W kuchni DDTVN gołąbki babci Irenki

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy uczestnika programu "MasterChef Junior" Kubę Tomaszczyka i jego babcię Irenę Skorek. Przygotowali dla nas: brownie, bruschettę z krewetkami, sosem pomidorowym i sosem krewetkowym oraz gołąbki.

Brownie

Składniki:

mięta

3 jajka

80 g mąki

280 g masła

100 ml wody

100 g migdałów

240 g drobnego cukru

250 g gorzkiej czekolady

1 łyżka cukru waniliowego

świeże truskawki, owoce np maliny

Przygotowanie:

Czekoladę połam na małe kawałki, migdały posiekaj. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy. Gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj. Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę. Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj – tym razem łyżką. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową. Piecz 25 min. w 180 st. C.

Sos truskawkowy

Składniki:

30 g cukru

1 łyżka masła

100 ml śmietanki 30 proc.

400 g truskawek mrożonych

Przygotowanie:

Truskawki odmroź. Na patelni roztop masło, następnie dodaj truskawki, duś je przez 15 min. Dodaj śmietanki oraz cukru, wszystko przelej do pojemnika i zblenduj na gładką masę.

Bruschetta z krewetkami, sosem pomidorowym i sosem krewetkowym

Składniki:

masło

2 bagietki

sól

pieprz

świeża bazylia

100 ml whisky

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

1 cebulka dymka

2 duże pomidory

krewetki tygrysie

świeża pietruszka

1 + 2 łyżki śmietanki 30 proc.

1 gałązka świeżego tymianku

50 ml + 100 ml wina białego półwytrawnego

Przygotowanie:

Krewetki obierz z pancerza. Pancerze oraz główki z krewetek podsmaż na maśle, wlej wino, przypraw odrobiną świeżego tymianku, solą i pieprzem. Zagotuj, wlej śmietanę i gotuj aż namiar płynu się zredukuje. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę zimnego masła dla zagęszczenia. Pomidora sparz i obierz ze skóry. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Cebulę dymkę i czosnek pokrój drobno, podsmaż razem na oliwie, dodaj pokrojonego pomidora i wymieszaj. Smaż chwilę, zwiększ temperaturę, gdy patelnia będzie gorąca, wlej whisky i je podpal, następnie zmniejsz gaz, wlej śmietankę oraz wino. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem, gotuj do momentu aż nadmiar płynu się zredukuje. Obrane krewetki przypraw solą i pieprzem, podsmaż na maśle z dodatkiem świeżego tymianku do momentu aż zmienią barwę. Bagietki pokrój, nasącz oliwą z oliwek, następnie włóż je do piekarnia rozgrzanego do 180 st. C i piecz je aż się zarumienią. Natrzyj je czosnkiem, nałóż na bruschettę sos pomidorowy, krewetki oraz sos krewetkowy.

Gołąbki babci Irenki

Składniki:

olej

6 jajek

sól

pieprz

bułka tarta

włoszczyzna

1 kapusta włoska

250 ml śmietany 30 proc.

1 kg łopatki wieprzowej

3 gałązki jarmużu do ozdoby

3 łyżki mąki pszennej typ 450

2 szklanki kaszy gryczanej białej

1 mały koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:

Mięso ugotuj z włoszczyzną, dodaj sól i pieprz. Kaszę gryczaną ugotuj (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody), lekko posól. Mięso zmiel oraz wymieszaj z ugotowaną kaszą, dopraw do smaku. Obierz listki z kapusty i ugotuj w osolonej wodzie. Wytnij gruby nerw z listków, na każdy listek nałóż farsz i zwiń w rulonik. Rozgrzej patelnię z olejem, gołąbki zapanieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Gdy olej się rozgrzeje, gołąbki usmaż na rumiano. Do wywaru z mięsa dodaj przecier pomidorowy, zagęść mąką rozrobioną z zimną wodą, dolej śmietanę, dopraw do smaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości