Burak w barszczu z cebularzami
Barszcz
Składniki:
2 kg buraków podłużnych
500 g jabłek szara reneta
1 op. włoszczyzny
Ocet jabłkowy
Ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
Połowę buraków pieczemy w piekarniku i kroimy w grubą kostkę.
Pozostałe kroimy w plastry, dodajemy włoszczyznę, jabłka, zalewamy wodą i gotujemy 15 min., dodajemy ocet, przyprawy i cukier do smaku.
Odstawiamy żeby barszcz naciągnął. Najlepiej zrobić to dzień przed wigilią.
Cebularze
Ciasto
Składniki:
1 kg mąki
150 ml mleka
300 ml wody
200 ml oleju
100 g drożdży
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto i co zapewne wszystkich ucieszy, możemy wszystkie składniki w temp. pokojowej połączyć, ciasto wyrobić i będzie super.
Farsz
Składniki:
1 kg cebuli
200 g śliwek wędzonych bez pestek
100 g maku
Olej lniany
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka lub kostkę, dodajemy pokrojone wędzone śliwki, mak, sól, pieprz do smaku.
Farsz wykładamy na porcje ciasta drożdżowego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.
Grzybowa z zakwasem żytnim, puree ziemniaczanym i serowymi ptysiami
Grzybowa
Składniki:
1 op. włoszczyzny
150 g grzybów suszonych
300 g grzybów mrożonych (borowiki)
1 kg ziemniaków
100 g masła klarowanego
Ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz
1 but. zakwasu do żurku
Przygotowanie:
Grzyby suszone zalewamy wodą i odstawiamy aby nasiąknęły.
Z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny, dodajemy grzyby namoczone wraz z wodą w której się znajdowały.
Gotujemy do miękkości.
Ziemniaki gotujemy i przygotowujemy puree.
Grzyby przesmażamy na maśle na złoty kolor.
Ptysie
Składniki:
1 szkl. wody
1 szkl. mąki
100 g masła
100 g sera dojrzewającego
4 jajka
Szczypta soli
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem i solą, dodajemy mąkę i zaparzamy.
Do tak powstałej masy przełożonej do miski dodajemy pojedynczo jajka i ser tarty.
Szprycujemy ciasto na pergamin i wypiekamy w piekarniku w temp. 190 st. ok. 30 min.
Wigilijna zupa ze śląska z siemienia
Składniki: 200 g siemienia lnianego 1 cebula 1 jabłko Olej lniany 200 ml mleka 100 g orzechów włoskich 100g migdałów Sól, pieprz czarny
Przygotowanie: Na oleju lnianym przesmażamy cebulę, jabłko dodajemy siemię lniane i zalewamy wszystko wodą. Gotujemy i kiedy już siemię zaciągnie nam zupę dodajemy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Orzechy i migdały oraz łyżkę suchego siemienia lnianego przesmażamy na patelni i posypujemy zupę przed podaniem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN