W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś Piotr Kucharski i pomidory. Nasz kucharz przygotował takie smakołyki, jak szaszłyki z indyka z salsą pomidorową, ciepłą sałatkę z pomidorów, koktajl pomidorowy z olejem lnianym oraz zupę pomidorową.
W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy dziś Anię Starmach, która przygotowała takie pyszności jak: leniwe, placuszki serowe czy ciasto cytrynowe. Ania do wszystkich potraw postanowiła dodać lawendę. Kwiat ma podobno słodki smak z lekko cytrusowo-kwiatową nutką...
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Dominkę Wójciak. Zwyciężczyni III edycji programu MasterChef przygotwała mnóstwo pyszności bazując na sezonowych owocach. Na naszym stole rządziła więc śliwka, ale nie tylko. Co powiecie na naleśniki dyniowe z karmelizowaną śliwką lub na sałatkę dyniową z korzennymi śliwkami w occie? Pychota!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Dorota Osóbka, dietetyk i Dorota Chotecka, aktorka. Panie przygotowały zdrowe i smaczne kanapki. Co powiecie na: kanapkę z pastą z cieciorki i pomidorkami koktajlowymi, ciabattę z chudą, drobiową wędliną i świeżymi warzywami czy kanapkę z wędzonym łososiem i serkiem naturalnym? Brzmi dobrze!
Z botwiny można zrobić nie tylko zupę, sałatę, tartę czy placki, ale także lody! Mistrz Krystian Szidel, szef kuchni hotelu Sheraton, przygotował dla Oliviera Janiaka lody z botwinki, malin i swojego sekretnego składnika - miodu!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościmy miłośniczkę japońskich dań – Magdalenę Tomaszewską-Bolałek. Blogerka kulinarna przygotowała desery hybrydowe. Co to takiego? Na naszym stole pojawiły się między innymi: panna cotta z kurogomą, ciasto z kawałkami czekolady i sosem sojowym, biszkopt z kremem o smaku zielonej herbaty matcha i malinami. Musimy przyznać, że niektóre połączenia wydają się intrygujące, nieprawdaż ? ;)
Kulinarny mistrz Paweł Wałęsa podzielił się swoim przepisami na morskie ryby z Olivierem Janiakiem. Jaki składnik sprawia, że jego potrawy z ryb są wyjątkowe?
W naszej kuchni robimy dziś wszystko byście poczuli, tak jak my, mietę do ziół. Dlatego do studia zaprosiliśmy ekspertkę - dietetyczkę Annę Jelonek, która zdradza, jakie właściwości ma mięta, melisa i pokrzywa. Które z tych ziół jest dobre na skołatane nerwy i bezsenność, a które wspomaga układ trawienny? Komu Anna Jelonek zaleca miętę, a komu pokrzywę? Skorzystajcie też z jej przepisów na: cukinię z miętą i serem, gruszki w szynce, napój z pokrzywą oraz melisą.
Kucharz David Gaboriaud radzi w Dzień Dobry Wakacje, jak przygotować potrawy wykwintne i niedrogie. Skorzystajcie z jego przepisów na: carpaccio z melona, maliny, sera bleu d'auvergne i dressingu z miodem pitnym, sałatkę z soczewicą, wędzonym pstrągiem i jajkiem "poché" oraz smażone brzoskwinie z rozmarynem i lodami waniliowymi. Palce lizać!
Do naszej wakacyjnej kuchni, po latach, powrócił Tomasz Jakubiak! Odwiedził nas po to, żeby pokazać naszym widzom, że syropy owocowe nie nadają się jedynie do herbaty, a można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Udało mu się Was przekonać? Smacznego!
Jak myślicie, czy Olivier Janiak potrafi gotować? Przyłapaliśmy go w kuchni ze znaną vlogerką Magdą Grzegorczyk...
To najgorętszy weekend tego lata, bo nad Polskę napłynęło afrykańskie powietrze i przyniosło ze sobą upały. Gdy z nieba leje się żar, marzymy tylko o ochłodzie i nie chce się nam spędzać długich godzin w kuchni, przygotowując posiłki. Monika Goździalska, uczestniczka pierwszej edycji programu "MasterChef", radzi jak przetrwać upały i zdradza swoje przepisy na lekkie dania i odżywcze koktajle, których przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Polecamy zwłaszcza chłodnik z rzodkiewki i zileonego ogórka, carpaccio z cukinii i koktaj potas!
W ramach warsztatów kulinarnych na plaży blogerka Agata Jędraszczak przygotowała pyszne tarty. Czy użyła do nich jakiegoś tajemniczego składnika? Sprawdził to Olivier Janiak.
Korzystajmy z sezonowych owoców ile się da, bo ich wpływ na nasze zdrowie jest nieoceniony. Jagody obfitują w duże ilości witamin, składników mineralnych, błonnika oraz antyoksydantów. W kuchni Dzień Dobry Wakacje jagodowe przysmaki przygotowała Samar Khanafer. Co powiecie na torcik naleśnikowy z jagodami, jagodowe lassi, sałatkę z jagodami w połączeniu ze szpinakiem czy rozmarynową kaszę jaglaną z jagodami i ricottą? Ślinka cieknie na samą myśl!
Zielona herbata to napój uwielbiany na całym świecie, który słynie z wielu zdrowotnych właściwości, między innymi obniża cholesterol i wspomaga odchudzanie. W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy dietetyk Annę Jelonek. Na bazie zielonej herbaty Ania przygotowała lemoniadę oraz pasujące do niej przekąski.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowała pyszne dania z makaronem: tagliatelle z kurczakiem, jarmużem w śmietanowym sosie z pestkami dyni, penne z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i karczochami oraz farfalle z musem z awokado, bazylii i serem feta. Smacznego!
Daria Ładocha przygotowała dziś, w kuchni Dzień Dobry Wakacje, trzy dania na bazie makaronu: spaghetti carbonara, rigatoni z kurczakiem i warzywami oraz fusilli z pesto, pomidorami, oliwkami i serem feta! Co ważniejsze, powiedziała nam jak prawidłowo przygotować makaron i dlaczego nie należy polewać go zimną wodą ani dodawać oliwy do gotowania!
Dziś, w kuchni Dzień Dobry Wakacje, blogerka kulinarna Agata Jędraszczak zaproponowała kilka sprawdzonych przepisów na dania, które można zaserwować podczas letniego garden party! Jak Wam się podobają te propozycje? Macie jakieś swoje przepisy na potrawy, które również pasują do przyjęcia w ogrodzie?
Każdy lubi bób! Dlatego też dziś, do kuchni Dzień Dobry Wakacje, zaprosiliśmy Andrzeja Polana by zdradził nam kilka swoich sposobów na bób idealny. Ile czasu powinniśmy go gotować, jak go "dosmaczyć" i co warto dodać do garnka podczas gotowania bobu? Zobaczcie!
Dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje Daria Ładocha, która przygotowała kilka prostych i smacznych potraw z makaronów, między innymi bavette z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami, farfalle z ricottą i migdałami, spaghetti z krewetkami i skórką cytrynową. Blogerka zdradziła też swoje sposoby jak prawidłowo ugotować makaron. Ma być przecież al dente! ;)
Nasz smakosz udał się nad polskie morze w poszukiwaniu dorsza idealnego. Kiedy trwa sezon na dorsze? Jakie wartości ma bałtycka ryba? Dlaczego jest tak popularna wśród turystów? Jakie dorsze są najsmaczniejsze? Małe czy duże? I jakie potrawy można z nich przygotować?
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Agatę Jędraszczak. Blogerka kulinarna zaproponowała nam dziś kuchnię amerykańską, ale z polskimi akcentami. Agata zamiast białych, pszennych bułek postawiła między innymi na pieczywo razowe. Typowo polskie są również dodatki. Na stole pojawiły się więc takie potrawy jak, cheeseburgery z dodatkiem marynowanych buraków, zapiekanka serowa ze świeżym szpinakiem, czy tosty z serem i pieczoną papryką.
"Sezonowany kucharz" Piotr Pielichowski, uczestnik ostatniej edycji programu MasterChef, pokazał nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, jak w warunkach domowych przyrządzić idealny stek!
Blogier kulinarny Szymon Czupkiewicz przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne i kolorowe babeczki. Na stole pojawiły się: babeczki czekoladowe z miętą, babeczkowy suflet czekoladowy z pieczoną gruszką, czekoladowe babeczki o imbirowej nucie z dodatkiem kolorowego pieprzu, babeczki wytrawne z parmezanem i babeczki drożdżowe z owocami i kruszonką. Palce lizać!
Ruszyła 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizują w nim restauracje z całej Polski. Kolejnym punktem w tej kulinarnej podróży był Poznań oraz nadmorskie kurorty. Czy zaserwowano im same ryby? Co zaskoczyło ich w tamtejszych karatach menu? Które przygotowane przez szefów kuchni potrawy zasmakowały Edycie i Mikołajowi najbardziej?
Blogerka Daria Ładocha rozpieszcza nas dziś słodkościami. Na stole pojawiły się między innymi: gofry z bitą śmietaną i owocami, tarta z białą czekoladą i granatem, arbuzowa sałatka z truskawkami w sosie z białej czekolady, domowe lody i uwielbiane przez wszystkie dzieci hot dogi. Było pysznie i kalorycznie! :)
Katarzyna Lubczyńska tworzy przepiękne torty. Łączy w ten sposób dwie swoje największe pasje: gotowanie i rękodzieło. Odwiedził ją znawca smaku Mikołaj Rey. Czy udało mu się przygotować tort idealny według przepisu Kasi? Co sprawiało mu największą trudność? Zobaczcie, jaką niespodziankę Kasia przygotowała dla Mikołaja.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś Piotr Kucharski i... bób! Z bobu Piotr przygotował potrawkę z kurczaka, sałatkę z cukinii i z krewetkami, kotleciki rybne z sosem krewetkowym i ciepłą zieloną sałatkę z parmezanem. Oczywiście wszystkie propozycje zostały wzbogacone o zielony bób. Ile czasu trzeba gotować warzywo, by był al dente? I co warto wrzucić do gotującej się wody, by wzbogacić smak bobu?
Miniony weekend pokazał nam pierwszą gorącą zapowiedź nadchodzącego lata. Temperatury przekraczające 30 stopni to idealny moment na przygotowanie chłodnika! Beata Kartowicz przedstawiła nam przepisy na: prosty i smaczny chłodnik litewski, chłodnik bułgarski "tarator", chłodnik truskawkowo - melonowy z miętą, chłodnik hiszpański "gazpacho z szynką dojrzewającą" i chłodnik rosyjski "okroszka". Smacznego!
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy twórcę diety strukturalnej dr Marka Bardadyna. Z naturalnych i wartościowych produktów przygotował koktajle odchudzające. Szklanka takiego koktajlu posiada o wiele więcej substancji odżywczych niż tradycyjny posiłek.