Tym razem Mikołaj Rey - w poszukiwaniu nowych smaków - pojechał do Stoczka Klasztornego, gdzie królują przetwory. Tam poznał przepis na zapiekankę z serem pleśniowym, orzechami i gruszkami.
Wczoraj w kuchni Dzień Dobry TVN robilliśmy kruche ciasteczka z musem malinowym, a dziś kisimy cytryny i ogórki. Czy różni się kiszenie od kwaszenia? Jak smakuje kiszona, a jak kwaszona kapusta? Dlaczego warto jeść kiszone ogórki? Skorzystajcie z przepisów Piotra Kucharskiego na kiszone cytryny, gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepłą sałatkę z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.
Kucharz Adam Kozanecki w naszej kuchni przywołuje lato w środku zimy. Skorzystajcie z jego przepisów na: placuszki serowe z czarną porzeczką, risotto malinowe i domowy budyń różany z kruchym ciasteczkiem. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Tomańska z córką Zosią i przyjaciółką Zosi – Jessicą udowodniły, że przy szykowaniu smacznych dań można doskonale się bawić. Przygotowały dla nas: różdżki wróżki, zupę Shreka i dinozaura, spaghetti z sosem pomidorowym i ośmiorniczkami, lody i pizzę z arbuza.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotowała mistrzyni MMA Joanna Jędrzejczyk. Pomagał jej osobisty dietetyk Jakub Mauricz. Jaki jest sekret diety Asi? Czy wiedzieliście, że mistrzyni lubi jeść boczek? Na naszym stole znalazły się takie potrawy jak: risotto z orzechami i rodzynkami, koktajl jajeczno-owocowy i omlet szpinakowo-brokułowy.
Karnawał to czas licznych zabaw i spotkań towarzyskich. W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Orleańska przygotowała efektowne i smaczne potrawy, które nadają się na spotkania ze znajomymi. Aktorce towarzyszyły dwie pomocnice: Tosia i Maja.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Daria Ładocha. Pomaga jej Aleksandra Karkowska, współautorka książki „Banany z cukru pudru”. Panie przygotowały potrawy z okazji Dnia Babci. Na naszym stole pojawił się hummus i burgery z cieciorki, ale również tradycyjne pączki.
Gabriela Jandziś i Martyna Gazińska wyjechały do Budapesztu, gdzie otworzyły kanapkarnię. Dlaczego zdecydowały się na tego typu działalność? Czy Węgrom zasmakował polski chleb? Jakie kanapki najczęściej kupują miejscowi? Polki w ich kanapkarni odwiedził Piotr Kucharski.
Studio Dzień Dobry TVN odwiedził Bilguun Ariunbaatar ze swoją narzeczoną Izabelą Liebert. Za kilka miesięcy Bilguun zostanie ojcem. Jak się poznali i czym ujęła Bilguuna Izabela? Czym zajmuje się jego narzeczona? Nad czym teraz pracuje Bilguun? Dorocie i Marcinowi, w naszej kuchni, opowiedzieli o swoim związku, planach na przyszłość, pracy, a także przyrządzili kaczkę nadziewaną chałką, sałatki i dmuchany amarantus z kaszą kukurydzianą.
Tym razem nasz smakosz Mikołaj Rey udał się na Mazury, gdzie spróbował tamtejszego specjału - szczupaka. Dlaczego ryb nie wolno łowić przez cały rok? Jak dobrze przyrządzić rybę, by nie miała posmaku mułu? I jakie szczupak ma właściwości zdrowotne?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Joanna Anger. Blogerka zaproponowała potrawy kuchni BLW. Na czym polega koncepcja „Bobas Lubi Wybór”?
Piotr Kucharski przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwą mięsną ucztę. Na naszym stole pojawiły się karkówka, schabowy i faszerowane polędwiczki. Lubicie takie smaki?
Leo Walotek-Scheidegger i Martin Pape, niemieccy dziennikarze, przygotowali w naszej kuchhni niemieckie przysmaki. Co powiecie na bagietkę z krabami lub ciasto cioci Eryki?
16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw! Z tej okazji, w kuchni Dzień Dobry TVN, potrawy z krajów całego świata przygotował Pascal Brodnicki. Jeśli lubicie jeść "na ostro" to koniecznie przetestujcie jego przepisy na: mus czekoladowy z solą morską i chili, chili con carne, zupę mulligatawny i lap wołowy. Smacznego!
Bohaterką kolejnego odcinka cyklu O(d)żywieni była Iwona Bedyńska - mama dwójki dzieci, która nie potrafiła przygotować energetycznych śniadań dla swoich pociech. Z pomocą przyszła jej Daria Ładocha. Zobaczcie, jakie były tego skutki.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Daria Ładocha. Blogerka przygotowała potrawy na bazie ziemniaków. Na naszym stole pojawiły się między innymi pieczone frytki, ziemniaczana zupa z porem i łososiem, sałatka ziemniaczana z jajkiem i awokado czy zapiekane jajka z ziemniakami i zieleniną.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś David Gaboriaud, który przygotował specjały kuchni francuskiej. Na naszym stole pojawił się takie potrawy jak: Foie gras z kaczki na chałce z chutney'em ananasowym, Tournedos z fileta z gęsi z ziołami, jabłkami i karmelizowanymi śliwkami oraz Supreme z perliczki i sosem z koziego sera. Co o tym myślicie?
Tym razem Mikołaj Rey udał się do gospodarstwa, gdzie hoduje się przepiórki. Jakie właściwości zdrowotne mają jajka, a jakie mięso? I dlaczego tak trudno jest dobrze przyrządzić przepiórkę?
W Azji owady pełnią funkcję przekąsek. Prażone, a nawet surowe insekty można kupić niemal na każdym rogu. Dlaczego w Polsce jadalne owady wywołują aż takie obrzydzenie? Czy jesteśmy otwarci na kulinarne eksperymenty? O smakowych upodobaniach Polaków w studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Natalią Nguyen, architektką, miłośniczką jedzenia i gotowania, Pawłem Lorochem, dziennikarzem radiowym, ekspertem kulinarnym oraz Izabelą Janachowską.
W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Samar Khanafer-Gniadek przygotowała zdrowe dania dla przyszłych mam. Użyła przy tym produktów, które są łatwo dostępne zimą.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Klaudia Budny. Uczestniczka programu „Masterchef” zaprezentowała kuchnię dla zapracowanych. Ma być szybko, ale przede wszystkim smacznie!
Owoce egzotyczne można jeść na wiele sposobów. W kuchni Dzień Dobry TVN gotował dziś Bartek Boratyn, który przygotował z owoców pyszne desery. Na sam ich widok, aż ślinka cieknie!
Jeżeli czujecie ssanie w brzuchu, to znak, że trzeba coś zjeść. A na jedzeniu i gotowaniu najlepiej zna się blogerka kulinarna Daria Ładocha. Skorzytajcie z jej przepisów i rad, bo proponowane przez nią potrawy są pożywne, zdrowe i nie tuczą. Dzięki nim odchudzisz się bez specjlnego wysiłku. Zatem polecmy Wam przepis na: pieczoną czerwoną kapustę, dorsza pieczonego z koprem włoskim oraz pikantny krem z pomidorów z ciecierzycą i bazylią. Zobaczcie też, co Marcin Prokop potrafi zrobić z liścia kapusty! :-)
Francuskie Galette des rois i hiszpańskie Roscon de los Reyes - to ciasta, które z okazji święta Trzech Króli, przygotował w Dzień Dobry TVN kucharz David Gaboriaud. Jeżeli lubicie krem patissiere i krem migdałowy, koniecznie skorzystajcie z przepisów Davida! Bon appétit!
w kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Nasz kucharz przygotował dania na bazie grzybów. Co powiecie na zupę z boczniaków, bułkę z pieczarkami oraz jajecznicę z grzybami portobello?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotował dziś Adam Kozanecki. Finalista programu MasterChef na świąteczne i sylwestrowe przejedzenie przygotował rozgrzewający napar z mięty i rumianku, zupę śniadaniową, sałatkę z koprem włoskim oraz naleśniki na naparze z pokrzywy. Spróbujecie?
Andrzej Polan i Ewa Gawryluk przygotowali, w kuchni Dzień Dobry TVN, remedium na jesienne chłody! Zobaczcie ich przepisy na rozgrzewające dania z, bogatym w kwasy omega-3, łososiem norweskim! Znalazło się też coś dla mięsożerców! ;)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Jakuba Jabłońskiego i Marcina Wosiaka - bohaterów jednego z odcinków „Kuchennych Rewolucji”, którzy zachwycili Magdę Gessler. Przygotowali dla nas wiele pysznych dań: zupę berdyczowską, sandacza w ziołach z kiszoną kapustą i curry, quiche ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i rokpolem, quiche z grzybami i camembertem oraz czekokubki z czekoladą i konfiturą wiśniową.
Blogerka kulinrna Daria Ładocha zdradza swoje przepisy na łatwe w przygotowaniu i smaczne sylwestrowe przekąski. Przygotowanie ich zajmie Ci tylko chwilę!
Nasz smakosz Mikołaj Rey udał się na wybrzeże w poszukiwaniu idealnego łososia. Dlaczego ryba jest tak trudno dostępna? Jakie łosoś bałtycki ma właściwości? Dlaczego warto piec go w niskiej temperaturze?