Ciasto na pierogi
Składniki:
1 kg mąki pszennej
400 g jogurtu naturalnego
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Do przesianej przez sito mąki dodajemy jogurt, jajko, sól i oliwę, mieszamy i wyrabiamy (ciasto musi być elastyczne). Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółeczka, na środek nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i gotujemy w gorącej osolonej wodzie.
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Składniki na farsz:
400 g suszonych grzybów
1 kg kiszonej kapusty
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
sól
pieprz
3 łyżki oleju
3 cebule
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia zagotować. Po wystudzeniu pokroić grzyby, dodać przesmażoną cebulę na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, następnie pokroić, wymieszać z grzybami i cebulą. Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości przez ok. 3-5 min. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.
Pierogi ze szpinakiem, łososiem wędzonym i bryndzą
Składniki na farsz:
350 g łososia wędzonego
200 g szpinaku
80 g sera bryndzy
sól
pieprz
1 łyżka parmezanu
Przygotowanie:
Rozdrobnić łososia wędzonego. Szpinak dokładnie umyć, posiekać i włożyć na patelnię. Smażyć na większym ogniu przez ok. 3 min. aż zmięknie, co chwilę mieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie odcisnąć i drobniej posiekać. Włożyć do miski, dodać rybę, bryndzę, sól i pieprz, wymieszać. Lepić pierożki i wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować przez ok. 2 min. od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Posypać parmezanem i udekorować kwaśną śmietaną.
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Składniki na farsz:
200 g kaszy gryczanej
200 g grzybów suszonych
2 cebule
natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę i gotować aż będą miękkie, doprawić solą i pieprzem. Kaszę ugotować z dodatkiem soli. Ugotowane grzyby drobno pokroić, dodać usmażoną na oleju lub maśle cebulę i wymieszać z ugotowaną kaszą. Dodać sól i pieprz do smaku. Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości przez ok. 3-4 min. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą lub sosem grzybowym.
Pierogi z makiem i sosem waniliowym
Składniki na farsz:
100 g maku
1 szkl. mleka
1 żółtko
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka rodzynek, miodu, cukru, masła
Sos:
1,5 l mleka
2 laski wanilii
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Mak opłukać, wsypać do miski, zalać wodą, zamieszać, odcedzić, włożyć do rondelka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30 min. na małym ogniu. Odcedzić, ostudzić, zmielić w maszynce używając sitka o najmniejszych oczkach. W rondelku roztopić masło, dodać mak, miód, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki i drobno posiekane orzechy. Pogotować przez 2-3 min. mieszając. Farsz ostudzić i wymieszać z żółtkiem. Farszem nadziać przygotowane wcześniej ciasto. Mleko z cukrem i wanilią podgrzać, aby zgęstniało. Dodać do smaku sok z cytryny. Otrzymanym sosem polać wyciągnięte z wody pierogi.
Pierogi pieczone z ciasta francuskiego z farszem warzywnym
Składniki na farsz:
2 marchewki
1 pietruszka
20 dkg pieczarki
0,5 małego selera
20 dag papryki
2 cebule
4 łyżki parmezanu
1 jajko
1 ząbek czosnku
świeże oregano
1 sodka czerwona papryka do smaku
50 ml oleju
sól
pieprz
Przygotowanie:
Warzywa utrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć na patelnię z gorącym olejem, pieczarki usmażyć na łyżce masła, dodać pokrojoną cebulę i plasterki czosnku oraz w kostkę pokrojoną czerwoną paprykę. Warzywa razem z pieczarkami wymieszać, dodać 4 łyżki utartego parmezanu. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty 10x10 cm, sklejać w trójkąty, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec przez 15 min. w rozgrzanym do 190 st. C piekarniku.
Pierogi z ciasta drożdżowego
Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. mleka
70 g rozpuszczonego masła
3 jajka
1 dkg drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli
Farsz:
70 dkg pieczarek
3 średniej wielkości cebule
5 łyżek oleju lub 1/3 kostki masła
sól
pieprz
utarta mozzarella lub żółty ser
Przygotowanie:
Ciasto: podgrzać mleko z masłem, dodać cukier i do letniego mleka dodać drożdże. Wsypać 3 łyżki mąki i zrobić zaczyn. Rozbić jajka, wymieszać z zaczynem, wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 2-3 godz. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozwałkować je, wyciąć kółka i na środku ułożyć farsz. Skleić i smażyć w głębokim tłuszczu do zrumienienia.
Farsz: pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, smażyć na oleju lub maśle, dodać cebulę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do przyrumienionych, ostudzonych pieczarek z cebulą dodać utartą mozzarellę lub żółty ser.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN