Zupa z wodą z kiszonych ogórków z cytryną
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
Mały kawałek selera
1 cebula
4 ziemniaki
2 łyżki quinoa
Plaster imbiru
1 i 1/2 łyżki masła klarowanego
2 plastry kurkumy (korzeń, choć możesz dodać w proszku)
1/4 łyżeczki wędzonej soli
Łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
1/2 świeżo mielonego pieprzu
Woda po kiszonych ogórkach (około 3 szkl.)
3 plasterki cytryny + sok wyciśnięty z 1/2
Poszatkowana natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obrać i opalić nad ogniem. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obrać, umyć i pokroić na części według uznania.
Masło klarowane rozpuścić w garnku, wrzucić warzywa, quinoa, opaloną cebulę, imbir, świeżo mielony pieprz, wędzoną sól, plastry cytryny ze skórką, kurkumę i podsmażyć całość porządnie mieszając.
Po ok. 5-10 min. zalać całość gorącą wodą na około 15 cm powyżej warzyw i gotować do miękkości (szczególnie ziemniaków).
Na koniec wlać wodę z kiszonych ogórków, gotować 5 min.
Ewentualnie dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i sos sojowy do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Ravioli grande z farszem warzywnym i orzechami
Składniki:
2 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej typ 700
Ok. 3/4 szkl. wody
Szczypta soli do ciasta
Czubata łyżka masła klarowanego
Gałązka rozmarynu
Ugotowane lub upieczone warzywa - z powodzeniem mogą być z zupy (marchewka, pietruszka, ziemniak)
Poszatkowana natka pietruszki
Ząbek czosnku
1/4 łyżeczki wędzonej soli
Garść poszatkowanych orzechów włoskich (można je podprażyć)
Świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Mąkę wyrobić porządnie z solą i z wodą lub z wywarem.
Czosnek obrać i drobno poszatkować.
Warzywa ugnieść widelcem w misce, dodać przyprawy, orzechy, rozpuszczone masło klarowane, poszatkowaną natkę - wymieszać.
W garnku nastawić wodę.
W kubeczku emaliowanym rozgrzać masło klarowane z gałązką rozmarynu.
Wyrobione ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy dość cienko, podzielić wzdłuż nożem na 2 lub 4 pasy mniej więcej szerokości 10 cm.
Na jednym z nich, na około 1/4 wysokości ułożyć solidną łyżkę farszu i w odstępie około 10 cm kolejną.
Pas z farszem przykrywać pustym, delikatnie naciągając go tak żeby zrównać je brzegami.
Dociskać przestrzeń pomiędzy i wokół farszu, ostrożnie wypraszając stamtąd powietrze.
Na koniec odciąć nożem lub za pomocą radełka poszczególne, nadziewane kwadraty.
Gotowe poduchy wrzucać do wrzącej wody ze szczyptą soli.
Gotować dosłownie 3-5 min.
Podawać ciepłe, polane łyżeczką masła z rozmarynem najlepiej posypane świeżo mielonym pieprzem.
Gofry dyniowe na słodko i słono
Skladniki:
1/4 małej dyni (może być hokkaido)
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
Szczypta soli
Szczypta przyprawy masala tea albo piernikowej
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia z kamienia winnego
2 łyżeczki syropu klonowego
Łyżka masła klarowanego
Ząbek czosnku
Łyżeczka tymianku
Świeżo mielony pieprz
Bazylia do dekoracji
Miód płynny
Gruszka / jabłko
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN