Przepisy tak proste, że nawet Dorota da im radę ;-)

Monika Walecka, piekarz i fotograf, w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o swojej chlebowej pasji i przygotowała: tosty z sałatką z grillowanego łososia, sałatkę z kopru włoskiego, truskawek i parmezanu, kremówkę w kieliszku, ziemniaczane hasselbaki z cheddarem, boczkiem i jalapeno. Skorzystajcie z jej przepisów!

Tost z sałatką z grillowanego łososia

Składniki:

0,5 kg filetu z łososia

1 duży ogórek wężowy

Olej sezamowy

Sos teriaki

Wasabi

Majonez

Czarny sezam

Szczypiorek

Kiełki

Przygotowanie:

Łososia smaruję sosem teriaki i wkładam do lodówki na kilka minut a następnie obsmażam na patelni po 3-4 minuty z każdej strony.

Kiedy nieco ostygnie rozdrabniam na kawałki.

Kroję ogórka w cienkie plasterki i mieszam delikatnie z łososiem.

W miseczce mieszam wasabi, sos teriaki i olej sezamowy.

Powstałym sosem zalewam łososia i delikatnie mieszam.

Kładę na kromce chleba posmarowanej majonezem, posypuję czarnym sezamem i kiełkami.

Sałatka z kopru włoskiego, truskawek i parmezanu

Składniki:

2 bulwy kopru włoskiego

0,5 kg truskawek

Parmezan

1 cytryna

Ocet balsamiczny

2 łyżki miodu

Oliwa

Płatki migdałowe

Przygotowanie:

Koper włoski kroję bardzo cieniutko.

Umieszczam w miseczce i skrapiam sokiem z cytryny.

Truskawki kroję na pół.

W garnuszku podgrzewam ocet balsamiczny aby nieco odparował.

Na dużym talerzu rozkładam koper włoski przemieszany z truskawkami i skrapiam zredukowanym balsamico, posypuję płatkami migdałowymi.

Kremówka w kieliszku

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

500 ml mleka

1 laska wanilii

4 łyżki mąki kukurydzianej

0,5 szklanki cukru

4 jajka

50 g miękkiego masła

150 ml śmietanki kremowej

Truskawki do przybrania

Przygotowanie:

Ciasto podpiekam w piekarniku na złoty kolor.

W miseczce ucieram żółtka z cukrem i mąką.

W garnuszku podgrzewam mleko i laskę wanilii.

Gorące mleko dodaję do miseczki z żółtkami, dokładnie mieszam do momentu aż budyń zgęstnieje.

Dodaję masło, mieszam i wylewam go na płaski talerz aby szybko ostygł.

Następnie mieszam z ubitą śmietaną kremówką. 

W małych szklankach układam warstwami pokruszone ciasto francuskie z budyniem, dekoruję truskawkami.

Ziemniaczane hasselbaki z cheddarem, boczkiem i jalapeno

Składniki:

8 dużych ziemniaków do pieczenia

4 łyżki oliwy

4 łyżki roztopionego masła

1 kostka sera cheddar

4 plastry wędzonego boczku

4 łyżki papryczek jalapeno z zalewy

Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze myję a następnie nacinam.

Smaruję oliwą i wkładam do piekarnika na 40 minut.

Po tym czasie smaruję masłem i dopiekam przez następne 20 minut.

Upieczone ziemniaki posypuję serem cheddar, posiekanym boczkiem i papryczka jalapeno.

Wstawiam do piekarnika na następne 15 minut, aby ser się stopił a boczek zezłocił.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości