Jarosław Berdak własnoręcznie tworzy deski do gotowania. Z desek Jarka korzysta nawet sam Jamie Oliver. Skąd u Jarka taka pasja? Naszego bohatera odwiedziła Daria Ładocha.
Boczkownica
Składniki:
300 g wędzonego boczku w plastrach
250 g pomidorków koktajlowych
Pęczek bazylii
Szczypta oregano
5 kromek chleba na naturalnym zakwasie
Sałata masłowa do podania
Przygotowanie:
Boczek należy podsmażyć na patelni tak by rozpuścić cały tłuszcz. Na wierzch wrzucamy pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Na koniec dodać oregano i bazylie i podawać na chlebie z dodatkiem sałaty.
Ciasto drwala z owocami leśnymi
Składniki:
200 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki mleka
2 szklanki mąki
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka malin
1 szklanka borówek amerykańskich lub jagód
Kruszonka: cukier, masło i mąka w proporcji 1:1:2
By przygotować kruszonkę należy w rękach zagnieść wszystkie składniki i rozcierać pod palcami.
Przygotowanie:
Masło należy rozpuścić z cukrem i mlekiem. Następnie wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem i jajkami. Miksując należy dodać wystudzone masło. Piekarnik nastaw na 170 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i przelać przygotowaną masę. Na wierzchu należy ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w piekarniku około 40 minut do suchego patyczka.
Pęczak z kurkami w śmietanie z kaparami
Składniki:
1 szklanka ugotowanego pęczaku
1 cebula pokrojona w kostkę
600 g kurek
1 łyżka masła
Garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
100 ml słodkiej śmietany
100 ml kwaśnej śmietany
Garść kaparów
Szczypta soli
Szczypta świeżo mielonego pieprzu
Sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Kurki namoczyć w gorącej wodzie z solą. Następnie opłukać na sitku. Na dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać kurki, sól i dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić pieprzem, dodać śmietanę i sok z cytryny. Na koniec posypać zieloną pietruszką, kaparami i podawać z pęczakiem.
Szakszuka z papryką, wiejską kiełbasą i oliwkami
Składniki:
3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 żółta papryka pokrojona w słupki
100 g wiejskiej kiełbasy pokrojonej w cienkie plasterki
4 jajka
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta mielonego kminu rzymskiego
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
Garść drobno posiekanej kolendry
Szczypta chilli w przyprawie
Kilka czarnych oliwek
3 kromki chleba
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać paprykę i kiełbasę i podsmażyć aż kiełbasa się wytopi a papryka zmięknie. Dodać sól, pieprz, kmin i chilli. Następnie dodać pomidory i smażyć około 5 minut. Wówczas pomidory puszczą sok, ale zachowają jeszcze swoją strukturę. Wbić do środka 4 jajka i posypać je z wierzchu solą. Można przykryć patelnię. Ważne jest, by białko się ścięło, a żółtko pozostało miękkie. Na koniec dodać oliwki i posypać z wierzchu kolendrą. Podawać z pieczywem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN