Tost z sałatką z grillowanego łososia
Składniki:
0,5 kg filetu z łososia
1 duży ogórek wężowy
Olej sezamowy
Sos teriaki
Wasabi
Majonez
Czarny sezam
Szczypiorek
Kiełki
Przygotowanie:
Łososia smaruję sosem teriaki i wkładam do lodówki na kilka minut a następnie obsmażam na patelni po 3-4 minuty z każdej strony.
Kiedy nieco ostygnie rozdrabniam na kawałki.
Kroję ogórka w cienkie plasterki i mieszam delikatnie z łososiem.
W miseczce mieszam wasabi, sos teriaki i olej sezamowy.
Powstałym sosem zalewam łososia i delikatnie mieszam.
Kładę na kromce chleba posmarowanej majonezem, posypuję czarnym sezamem i kiełkami.
Sałatka z kopru włoskiego, truskawek i parmezanu
Składniki:
2 bulwy kopru włoskiego
0,5 kg truskawek
Parmezan
1 cytryna
Ocet balsamiczny
2 łyżki miodu
Oliwa
Płatki migdałowe
Przygotowanie:
Koper włoski kroję bardzo cieniutko.
Umieszczam w miseczce i skrapiam sokiem z cytryny.
Truskawki kroję na pół.
W garnuszku podgrzewam ocet balsamiczny aby nieco odparował.
Na dużym talerzu rozkładam koper włoski przemieszany z truskawkami i skrapiam zredukowanym balsamico, posypuję płatkami migdałowymi.
Kremówka w kieliszku
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 ml mleka
1 laska wanilii
4 łyżki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki cukru
4 jajka
50 g miękkiego masła
150 ml śmietanki kremowej
Truskawki do przybrania
Przygotowanie:
Ciasto podpiekam w piekarniku na złoty kolor.
W miseczce ucieram żółtka z cukrem i mąką.
W garnuszku podgrzewam mleko i laskę wanilii.
Gorące mleko dodaję do miseczki z żółtkami, dokładnie mieszam do momentu aż budyń zgęstnieje.
Dodaję masło, mieszam i wylewam go na płaski talerz aby szybko ostygł.
Następnie mieszam z ubitą śmietaną kremówką.
W małych szklankach układam warstwami pokruszone ciasto francuskie z budyniem, dekoruję truskawkami.
Ziemniaczane hasselbaki z cheddarem, boczkiem i jalapeno
Składniki:
8 dużych ziemniaków do pieczenia
4 łyżki oliwy
4 łyżki roztopionego masła
1 kostka sera cheddar
4 plastry wędzonego boczku
4 łyżki papryczek jalapeno z zalewy
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze myję a następnie nacinam.
Smaruję oliwą i wkładam do piekarnika na 40 minut.
Po tym czasie smaruję masłem i dopiekam przez następne 20 minut.
Upieczone ziemniaki posypuję serem cheddar, posiekanym boczkiem i papryczka jalapeno.
Wstawiam do piekarnika na następne 15 minut, aby ser się stopił a boczek zezłocił.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN