PIECZONE WARZYWA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
Składniki:
1/2kg małych ziemniaków
3 średnie pietruszkszki
2 średnie selery
3 łyżki oliwy z oliwek
sólo do smaku
sos:
sok z 1 limonki
1/2 czerwonej ostrej papryki
3 łyżki białego octu winnego
2 łyżki miodu
łyżka drobnego cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 ząbek czosnku
Ziemniaki kroimy ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie 10 minut.
Pietruszkę kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie na mniej więcej trzy-centymetrowe kawałki. Selera obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Podgotowane ziemniaki, pokrojoną pietruszkę i selera mieszamy w misce z oliwą z oliwek i solą. Następnie wykładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż warzywa mocno się przyrumienią ( 10-15 minut).
Wyciśnięty ząbek czosnku mieszamy w miseczce z octem, miodem, cukrem, imbirem, i posiekaną papryczką. Upieczone warzywa polewamy sosem.
Zapiekanka- PARMIGIANA DI MELANZANE
Składniki:
2 średnie bakłażany
1 i 1/2 kulki mozarelli
ok. 70 g tartego parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
puszka krojonych pomidorów
2 szalotki
sól do smaku
listki bazylii
Przygotowanie:
Z bakłażana z trzech stron obieramy skórę ( tak jak na zdjęciu). Kroimy w 3mm plastry i podpiekamy z dwóch stron na suchej patelni. Szalotki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy w garnku na oliwie z oliwek. Gdy się przyrumienią dodajemy pomidory, solimy do smaku i redukujemy ok. 10 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i odrobiną pomidorowego sosu.
Układamy warstwę podpieczonych plastrów bakłażana, smarujemy sosem pomidorowym ( tylko troszkę), układamy kawałeczki porwanej mozarelli, posypujemy odrobiną parmezanu i dorzucamy kilka porwanych liści bazylii.
Czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie plastry bakłażana.
Ostatnią warstwę smarujemy tylko sosem i posypujemy parmezanem.
Zapiekamy w piekarniku ok. 30-40 minut.
Parmigiana di melanzane jest najlepsza następnego dnia :)
PIZZA RAZOWA
Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 1850
15 g drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek
dodatki:
2 kulki sera mozarella
sos pomidorowy w kartonie
zioła prowansalskie do smaku
łyżka oliwy z oliwek
rukola
kilka pieczarek
czerwona cebula
Przygotowanie:
W letniej wodzie w misce rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru. Po chwili dosypujemy przesianą mąkę, dolewamy oliwę z oliwek, dodajemy sól i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia najlepiej na godzinę.
W tym czasie mniej więcej 3/4 szklanki sosu pomidorowego mieszamy z ziołami i oliwą z oliwek. Pieczarki i cebulę kroimy na cienkie plasterki.
Piekarnik rozgrzewamy do maksimum.
Po godzinie wyrabiamy ciasto, dzielimy na kulki i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek ( jeżeli ciasto będzie się kleić można dodać trochę mąki).
Placek przekładamy na blachę do pieczenia, następnie smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy cienko pokrojonymi pieczarkami oraz czerwoną cebulą, a na górę nakładamy porwaną mozarellę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku góra/dół aż ciasto i ser się przyrumienią ( ok. 10 minut).
Gotową pizzę posypujemy listkami rukoli.
Tort bez cukru
Składniki:
250 g konfitury jagodowej bez cukru ( może być też inna np. z rokitnika, ale musi być bez cukru)
250 ml śmietanki 30%
150 g mąki orkiszowej
150 g malin mrożonych ( w sezonie świeże)
120 g miodu wielokwiatowego
75 g masła
3 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka stewii
garstka pestek słonecznika
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Jajka ubijamy z miodem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą, przestudzonym masłem i bardzo delikatnie z ubitymi jajkami. Pestki słonecznika mielimy. Okrągłą formę smarujemy masłem i wysypujemy zmielonymi pestkami. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach góra/dół około 25-30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Delikatnie kroimy wzdłuż na pół. Przekrojone ciasto obficie smarujemy w środku konfiturą, przykrywamy drugą połówką ciasta. Śmietankę ubijamy na sztywno ze stewią i smarujemy nią górę ciasta. Dekorujemy dużą ilością malin.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN