Tradycyjna kuchnia kurpiowska: tort chlebowy i hreczuchy

Agnieszka Wojtasik i Elżbieta Stepnowska w kuchni Dzień Dobry TVN pokazały jak przygotowuje się tradycyjne dania kurpiowskie: tort chlebowy, hreczuchy, racuchy drożdżowe i kapustę po kurpiowsku. Wszystkie przepisy zostały uratowane od zapomnienia przez Adama Chętnika - badacza kultury i historii kurpiowskiej. Czy wiesz co to makutra?

Tort z razowego chleba

Chleb

Arak - alkohol

0,5 kg słodkich migdałów nieobranych

0,4 kg cukru pudru

12 jaj

2 cytryny

2 pomarańcze

Cynamon

Goździki

1 kg cukru

Mrożone wiśnie

Świeża mięta

Jeśli to możliwe likier miętowy dla złamania smaku

Hreczuchy

0,5 kg mąki gryczanej

Masło

0,5 kg niekwaśnego twarogu

2 jajka

Masło klarowane do smażenia

Kwaśna śmietana

Kapusta po kurpiowsku

1 główka młodej kapusty

2 pęczki koperku

0,5 kg kasza jaglana

0,3 dag boczku

Sól

Pieprz

Drożdżowe racuchy

1 kg mąki

Opakowanie drożdży

Mleko

6 żółtek

Powidła śliwkowe

Cukier puder

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości