Krem z pora ze szpinakiem, wędzonym serem i prażonym słonecznikiem
Składniki:
3 pory
1 łyżka masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
350 g mrożonego szpinaku
pęczek zielonej pietruszki
50 g ziaren słonecznika podprażonego na suchej patelni
100 g białego wędzonego sera
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
100 g kwaśnej śmietany
2 ogórki kwaszone
1,5 l. wywaru z jarzyn lub drobiowego
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej masło i podsmaż czosnek i cebulę.
W tym czasie oczyść pora i pokrój w talarki (najlepiej tylko białą część). Dodaj do cebuli i wymieszaj.
Całość zalej wywarem i dodaj szpinak.
Gotuj wraz z solą i pieprzem przez około 15 min.
Następnie dodaj śmietanę, pokrojone w kostkę ogórki i zagotuj.
Zmiksuj zupę na gładki krem i podawaj udekorowaną zieloną pietruszką, wędzonym serem i słonecznikiem.
Ricotta z cynamonem, orzechami włoskimi, migdałami i ekstraktem z wanilii
Składniki:
1 op. sera ricotta
Szczypta cynamonu
Garść orzechów włoskich
Garść migdałów
5 łyżek mleka kokosowego
Garść wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
Cukinie zapiekane z suszonymi pomidorami i chedarem
Składniki:
1 duża cukinia pokrojona w plastry
1 cebula posiekana w piórka
3 drobno posiekane ząbki czosnku
Szczypta wędzonej papryki
Szczypta soli
Szczypta pieprzu cytrynowego
Szczypta oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
100 g cheddara startego na tarce
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 st. C.
Wymieszaj oliwę z przyprawami i czosnkiem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż cukinie i posmaruj olejową marynatą.
Wstaw do piekarnika na około 12 min.
Następnie dodaj cebulę i suszone pomidory i całość posyp serem.
Zapiekaj kolejne 10 min.
Indyk z warzywami i dużą ilością świeżych ziół
Składniki:
400 g piersi z indyka
1 cebula
6 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
300 g pieczarek
1 cukinia
400 ml passaty pomidorowej
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 papryczka chilli
1 łyżeczka papryki wędzonej
Garść świeżej mięty
Garść zielonej pietruszki
Garść świeżej bazylii
Garść świeżej szałwii
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzej olej.
Dodaj posiekany czosnek oraz cebulę.
W tym czasie pokrój w słupki paprykę, cukinię w kostkę a pieczarki w plasterki.
Indyka pokrój w cienkie paseczki.
Następnie dodaj go do cebuli i czosnku i chwilę podsmażaj.
Dodaj wszystkie warzywa wraz z papryczką chilli, przyprawy i zalej to passatą pomidorową i sosem sojowym.
Całość duś pod przykryciem około 15 min.
Na koniec dodaj świeże zioła.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN