Przepisy kulinarne

    Przepisy kulinarne

    Podczas nocy Sylwestrowej musimy mieć dużo energii, dlatego szef kuchni Joseph „Józek” Seeletso przygotował oryginalne, egzotyczne przekąski inspirowane smakami Botswany, po które można sięgnąć w krótkiej przerwie pomiędzy jednym a drugim tańcem.

    Mazury poza tańcem, to największa pasja Piotra Galińskiego. Kiedy tylko może, ucieka na mazurską wieś, by na łonie natury odpocząć i naładować akumulatory przed kolejną emisją programu "Taniec z gwiazdami". Tam może oddawać się swojej trzeciej pasji - gotowaniu. Czy zaproponowane przez niego potrawy przypadną wam do gustu?

    Gwiazdą najnowszego numeru "Playboya" jest Francys Barraza Rudnicka. W sesji wystąpiła jako dziewczyna Zorro (w tej roli wystąpił jej partner życiowy). Znamy ją przede wszystkim jako uczestniczkę 9. edycji "Tańca z Gwiazdami". A dziś mogliście zobaczyćm, jak radzą sobie w kuchni.

    Dzisiaj Ania Starmach wraz ze swoim chłopakiem Maćkiem przyrządzali w Dzień Dobry TVN specjały na sylwestrowy wieczór. Użyli do tego składników, które w wielu krajach uważane są za szczęśliwe i obowiązkowo należy je spożyć w ostatnią noc roku.

    Dziś w kuchni dania inspirowane potrawami japońskimi, które podaje się tradycyjnie przez pierwsze trzy dni Nowego Roku. Ten czas Japończycy spędzają z bliskimi. Na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy.

    Piotr Kucharski, zwycięzca 2. edycji programu "Gotuj o wszystko", podpowiada, co zrobić, by chleb miał chrupiącą skórkę. W kuchni DDTVN przygotował pożywny obiad z warzyw.

    Mancewiczowie, czyli rodzina, z której wywodzi się aktualna Miss Polonia 2010, to niezwykle otwarta i sympatyczna rodzina. Tuż po stanie wojennym dziadkowie Rozalii wyemigrowali do Australii, a następnie ściągnęli tam całą rodzinę. Dziś mieliśmy okazję gościć ich w kuchni Dzień Dobry TVN.

    Leonardo Da Vinci był jednym z pierwszych zdeklarowanych wegetarian - wyjaśnia Anna Starmach, która w kuchni DDTVN przygotowała dania kuchni włoskiej w wersji wegetariańskiej.

    Nie lubi określenia "hedonista", choć postawa cieszenia się życiem i dążenia do uzyskania szczęścia jest mu bliska. Uważa, że hedonista brzmi pejoratywnie, a on jest po prostu szczęśliwym człowiekiem. W kuchni Dzień Dobry TVN Ryszard Kalisz zdradził nam swój przepis na szczęście.

    Na dobry początek dnia zapraszamy na słodkie śniadanie z Piotrem Kucharskim, który wygrał 2. edycję konkursu "Gotuj o wszystko". Piotr upiekł słodkie bułki i chałkę, a także przygotował śniadaniowe dodatki do słodkich wypieków. Smacznego!

    Anna Starmach i Piotr Kucharski - finaliści I i II Edycji konkursu "Gotuj o wszystko" pokazali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka ciekawych propozycji kulinarnych na imprezę karnawałową.

    Ojciec Patricii Kazadi, Josa, pochodzi z Demokratycznej Republiki Konga, stąd w kuchni Państwa Kazadi nie trudno o egzotyczne potrawy. W Dzień Dobry TVN razem z mamą ugotowały dla nas kilka z nich.

    Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak proponują potrawy z polskiej jagnięciny. Dlaczego to zdrowe, delikatne i popularne na świecie mięso nie jest doceniane w Polsce?

    Zapraszamy na kuchnię południowo-afrykańską w wykonaniu Josepha "Józka" Seeletso.

    Piotr Kucharski, zwycięzca 2. edycji "Gotuj o wszystko" upiekł w kuchni Dzień Dobry TVN bułki z ziarnami, a także przygotował dodatki do pieczywa: bryndzę z orzechami laskowymi, pastę z suszonych pomidorów i pastę z tuńczyka.

    Robert Rowński przyznaje, że pochodzi z niezwykle silnie emocjonalnie związanej ze sobą rodziny. Od pokoleń rodzina wspólnie prowadzi interesy. Kiedy Robert był małym chłopcem wraz z babcią i rodzicami prowadził sklepy z nadmorskimi pamiątkami. Dziś razem z siostrą Wiolettą i babcią Zinajdą przygotowali dla nas kilka ciekawych potraw.

    Dzień Babci to wyjątkowy moment, w którym świętujemy obecność niezastąpionych, kochanych babć. Z tej okazji, Anna Starmach przygotowała potrawy, które chyba wszystkim kojarzą się z pyszną babciną kuchnią.

    Dziś wyjątkowo, Maciej Szaciłło sam w kuchni. Ugotował dla nas indyjskie potrawy , jak sam mówi, typowo męskie i ostre.

    „Poradnik Dzień Dobry TVN” to prawdziwa skarbnica wiedzy. Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji, trafiłeś idealnie! Swoje popisowe dania, spisane na kartach naszego poradnika, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował mistrz niecodziennych połączeń smakowych Joseph „Józek” Seeletso. Smacznego!

    Edyta Herbuś od niedawna jest wegetarianką. Mniej więcej rok temu podjęła decyzje o rezygnacji z jedzenia mięsa. Dziś w Dzień Dobry TVN u boku Roberta Sowy przygotowała dla nas kilka ciekawych, bezmięsnych propozycji.

    W kuchni DDTVN gościliśmy Annę Stoici-Nieprzecką, uczestniczkę "Gotuj o Wszystko", która niestety tuż przed finałem musiała pożegnać się z programem. Ania - z pochodzenia Greczynka - przygotowała typowe, greckie potrawy na święta. Smacznego!

    Przed świętami Bożego Narodzenia jest zawsze dużo zamieszania. Dorosłym, miedzy pracą, zakupami, gotowaniem i sprzątaniem, trudno jest znaleźć czas dla dzieci. Rodzice większość czasu spędzają w kuchni, a to jest dobre miejsce, żeby zorganizować czas dzieciom. Dorota Zawadzka przedstawia kilka pomysłów na kolorowe świąteczne kanapki.

    Beata i Paulina Kartowicz przedstawią ciekawe propozycje śniadań. Dlaczego warto zjeść rano śniadanie?

    Zimą nic nie rozgrzewa lepiej niż pożywna i gorąca zupa. Łatwa w przygotowaniu, może stanowić podstawę posiłku, odpowiednio podana, także popisowe danie. Kucharz Joseph Seeletso zdradził nam swój sekretny przepis na wyjątkowe zupy serwowane w jego restauracji, w tym na zupę cappuccino z pomidorów i pomarańczy.

    Potrawy kuchni tyrolskiej przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło.

    Piotr Kucharski przedstawi klasyczne dania kuchni francuskiej. W programie tradycyjnie nie zabraknie pieczywa, a jeśli kuchnia francuska to oczywiście bagietki.