Łosoś w sosie vierge
Składniki:
15 ml oliwy z oliwek
Sok z 2 cytryn
1 łyżeczka cukru pudru
Sól, pieprz
4 szalotki
Pęczek szczypiorku
2 pomidory
4 listki bazylii
Nasiona kopru włoskiego
Olej lub masło do smażenia
400 g filetów z łososia ze skórą
Pieprz w całości rozgnieciony w moździerzu
Sól
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i usuwamy nasiona.
Wszystkie składniki na sos kroimy w małą kosteczkę i mieszamy ze sobą.
Łososia z jednej strony obtaczamy pieprzem i solimy.
Smażymy od strony skóry ok 10-15 min.
Poulet Marengo
Składniki:
1,2 kg udek z kurczaka
75 g masła
4 szalotki
2 marchewki
1 łyżka mąki
50 g koncentratu z pomidorów lub puszka pomidorów w całości
30 ml białego wytrawnego wina
30 ml wody
2 ząbki czosnku
125 g małych pieczarek
1 bukiecik garni: liść laurowy, świeża pietruszka , tymianek, jedna warstwa pora (sznurek do związania)
Sól, pieprz
400 g ryżu
Parę nitek szafranu
Przygotowanie:
Podzielić udka na 2 części i obsmażyć dokładnie na patelni.
Ściągnąć mięso i na tej samej patelni obsmażyć troszkę cebulkę i pieczarki.
Pieczarki wyciągnąć i dorzucić kurczaka z powrotem.
Dodać pokrojoną w talarki marchew, czosnek i posypać mąką.
Gdy ta będzie złota, dodać koncentrat z pomidorów, bukiecik garni, wino raz wodę.
Dusić pod przykryciem ok 90 min. na wolnym ogniu.
Po tym czasie dorzucić pieczarki i gotować jeszcze 15 min.
Podawać z ugotowanym ryżem
Galette ze śliwkami, gruszką i kardamonem
Ciasto
Składniki:
2 szkl. mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
Skórka z jednej pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
3/4 szklanki masła - zimne i pokrojone w drobną kostkę
6 łyżek zimnej wody
Przygotowanie:
Połączyć szybko wszystkie składniki i schłodzić przez godzinkę w lodówce
Glazura do posmarowania ciasta
Składniki:
1 jajko
1 łyżka mleka
2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Razem wszystko mieszać.
Nadzienie z gruszką i kardamonem
Składniki:
2 gruszki
Szczypta kardamonu
3 łyżki miodu
1/2 szkl. zmielonych migdałów
Przygotowanie:
Gruszki pokroić w plastry.
Na wycięty okrąg z ciasta nałożyć zmielone migdały, pokrojone gruszki w plastry, doprawić kardamonem i polać miodem zostawiając brzegi, które należy zawinąć do środka.
Posmarować je glazurą z jajka, mleka i cukru pudru.
Zapiekać 30 min., aż ciasto zbrązowieje.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN