Poulet Marengo - ulubione danie Napoleona Bonaparte

Uczestniczka Masterchefa Ania Kawa-Kułyk przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN nietypowe francuskie dania: łososia w sosie vierge, Poulet Marengo oraz galette ze śliwkami, gruszką i kardamonem. Macie ochotę?

Łosoś w sosie vierge

Składniki:

15 ml oliwy z oliwek

Sok z 2 cytryn

1 łyżeczka cukru pudru

Sól, pieprz

4 szalotki

Pęczek szczypiorku

2 pomidory

4 listki bazylii

Nasiona kopru włoskiego

Olej lub masło do smażenia

400 g filetów z łososia ze skórą

Pieprz w całości rozgnieciony w moździerzu

Sól

Przygotowanie:

Pomidory obieramy ze skórki i usuwamy nasiona.

Wszystkie składniki na sos kroimy w małą kosteczkę i mieszamy ze sobą.

Łososia z jednej strony obtaczamy pieprzem i solimy.

Smażymy od strony skóry ok 10-15 min.

Poulet Marengo

Składniki:

1,2 kg udek z kurczaka

75 g masła

4 szalotki

2 marchewki

1 łyżka mąki

50 g koncentratu z pomidorów lub puszka pomidorów w całości

30 ml białego wytrawnego wina

30 ml wody

2 ząbki czosnku

125 g małych pieczarek

1 bukiecik garni: liść laurowy, świeża pietruszka , tymianek, jedna warstwa pora (sznurek do związania)

Sól, pieprz

400 g ryżu

Parę nitek szafranu

Przygotowanie:

Podzielić udka na 2 części i obsmażyć dokładnie na patelni.

Ściągnąć mięso i na tej samej patelni obsmażyć troszkę cebulkę i pieczarki.

Pieczarki wyciągnąć i dorzucić kurczaka z powrotem.

Dodać pokrojoną w talarki marchew, czosnek i posypać mąką.

Gdy ta będzie złota, dodać koncentrat z pomidorów, bukiecik garni, wino raz wodę.

Dusić pod przykryciem ok 90 min. na wolnym ogniu.

Po tym czasie dorzucić pieczarki i gotować jeszcze 15 min.

Podawać z ugotowanym ryżem

Galette ze śliwkami, gruszką i kardamonem

Ciasto

Składniki:

2 szkl. mąki

2 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki soli

Skórka z jednej pomarańczy

1/2 łyżeczki cynamonu w proszku

3/4 szklanki masła - zimne i pokrojone w drobną kostkę

6 łyżek zimnej wody

Przygotowanie:

Połączyć szybko wszystkie składniki i schłodzić przez godzinkę w lodówce

Glazura do posmarowania ciasta

Składniki:

1 jajko

1 łyżka mleka

2-3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Razem wszystko mieszać.

Nadzienie z gruszką i kardamonem

Składniki:

2 gruszki

Szczypta kardamonu

3 łyżki miodu

1/2 szkl. zmielonych migdałów

Przygotowanie:

Gruszki pokroić w plastry.

Na wycięty okrąg z ciasta nałożyć zmielone migdały, pokrojone gruszki w plastry, doprawić kardamonem i polać miodem zostawiając brzegi, które należy zawinąć do środka.

Posmarować je glazurą z jajka, mleka i cukru pudru.

Zapiekać 30 min., aż ciasto zbrązowieje.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!