sodą. Ubij jajka z cukrem i dodaj olej powoli. Wymieszaj składniki suche z mokrymi i dodaj dynię, orzechy i wiórki. Piekarnik nastaw na 170 stopni i formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i piecz około 50 minut.
Rozgrzewający stir fry z kurczakiem i warzywami
Składniki:200 g drobno pokrojonego kurczaka 1 szalotka pocięta na małe kawałki Imbir wielkości kciuka starty na tarce 200 g pomidorów koktajlowych Szczypta cynamonu 1 drobno pocięta papryczka chilli 1 pocięta w piórka żółta papryka 2 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki cukru 2 łyżki soku z limonki lub cytryny Szczypta soli 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka oleju 2 łyżki drobno pociętego szczypiorku 2 łyżki podprażonych orzechów ziemnych
Przygotowanie:W woku rozgrzej olej. Podsmaż szalotkę, imbir, kurczaka i papryczkę chilli. Dodaj paprykę, pomidorki koktajlowe, cynamon i wymieszaj. Chwilę podsmażaj. Dopraw sokiem z limonki, cukrem i solą. Dodaj sos sojowy, orzechy i szczypiorek. Na koniec udekoruj czarnuszką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN