Klaudia nauczy Was gotować

O nasze podniebienia, w kuchni Dzień Dobry TVN, zadbała dziś Klaudia Budny, finalistka 4. edycji programu "Masterchef". Przygotowała pierogi z kaczką, tagliatelle z kurczakiem, creme brulee i fondant czekoladowy. Przypominamy, że na aukcji WOŚP można wylicytować warsztaty kulinarne z Klaudią, która twierdzi, że "każdego nauczy gotować"!

Pierogi z kaczką podane na pieczonych jabłkach z okrasą

Składniki: Ciasto: 300g mąki 220g bardzo gorącej wody Farsz: 2 nogi z kaczki 1 pęczek włoszczyzny 2 kwaśne jabłka 3 cebule 100g boczku surowego sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie: Cebulę opalić nad płomieniem, a włoszczyznę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka razem z nogami kaczki i opaloną cebulą. Zalać wodą by zakryła mięso i warzywa, dodać 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie i gotować ok 1,5-2h. Mięso musi być delikatne i odchodzić od kości. W między czasie obieramy i siekamy w małą kostkę 2 cebule. Mięso wyciągamy z garnka i pozostawiamy na chwilę, żeby ostygło, a pozostały wywar to pyszny rosół. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski i stopniowo wlewamy bardzo gorącą wodę cały czas mieszając. Jak ciasto się połączy, to wykładamy na stolnice, wyrabiamy 3-5 minut i pozostawiamy do odpoczęcia jakieś 10 minut pod gorącą miską. Dwie cebule obieramy, siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju, żeby się zrumieniła. Połowę odkładamy do miski, a do reszty dorzucamy pokrojony boczek i chwilę smażymy. Mięso kacze bardzo drobno siekamy i wrzucamy do miski z podsmażoną cebulką. Porządnie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i mieszamy. Ciasto wałkujemy i wykrawamy kółka szklanką, nakładamy farsz i zaklejamy. Gotujemy po kilka sztuk w mocno osolonej wrzącej wodzie, 1 minutę od wypłynięcia.

Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i orzechami w sosie winno – śmietanowym

Składniki: 300g fileta z kurczaka 1 opakowanie makaronu taghiatelle 1 słoiczek pomidorów suszonych w oliwie 100g szpinaku świeżego 2 ząbki czosnku 1 duża szalotka 50g orzechów włoskich 100ml białego wina półwytrawnego 300ml śmietanki 30% 20g parmezanu (opcjonalnie)

Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Nie spłukujemy zimną wodą. W między czasie siekamy szalotkę w drobną kosteczkę i siekamy bardzo drobno czosnek. Kurczaka kroimy w większą kostkę, około 2x2cm, a pomidory w duże paski. Orzechy należy pokruszyć i sprażyć na suchej patelni. Szalotkę z czosnkiem przesmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jakieś 2 minuty, aby zrobił się biały. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, zalewamy wszystko winem, czekamy chwilę aż alkohol odparuje i wlewamy śmietankę. Wtedy też dodajemy makaron. Jeszcze raz wszystko doprawiamy solą i pieprzem i smażymy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Wyłączamy gaz, wsypujemy do makaronu szpinak, mieszamy wszystko i wykładamy na talerze posypując każdą porcję sprażonymi orzechami. Możemy dodać kilka plasterków parmezanu.

Creme brulee

Składniki: 400g śmietanki 36% 40g cukru 1 wanilia 5 żółtek

Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na kogel – mogel. Śmietanę zagotowujemy z wydrążonymi ziarenkami wanilii i pozostałą laską. Mleko małym strumieniem dolewamy do żółtek cały czas mieszając, a następnie przelewamy przez sito. Napełniamy ceramiczne miseczki i wstawiamy na blachę, napełniamy wody do połowy wysokości miseczek i pieczemy około 50 minut w 120 stopniach.

Fondant czekoladowy

Składniki:

200g czekolady 70%

130g masła 82%

4 jajka

75g cukru

80g mąki

Do wysmarowania foremek

Kakao

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Foremki najlepiej ceramiczne smarujemy bardzo dokładnie masłem, oprószamy kakao i wstawiamy do lodówki. Czekoladę łamiemy i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej często mieszając. W tym samym czasie miksujemy jajka z cukrem, aż będą jasną puszystą masą. Następnie do masy jajecznej dolewamy powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem mieszając rózgą. Jak masa stanie się jednolita dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Nakładamy do foremek i pieczemy ok. 12min w 180’C bez termoobiegu. Należy je wyjąć, gdy zaczną rosnąć i wierzch będzie opieczony.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości