Śląska wigilia Grzegorza Bienia

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - klasyka śląskiej kuchni wigilijnej! Grzegorz Bień, uczestnik programu MasterChef przygotował cztery dania, bez których nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji: zupa grzybowa, dzwonki z karpia, makówki i przystawki na bazie śledzia, piernika i gruszki.

Zupa grzybowa

Składniki:

Grzyby leśne 0.5 kg

Marchew 3

Cebula 4

Por 1

Seler 1

Pietruszka korzeń 2

Seler naciowy 1

Kapusta biała 1

Czosnek

Pietruszka zielona pęczek

Masło kostka

Suszone grzyby leśne paczka

Śmietana 30% 300ml

Mąka pszenna 10 dag

Sól

Pieprz

Dzwonki z karpia/ziemniaki/kapusta kiszona z grzybami

Składniki:

Karp 2.5 do 2.8 kg max. Chodzi o wielkość dzwonków.

Ziemniaki 0.5kg

Kapusta kiszona 0.5kg

Masło 2x kostka

Cebula

Koper pęczek

Bulka tarta

Mąka kukurydziana

Przyprawa do ryby

Jaja

Mąka pszenna

Makówki

Składniki:

Mak 0.5kg

Bulka kanapkowa x2

Cukier do smaku

Mleko 3.2. 1 litr

Miód

Migdały

Orzechy włoskie

Wanilia laska

Moja przystawka śledź/piernik/gruszka

Składniki:

Śledzie ala matjas

Piernik najlepiej czysty... Od biedy można z lukrem ale bez przyozdobień

Gruszka 1

Cukier 100g

Limonka

Ocet jabłkowy oliwa z oliwek

Migdały

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości