Ciasto drwala. Sprawdź, jak smakuje!

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Darii pomagał w tym Jarek. Razem przygotowali boczkownicę, pęczak z kurkami w śmietanie, szakszukę z wiejską kiełbasą, a na deser ciasto drwala z owocami leśnymi. Smacznego!

Jarosław Berdak własnoręcznie tworzy deski do gotowania. Z desek Jarka korzysta nawet sam Jamie Oliver. Skąd u Jarka taka pasja? Naszego bohatera odwiedziła Daria Ładocha.

Boczkownica

Składniki:

300 g wędzonego boczku w plastrach

250 g pomidorków koktajlowych

Pęczek bazylii

Szczypta oregano

5 kromek chleba na naturalnym zakwasie

Sałata masłowa do podania

Przygotowanie:

Boczek należy podsmażyć na patelni tak by rozpuścić cały tłuszcz. Na wierzch wrzucamy pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Na koniec dodać oregano i bazylie i podawać na chlebie z dodatkiem sałaty.

Ciasto drwala z owocami leśnymi

Składniki:

200 g masła

1 szklanka cukru

3 łyżki mleka

2 szklanki mąki

2 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka malin

1 szklanka borówek amerykańskich lub jagód

Kruszonka: cukier, masło i mąka w proporcji 1:1:2

By przygotować kruszonkę należy w rękach zagnieść wszystkie składniki i rozcierać pod palcami.

Przygotowanie:

Masło należy rozpuścić z cukrem i mlekiem. Następnie wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem i jajkami. Miksując należy dodać wystudzone masło. Piekarnik nastaw na 170 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i przelać przygotowaną masę. Na wierzchu należy ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w piekarniku około 40 minut do suchego patyczka.

Pęczak z kurkami w śmietanie z kaparami

Składniki:

1 szklanka ugotowanego pęczaku

1 cebula pokrojona w kostkę

600 g kurek

1 łyżka masła

Garść zielonej pietruszki drobno posiekanej

100 ml słodkiej śmietany

100 ml kwaśnej śmietany

Garść kaparów

Szczypta soli

Szczypta świeżo mielonego pieprzu

Sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Kurki namoczyć w gorącej wodzie z solą. Następnie opłukać na sitku. Na dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać kurki, sól i dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić pieprzem, dodać śmietanę i sok z cytryny. Na koniec posypać zieloną pietruszką, kaparami i podawać z pęczakiem.

Szakszuka z papryką, wiejską kiełbasą i oliwkami

Składniki:

3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku drobno posiekany

1 żółta papryka pokrojona w słupki

100 g wiejskiej kiełbasy pokrojonej w cienkie plasterki

4 jajka

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Szczypta mielonego kminu rzymskiego

1 czerwona cebula pokrojona w kostkę

Garść drobno posiekanej kolendry

Szczypta chilli w przyprawie

Kilka czarnych oliwek

3 kromki chleba

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać paprykę i kiełbasę i podsmażyć aż kiełbasa się wytopi a papryka zmięknie. Dodać sól, pieprz, kmin i chilli. Następnie dodać pomidory i smażyć około 5 minut. Wówczas pomidory puszczą sok, ale zachowają jeszcze swoją strukturę. Wbić do środka 4 jajka i posypać je z wierzchu solą. Można przykryć patelnię. Ważne jest, by białko się ścięło, a żółtko pozostało miękkie. Na koniec dodać oliwki i posypać z wierzchu kolendrą. Podawać z pieczywem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości