Dziś w Dzień Dobry TVN: Basia Ritz i tradycyjna kuchnia kaszubska czyli m.in. grzyby, ryby, miód i sery! Laureatka pierwszej polskiej edycji MasterChef przygotowała: carpaccio z buraków z truskawkami i kozim twarożkiem, buraki zapiekane z gruszką, miodem, kozim serem i tymiankiem i smażony filet z troci na kluseczkach dyniowych z ragout z grzybów z suszoną śliwką. Smacznego!
Sobotnie śniadanie przygotowali dziś, pod okiem Tomasza Jakubiaka, Rafał Maślak i Kamila Nicpoń. Jak muzyka disco polo zmieniła życie naszych gości i kto rządzi u nich w kuchni? Zobaczcie :)
Blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne i pożywne zupy, które będą smakować każdemu, nawet wybrednym maluchom. Co powiecie na zupę kukurydzianą, krem z dyni z pomidorami i zapiekanym jajkiem lub krem pietruszkowo-gruszkowy? Już na samą myśl aż nam ślinka cieknie! ;)
W Warszawie odbywa się wielkie seminarium sushi. Z szefem japońskiego stowarzyszenia sushi rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Urszula Chincz. Jak wygląda i ile czasu trwa proces szkolenia sushi mastera? Dlaczego to mężczyźni są lepszymi sushi masterami?
W ostatnim czasie polski rynek zalewa fala sztucznych miodów. Kupienie prawdziwego produktu staje się coraz trudniejsze. Zdarza się, że sami pszczelarze mieszają prawdziwy miód z tym sztucznym. Jak sprawdzić, czy miód, który kupiliśmy jest prawdziwy? Jaki smak powinien mieć prawdziwy miód? I jakie właściwości ma miód zwany też płynnym złotem? W Dzień Dobry TVN opowiedział o tym Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Piotr Kucharski, który na kuchenny warsztat wziął makaron. Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak sałatka makaronowa z wędzonym boczkiem, sałatka z cukinią i brzoskwiniami czy makaron z pomidorkami koktajlowymi. Piotr zdradził też, jak prawidłowo ugotować makaron al dente.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziły dziś prawdziwe pasjonatki kulinarne. Nasze studio odwiedziła Anna Starmach i Iza Czyszczoń, uczestniczka programu Masterchef. 17-latka ze względu na wiek nie mogła przejść do drugiego etapu programu. Deser przygotowany przez nastolatkę tak bardzo zasmakował Michelowi Moranowi, że zaprosił Izę do swojej restauracji! W kuchni Dzień Dobry TVN Panie przygotowały potrawy na bazie borówek. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak kaczka w sosie borówkowym, tarta z borówkami czy torcik bezowy.
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy szefa kuchni i jurora w programie Master Chef Michela Moran. Przygotował dla nas pyszne dania z jeżyn i brzoskwiń: delikatny krem mascarpone z jeżynami, zupę z brzoskwiń i jeżyn ze świeżą miętą oraz pierś z kaczki z brzoskwinią. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Galiński przygotował aromatyczne potrawy z produktów przywiezionych prosto z jego mazurskiego ekologicznego gospodarstwa. Na stole pojawiły się: zupa krem z cukinii podawana z grillowaną kanapką z pomidorami, czosnkiem i konserwowaną cukinią; tarta z burakami i serem owczym oraz sałatka z pieczonych buraków i białej fasoli. Smacznego!
Dziś w naszej kuchni królują kurki. Mistrz kuchni poleca kurkowe pyszności, które isą idealne w sam raz na nadchodzące jesienne dni. Grzanki z kurkami otoczone w jajku z całą pewnością będą smacznym akcentem na poczatek dnia. Zobaczcie, jakimi pomysłami i przepisami na kurki podzielił sie z nami Andrzej Polan.
Nasz smakosz Mikołaj Rey wybrał się nad Zalew Wiślany do małej wioski Kadyny, by poznać smak agrestu. Nieco kwaskowaty owoc jest niskokaloryczny oraz ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jakich? I co można z niego przyrządzić w kuchni?
W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn. Bloger i cukiernik przygotował dla nas potrawy bazujące na awokado. Czy wiedzieliście, że awokado można przygotować na wiele sposobów, również na słodko? Co powiecie na praliny z awokado i pistacjami?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś Piotr Kucharski i pomidory. Nasz kucharz przygotował takie smakołyki, jak szaszłyki z indyka z salsą pomidorową, ciepłą sałatkę z pomidorów, koktajl pomidorowy z olejem lnianym oraz zupę pomidorową.
W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy dziś Anię Starmach, która przygotowała takie pyszności jak: leniwe, placuszki serowe czy ciasto cytrynowe. Ania do wszystkich potraw postanowiła dodać lawendę. Kwiat ma podobno słodki smak z lekko cytrusowo-kwiatową nutką...
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Dominkę Wójciak. Zwyciężczyni III edycji programu MasterChef przygotwała mnóstwo pyszności bazując na sezonowych owocach. Na naszym stole rządziła więc śliwka, ale nie tylko. Co powiecie na naleśniki dyniowe z karmelizowaną śliwką lub na sałatkę dyniową z korzennymi śliwkami w occie? Pychota!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Dorota Osóbka, dietetyk i Dorota Chotecka, aktorka. Panie przygotowały zdrowe i smaczne kanapki. Co powiecie na: kanapkę z pastą z cieciorki i pomidorkami koktajlowymi, ciabattę z chudą, drobiową wędliną i świeżymi warzywami czy kanapkę z wędzonym łososiem i serkiem naturalnym? Brzmi dobrze!
Z botwiny można zrobić nie tylko zupę, sałatę, tartę czy placki, ale także lody! Mistrz Krystian Szidel, szef kuchni hotelu Sheraton, przygotował dla Oliviera Janiaka lody z botwinki, malin i swojego sekretnego składnika - miodu!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościmy miłośniczkę japońskich dań – Magdalenę Tomaszewską-Bolałek. Blogerka kulinarna przygotowała desery hybrydowe. Co to takiego? Na naszym stole pojawiły się między innymi: panna cotta z kurogomą, ciasto z kawałkami czekolady i sosem sojowym, biszkopt z kremem o smaku zielonej herbaty matcha i malinami. Musimy przyznać, że niektóre połączenia wydają się intrygujące, nieprawdaż ? ;)
Kulinarny mistrz Paweł Wałęsa podzielił się swoim przepisami na morskie ryby z Olivierem Janiakiem. Jaki składnik sprawia, że jego potrawy z ryb są wyjątkowe?
W naszej kuchni robimy dziś wszystko byście poczuli, tak jak my, mietę do ziół. Dlatego do studia zaprosiliśmy ekspertkę - dietetyczkę Annę Jelonek, która zdradza, jakie właściwości ma mięta, melisa i pokrzywa. Które z tych ziół jest dobre na skołatane nerwy i bezsenność, a które wspomaga układ trawienny? Komu Anna Jelonek zaleca miętę, a komu pokrzywę? Skorzystajcie też z jej przepisów na: cukinię z miętą i serem, gruszki w szynce, napój z pokrzywą oraz melisą.
Kucharz David Gaboriaud radzi w Dzień Dobry Wakacje, jak przygotować potrawy wykwintne i niedrogie. Skorzystajcie z jego przepisów na: carpaccio z melona, maliny, sera bleu d'auvergne i dressingu z miodem pitnym, sałatkę z soczewicą, wędzonym pstrągiem i jajkiem "poché" oraz smażone brzoskwinie z rozmarynem i lodami waniliowymi. Palce lizać!
Do naszej wakacyjnej kuchni, po latach, powrócił Tomasz Jakubiak! Odwiedził nas po to, żeby pokazać naszym widzom, że syropy owocowe nie nadają się jedynie do herbaty, a można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Udało mu się Was przekonać? Smacznego!
Jak myślicie, czy Olivier Janiak potrafi gotować? Przyłapaliśmy go w kuchni ze znaną vlogerką Magdą Grzegorczyk...
To najgorętszy weekend tego lata, bo nad Polskę napłynęło afrykańskie powietrze i przyniosło ze sobą upały. Gdy z nieba leje się żar, marzymy tylko o ochłodzie i nie chce się nam spędzać długich godzin w kuchni, przygotowując posiłki. Monika Goździalska, uczestniczka pierwszej edycji programu "MasterChef", radzi jak przetrwać upały i zdradza swoje przepisy na lekkie dania i odżywcze koktajle, których przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Polecamy zwłaszcza chłodnik z rzodkiewki i zileonego ogórka, carpaccio z cukinii i koktaj potas!
W ramach warsztatów kulinarnych na plaży blogerka Agata Jędraszczak przygotowała pyszne tarty. Czy użyła do nich jakiegoś tajemniczego składnika? Sprawdził to Olivier Janiak.
Korzystajmy z sezonowych owoców ile się da, bo ich wpływ na nasze zdrowie jest nieoceniony. Jagody obfitują w duże ilości witamin, składników mineralnych, błonnika oraz antyoksydantów. W kuchni Dzień Dobry Wakacje jagodowe przysmaki przygotowała Samar Khanafer. Co powiecie na torcik naleśnikowy z jagodami, jagodowe lassi, sałatkę z jagodami w połączeniu ze szpinakiem czy rozmarynową kaszę jaglaną z jagodami i ricottą? Ślinka cieknie na samą myśl!
Zielona herbata to napój uwielbiany na całym świecie, który słynie z wielu zdrowotnych właściwości, między innymi obniża cholesterol i wspomaga odchudzanie. W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy dietetyk Annę Jelonek. Na bazie zielonej herbaty Ania przygotowała lemoniadę oraz pasujące do niej przekąski.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowała pyszne dania z makaronem: tagliatelle z kurczakiem, jarmużem w śmietanowym sosie z pestkami dyni, penne z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i karczochami oraz farfalle z musem z awokado, bazylii i serem feta. Smacznego!
Daria Ładocha przygotowała dziś, w kuchni Dzień Dobry Wakacje, trzy dania na bazie makaronu: spaghetti carbonara, rigatoni z kurczakiem i warzywami oraz fusilli z pesto, pomidorami, oliwkami i serem feta! Co ważniejsze, powiedziała nam jak prawidłowo przygotować makaron i dlaczego nie należy polewać go zimną wodą ani dodawać oliwy do gotowania!
Dziś, w kuchni Dzień Dobry Wakacje, blogerka kulinarna Agata Jędraszczak zaproponowała kilka sprawdzonych przepisów na dania, które można zaserwować podczas letniego garden party! Jak Wam się podobają te propozycje? Macie jakieś swoje przepisy na potrawy, które również pasują do przyjęcia w ogrodzie?