Papryka faszerowana w sosie śmietanowym
Składniki:
6 szt. papryki czerwonej
1 opak. pomidorów krojonych z puszki
200 g fasolki szparagowej mrożonej
500 ml śmietanki 18% Łaciatej
100 g masła
600 g mięso mielone z szynki wieprzowej
2 cebule
100 g boczek wędzony surowego w plastrach
bułka kajzerka
2 łyżki bułki tartej
jajko
Przygotowanie: Paprykę przekrawamy, wyjmujemy środki i oprószamy solą w środku. Cebulę przesmażamy, dodajemy sparzoną fasolkę szparagową, posiekana na drobniejsze kawałki, łączymy z mięsem mielonym, bułką namoczoną i odciśnięta, bułką tartą i jajkiem. Farszem wypełniamy papryki, na wierzch kładziemy plasterek boczku wędzonego. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy śmietanką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut a następnie podnosimy temp. Do 220 stopni na około 20 minut.
Schab smażony z papryką pieczoną i soczewicą
Składniki:
6 szt. kotletów schabowych
300 ml śmietanki 30% Łaciatej
200 g soczewicy czerwonej
3 szt. papryki zielonej
1 szt. cebuli czerwonej
cytryna
olej do smażenia
natka pietruszki
koperek
Przygotowanie: Kotlety oprószamy sola, pieprzem i cukrem, przesmażamy na patelni na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i dodajemy cebule pokrojoną w kostkę, smażymy dodajemy kminek mielony, gałkę muszkatołową i zalewamy śmietanka. Dodajemy mięso i dusimy chwilę. Soczewicę płuczemy i gotujemy około 20 minut na chrupiąco. Solimy pod koniec gotowania. Papryki pieczemy w piekarniku, upieczone zalewamy zimną wodą i obieramy ze skóry i pestek. Miksujemy na puree z dodatkiem pieprzu, soli i oleju. Pomidora kroimy w kostkę, łączymy z soczewicą, doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy natkę i koperek, pieprz, sól oraz troszkę oleju. Schab podajemy z łyżką puree z papryki i sałatką z soczewicy.
Ciasto biało-czarne
Składniki:
1 szkl. śmietanki 36% Łaciatej
100 g kakao
5 jajek
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
200 g gorzkiej czekolady
1 szkl. gorącego mleka
1 szkl. mąki
100 g masła
1,5 szkl. cukru
cukier wanilinowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka papryki chilli
Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy, łączymy z kakao, kawą i gorącym mlekiem. Mąkę łączymy z sodą, szczyptą soli oraz papryką ostrą. Do masy czekoladowej dodajemy śmietankę, masło łączymy z cukrem, ubijamy mikserem i dodajemy następnie jajka, suche produkty i rozpuszczoną czekoladę.
400 g sera mielonego
1 szkl. cukru
2 łyżki mąki pszennej
cukier wanilinowy
2 jajka
400 g sera mielonego
Ser miksujemy z cukrem, dodajemy cukier wanilinowy, jajka i na koniec mąkę. Ciasto czekoladowe wylewamy do tortownicy, następnie łyżką nakładamy porcje masy serowej. Wstawiamy do pieczenia na około 40 minut, temp. 180 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN