Obiad z resztek

Jak dużo jedzenia wyrzucasz? Kuchnia "no waste" uczy, jak szanować swoją pracę i ciężko zarabiane pieniądze. W Dzień Dobry TVN blogerka Maia Sobczak pokazała, co zrobić z dwoma łyżkami ryżu i sokiem z kiszonych ogórków. Zobaczcie, jak z resztek przyrządzić: zupę ogórkową, ravioli i gofry!

Zupa z wodą z kiszonych ogórków z cytryną

Składniki:

1 marchewka

1 pietruszka

Mały kawałek selera

1 cebula

4 ziemniaki

2 łyżki quinoa

Plaster imbiru

1 i 1/2 łyżki masła klarowanego

2 plastry kurkumy (korzeń, choć możesz dodać w proszku)

1/4 łyżeczki wędzonej soli

Łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)

1/2 świeżo mielonego pieprzu 

Woda po kiszonych ogórkach (około 3 szkl.)

3 plasterki cytryny + sok wyciśnięty z 1/2

Poszatkowana natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę obrać i opalić nad ogniem. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obrać, umyć i pokroić na części według uznania.

Masło klarowane rozpuścić w garnku, wrzucić warzywa, quinoa, opaloną cebulę, imbir, świeżo mielony pieprz, wędzoną sól, plastry cytryny ze skórką, kurkumę i podsmażyć całość porządnie mieszając.

Po ok. 5-10 min. zalać całość gorącą wodą na około 15 cm powyżej warzyw i gotować do miękkości (szczególnie ziemniaków).

Na koniec wlać wodę z kiszonych ogórków, gotować 5 min.

Ewentualnie dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i sos sojowy do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

Ravioli grande z farszem warzywnym i orzechami

Składniki:

2 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej typ 700

Ok. 3/4 szkl. wody

Szczypta soli do ciasta

Czubata łyżka masła klarowanego

Gałązka rozmarynu

Ugotowane lub upieczone warzywa - z powodzeniem mogą być z zupy (marchewka, pietruszka, ziemniak)

Poszatkowana natka pietruszki

Ząbek czosnku

1/4 łyżeczki wędzonej soli 

Garść poszatkowanych orzechów włoskich (można je podprażyć)

Świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Mąkę wyrobić porządnie z solą i z wodą lub z wywarem. 

Czosnek obrać i drobno poszatkować.

Warzywa ugnieść widelcem w misce, dodać przyprawy, orzechy, rozpuszczone masło klarowane, poszatkowaną natkę - wymieszać. 

W garnku nastawić wodę.

W kubeczku emaliowanym rozgrzać masło klarowane z gałązką rozmarynu.

Wyrobione ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy dość cienko, podzielić wzdłuż nożem na 2 lub 4 pasy mniej więcej szerokości 10 cm.

Na jednym z nich, na około 1/4 wysokości ułożyć solidną łyżkę farszu i w odstępie około 10 cm kolejną.

Pas z farszem przykrywać pustym, delikatnie naciągając go tak żeby zrównać je brzegami.

Dociskać przestrzeń pomiędzy i wokół farszu, ostrożnie wypraszając stamtąd powietrze.

Na koniec odciąć nożem lub za pomocą radełka poszczególne, nadziewane kwadraty.

Gotowe poduchy wrzucać do wrzącej wody ze szczyptą soli.

Gotować dosłownie 3-5 min.

Podawać ciepłe, polane łyżeczką masła z rozmarynem najlepiej posypane świeżo mielonym pieprzem.

Gofry dyniowe na słodko i słono

Skladniki:

1/4 małej dyni (może być hokkaido)

1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 

1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego

Szczypta soli

Szczypta przyprawy masala tea albo piernikowej

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia z kamienia winnego

2 łyżeczki syropu klonowego

Łyżka masła klarowanego

Ząbek czosnku

Łyżeczka tymianku

Świeżo mielony pieprz

Bazylia do dekoracji

Miód płynny

Gruszka / jabłko

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości