Brownie
Składniki:
mięta
3 jajka
80 g mąki
280 g masła
100 ml wody
100 g migdałów
240 g drobnego cukru
250 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru waniliowego
świeże truskawki, owoce np maliny
Przygotowanie:
Czekoladę połam na małe kawałki, migdały posiekaj. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy. Gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj. Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę. Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj – tym razem łyżką. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową. Piecz 25 min. w 180 st. C.
Sos truskawkowy
Składniki:
30 g cukru
1 łyżka masła
100 ml śmietanki 30 proc.
400 g truskawek mrożonych
Przygotowanie:
Truskawki odmroź. Na patelni roztop masło, następnie dodaj truskawki, duś je przez 15 min. Dodaj śmietanki oraz cukru, wszystko przelej do pojemnika i zblenduj na gładką masę.
Bruschetta z krewetkami, sosem pomidorowym i sosem krewetkowym
Składniki:
masło
2 bagietki
sól
pieprz
świeża bazylia
100 ml whisky
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
1 cebulka dymka
2 duże pomidory
krewetki tygrysie
świeża pietruszka
1 + 2 łyżki śmietanki 30 proc.
1 gałązka świeżego tymianku
50 ml + 100 ml wina białego półwytrawnego
Przygotowanie:
Krewetki obierz z pancerza. Pancerze oraz główki z krewetek podsmaż na maśle, wlej wino, przypraw odrobiną świeżego tymianku, solą i pieprzem. Zagotuj, wlej śmietanę i gotuj aż namiar płynu się zredukuje. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę zimnego masła dla zagęszczenia. Pomidora sparz i obierz ze skóry. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Cebulę dymkę i czosnek pokrój drobno, podsmaż razem na oliwie, dodaj pokrojonego pomidora i wymieszaj. Smaż chwilę, zwiększ temperaturę, gdy patelnia będzie gorąca, wlej whisky i je podpal, następnie zmniejsz gaz, wlej śmietankę oraz wino. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem, gotuj do momentu aż nadmiar płynu się zredukuje. Obrane krewetki przypraw solą i pieprzem, podsmaż na maśle z dodatkiem świeżego tymianku do momentu aż zmienią barwę. Bagietki pokrój, nasącz oliwą z oliwek, następnie włóż je do piekarnia rozgrzanego do 180 st. C i piecz je aż się zarumienią. Natrzyj je czosnkiem, nałóż na bruschettę sos pomidorowy, krewetki oraz sos krewetkowy.
Gołąbki babci Irenki
Składniki:
olej
6 jajek
sól
pieprz
bułka tarta
włoszczyzna
1 kapusta włoska
250 ml śmietany 30 proc.
1 kg łopatki wieprzowej
3 gałązki jarmużu do ozdoby
3 łyżki mąki pszennej typ 450
2 szklanki kaszy gryczanej białej
1 mały koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
Mięso ugotuj z włoszczyzną, dodaj sól i pieprz. Kaszę gryczaną ugotuj (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody), lekko posól. Mięso zmiel oraz wymieszaj z ugotowaną kaszą, dopraw do smaku. Obierz listki z kapusty i ugotuj w osolonej wodzie. Wytnij gruby nerw z listków, na każdy listek nałóż farsz i zwiń w rulonik. Rozgrzej patelnię z olejem, gołąbki zapanieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Gdy olej się rozgrzeje, gołąbki usmaż na rumiano. Do wywaru z mięsa dodaj przecier pomidorowy, zagęść mąką rozrobioną z zimną wodą, dolej śmietanę, dopraw do smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN