Sałatka z buraka z groszkiem i miętą
Składniki:
4 jajka
4 średnie buraki
1 duża czerwona cebula
1 łyżka octu cherry (można zastąpić go innym)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru brązowego
3 łyżki drobno posiekanej mięty
200 g groszku rozmrożonego
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Buraki wyszoruj i upiecz ze skórka w całości posypane solą oraz pieprzem. Następnie ostudź i pokrój w kostkę. Groszek zblanszuj w gorącej wodzie. Jajka ugotuj na półtwardo około 7 minut. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie z dodatkiem octu i cukru. Do miski włóż buraka, groszek oraz mięte. Dopraw solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj jogurt z musztardą. Polej sałatę dressingiem, a na wierzchu ułóż ugotowane jajka.
Pasta z groszku z prażonym słonecznikiem, chilli i kolendrą
Składniki:
1 opakowanie groszku rozmrożonego
sok z 2 limonek
1 łyżeczka soli
pęczek kolendry
3 łyżki podprażonych pestek słonecznika
2 papryczki chilli
Przygotowanie:
Groszek zblanszuj w gorącej wodzie i ostudź. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę.
Burgery z groszku z zieloną pietruszką i sosem jogurtowo-ogórkowym
Składniki:
2 jajka
pęczek zielonej pietruszki
700 g rozmrożonego groszku
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
100 g mąki pszennej lub kukurydzianej
150 g bułki tartej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
olej do smażenia
Sos:
300 g jogurtu naturalnego
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 ogórki kiszone
2 łyżki drobno posiekanego koperku
Przygotowanie:
By przygotować sos, pokrój ogórki w bardzo drobną kostkę, wymieszaj z jogurtem, przyprawami i koperkiem i wstaw do lodówki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Odstaw do ostygnięcia. Groszek zmiksuj z czosnkiem w blenderze na gładką masę. Dodaj przyprawy, jajka, zieloną pietruszkę oraz bułkę tartą. Uformuj małe burgery i wstaw do lodówki na 2 godziny, by maksymalnie się chłodziły i stężały. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni lub 200 z termoobiegiem. Burgery obtocz w mące i smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu około 3 minuty z każdej strony. Następnie wstaw je do piekarnika na 5 minut. Podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN