Kasza owsiana, jabłko, boczek
Składniki:
2 łyżki masła
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
200 g kaszy owsianej
Sól i pieprz
4 małe jabłka
400 g wędzonego boczku
Przygotowanie:
Na maśle podprażyć posiekaną cebulę i czosnek.
Dodać kaszę i podprażyć wszystko kilka minut ciągle mieszając.
Podlać wywarem lub wodą i gotować na wolnym ogni aż kasza będzie miękka lecz nie rozgotowana.
W tym czasie wydrążyć środki jabłek robiąc z nich miseczki.
Gdy kasza się ugotuje, nafaszerować nią jabłka i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na ok. 15-25 min. (w zależności jak duże jest jabłko i ile go wydrążyliśmy).
Jabłko przekroić na połowę, polać sosem i podać z plastrem boczku.
Sos cebulowy
Składniki:
4 łyżki masła
3 żółte cebule
100 ml piwa jasnego
Sól i pieprz
Tymianek
Przygotowanie:
Cebule posiekać i podsmażyć na maśle aż nabierze złotego koloru.
Podlać piwem i dusić przez chwilę.
Boczek gotować przez 15 min. we wrzątku, następnie pokroić w cztery plastry i obsmażyć z każdej strony na patelni.
Krem z pieczonej pietruszki z prażoną kaszą gryczaną
Składniki:
600 g korzenia pietruszki
3 łyżki masła
700-800 ml bulionu warzywnego
2 ziemniaki
Gałka muszkatołowa
Sól
Biały pieprz
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki masła
Przygotowanie:
Pietruszkę pokroić w kawałki.
Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC.
Piec około 20-25 min. aż korzenie będą miękkie.
Gdy pietruszka jest miękka, przełożyć do garnka, zalać bulionem.
Dodać obrane i pokrojone ziemniaki.
Gotować aż warzywa będą miękkie.
Dodać śmietanę i masło.
Zmiksować przy pomocy blendera lub robota kuchennego na gładki krem.
Zupę podawać posypaną prażoną kaszą gryczaną.
Prażona kasza gryczana
Składniki:
200 g prażonej kaszy gryczanej
300 ml oleju z pestek winogron
Sól
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzać bardzo mocno olej.
Kaszę partiami wsypywać na sitko i lekko zanurzając w oleju, przyprażyć aż zacznie pękać jak popcorn.
Krokieciki z kaszy mazurskiej i dorsza
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g ugotowanej kaszy mazurskiej
200 g mięsa z wędzonego dorsza
Pęczek posiekanej natki pietruszki
2 jajka
Bułka tarta
Sól i pieprz
Olej z pestek winogron do smażenia
500 g mrożonego groszku
2 ząbki czosnku
50 g masła
Sól i pieprz
Sos chrzanowy
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka tartego chrzanu
Przygotowanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odsączyć i wyłożyć na papier do pieczenia aby pozbyć się nadmiaru wody.
Następnie wymieszać z mięsem z dorsza.
Cebulę i 1 ząbek czosnku posiekać i podsmażyć na patelni.
Cebulę i posiekaną natkę pietruszki, kaszę i dorsza wymieszać ze sobą.
Dodać jajka, wymieszać i dodać tyle bułki tartej aby można było formować okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim rozgrzanym oleju aż nabiorą złotego koloru.
W tym czasie poddusić groszek z posiekanymi 2 ząbkami czosnku na maśle aż będzie miękki, następnie rozdusić przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
Przyprawić solą i pieprzem.
Składniki na sos wymieszać ze sobą.
Krokieciki podawać na groszku a obok podać sos.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN