W kuchni DDTVN uczta pierogowa

W kuchni Dzień Dobry TVN góry pierogów. Mogliśmy przebierać w pierogach z kapustą i grzybami, pierogach ze szpinakiem, łososiem wędzonym i bryndzą, pierogach z kaszą gryczaną i grzybami, pierogach z makiem i sosem waniliowym, pierogach pieczonych z ciasta francuskiego z farszem warzywnym, pierogach z ciasta drożdżowego. Przygotowała je dla nas Beata Kartowicz. Lubicie pierogi?

Ciasto na pierogi

Składniki:

1 kg mąki pszennej

400 g jogurtu naturalnego

1 jajko

0,5 łyżeczki soli

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Do przesianej przez sito mąki dodajemy jogurt, jajko, sól i oliwę, mieszamy i wyrabiamy (ciasto musi być elastyczne). Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółeczka, na środek nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i gotujemy w gorącej osolonej wodzie.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Składniki na farsz:

400 g suszonych grzybów

1 kg kiszonej kapusty

3 liście laurowe

6 kulek ziela angielskiego

sól

pieprz

3 łyżki oleju

3 cebule

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia zagotować. Po wystudzeniu pokroić grzyby, dodać przesmażoną cebulę na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, następnie pokroić, wymieszać z grzybami i cebulą. Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości przez ok. 3-5 min. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.

Pierogi ze szpinakiem, łososiem wędzonym i bryndzą

Składniki na farsz:

350 g łososia wędzonego

200 g szpinaku

80 g sera bryndzy

sól

pieprz

1 łyżka parmezanu

Przygotowanie:

Rozdrobnić łososia wędzonego. Szpinak dokładnie umyć, posiekać i włożyć na patelnię. Smażyć na większym ogniu przez ok. 3 min. aż zmięknie, co chwilę mieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie odcisnąć i drobniej posiekać. Włożyć do miski, dodać rybę, bryndzę, sól i pieprz, wymieszać. Lepić pierożki i wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować przez ok. 2 min. od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Posypać parmezanem i udekorować kwaśną śmietaną.

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Składniki na farsz:

200 g kaszy gryczanej

200 g grzybów suszonych

2 cebule

natka pietruszki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę i gotować aż będą miękkie, doprawić solą i pieprzem. Kaszę ugotować z dodatkiem soli. Ugotowane grzyby drobno pokroić, dodać usmażoną na oleju lub maśle cebulę i wymieszać z ugotowaną kaszą. Dodać sól i pieprz do smaku. Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości przez ok. 3-4 min. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą lub sosem grzybowym.

Pierogi z makiem i sosem waniliowym

Składniki na farsz:

100 g maku

1 szkl. mleka

1 żółtko

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka rodzynek, miodu, cukru, masła

Sos:

1,5 l mleka

2 laski wanilii

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Mak opłukać, wsypać do miski, zalać wodą, zamieszać, odcedzić, włożyć do rondelka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30 min. na małym ogniu. Odcedzić, ostudzić, zmielić w maszynce używając sitka o najmniejszych oczkach. W rondelku roztopić masło, dodać mak, miód, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki i drobno posiekane orzechy. Pogotować przez 2-3 min. mieszając. Farsz ostudzić i wymieszać z żółtkiem. Farszem nadziać przygotowane wcześniej ciasto. Mleko z cukrem i wanilią podgrzać, aby zgęstniało. Dodać do smaku sok z cytryny. Otrzymanym sosem polać wyciągnięte z wody pierogi.

Pierogi pieczone z ciasta francuskiego z farszem warzywnym

Składniki na farsz:

2 marchewki

1 pietruszka

20 dkg pieczarki

0,5 małego selera

20 dag papryki

2 cebule

4 łyżki parmezanu

1 jajko

1 ząbek czosnku

świeże oregano

1 sodka czerwona papryka do smaku

50 ml oleju

sól

pieprz

Przygotowanie:

Warzywa utrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć na patelnię z gorącym olejem, pieczarki usmażyć na łyżce masła, dodać pokrojoną cebulę i plasterki czosnku oraz w kostkę pokrojoną czerwoną paprykę. Warzywa razem z pieczarkami wymieszać, dodać 4 łyżki utartego parmezanu. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty 10x10 cm, sklejać w trójkąty, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec przez 15 min. w rozgrzanym do 190 st. C piekarniku.

Pierogi z ciasta drożdżowego

Składniki na ciasto:

3 szkl. mąki

1 szkl. mleka

70 g rozpuszczonego masła

3 jajka

1 dkg drożdży

1 łyżka cukru

szczypta soli

Farsz:

70 dkg pieczarek

3 średniej wielkości cebule

5 łyżek oleju lub 1/3 kostki masła

sól

pieprz

utarta mozzarella lub żółty ser

Przygotowanie:

Ciasto: podgrzać mleko z masłem, dodać cukier i do letniego mleka dodać drożdże. Wsypać 3 łyżki mąki i zrobić zaczyn. Rozbić jajka, wymieszać z zaczynem, wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 2-3 godz. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozwałkować je, wyciąć kółka i na środku ułożyć farsz. Skleić i smażyć w głębokim tłuszczu do zrumienienia.

Farsz: pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, smażyć na oleju lub maśle, dodać cebulę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do przyrumienionych, ostudzonych pieczarek z cebulą dodać utartą mozzarellę lub żółty ser.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości