Chruściki z piersi z kurczaka
Składniki:
1 pierś z kurczaka
2 jajka
200 g pokruszonych płatków kukurydzianych
1 papryka czerwona
Sól i pieprz do smaku
50 ml oleju
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy.
Następnie kroimy w plastry wzdłuż boku, przekładamy na środku, tak samo jak w przypadku faworków.
Kruszymy płatki kukurydziane.
Mąkę mieszamy z przyprawami.
Jajka roztrzepujemy.
Faworki obtaczamy w mące, uciskając mięso tak aby mąka dobrze je okleiła.
Następnie w jajku i na koniec w płatkach.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po obu stronach.
Wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Ciabatta z pastą jajeczną
Składniki:
6 jajek
60 g majonezu
1 pęczek szczypiorku
Sól i pieprz do smaku
Świeża ciabatta
100 g sałaty rzymskiej
Pasta jajeczna
1 czerwona papryka
30 g kiełków słonecznika
Przygotowanie:
Ciabattę kroimy na pół.
Smarujemy cienko masłem, a następnie układamy wszystkie składniki w kolejności według własnego uznania.
Kanapka Klubowa
Składniki:
2 grillowane piersi z kurczaka
4 kromki chleba pszennego
3 kromki chleba żytniego (3 na kanapkę)
1 duży pomidor
2 ogórek konserwowy
1 czerwona cebula
60 g majonezu
20 g zielonego pesto
40 g sałaty rzymskiej
2 duża bazylia w doniczce
100 g łuskanego słonecznika
100 g orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca
100 ml oliwy extra virgin
50-80 g sera pecorino lub innego sera twardego typu parmezan
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bazylię myjemy i osuszamy, następnie przekładamy do kubka miksującego dodajemy resztę składników i blendujemy.
Majonez pesto
W szklance mieszamy dokładnie majonez z pesto w dowolnych proporcjach.
Doprawiamy do smaku sola.
Kanapka
Wcześniej zgrillowane piersi z kurczaka kroimy w plastry.
Chleb pszenny smarujemy przygotowanym wcześniej majonezem pesto (z jednej strony).
Na 2 kromkach układamy sałatę, kurczaka, pomidory, ogórka i cebulę, a następnie układamy je jedna na drugiej.
Przykrywamy 3 kromką (majonezem do dołu), kroimy na połowę po przekątnej i zabezpieczamy wykałaczkami.
Hummus z suszonymi pomidorami i chrupiące warzywa
Składniki:
400 g ciecierzycy
25 ml soku z cytryny
1 ząbek czosnku
80 g pasty sezamowej TAHINI
20 g sproszkowanego kminu rzymskiego
Sóli i pieprz do smaku
20 ml oliwy z oliwek
100 g suszonych pomidorów
1 doniczka mięty
20 g cukru trzcinowego
200 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Do kubka miksującego wrzucić kolejno cieciorkę odsączoną (wody nie wylewać), czosnek, tahini przyprawy i całość zmiksować przy użyciu blendera na jednolitą masę.
Dodać sok z cytryny, oliwę i w razie konieczności pozostałą wodę po cieciorce.
Na koniec dodać drobno pokrojone suszone pomidory i dobrze wymieszać.
Podawać z chrupiącymi sezonowanymi warzywami.
Falafel w picie
Składniki:
400 g ciecierzycy
Sól do smaku
1 cebula
3 ząbek czosnku
1 natka pietruszki
Olej rzepakowy do smażenia
6 chlebów PITA
1 sałata rzymska
1 doniczka mięty
Ogórek
1 papryka
Kumin i pieprz
Gałka muszkatowa
Kolendra mielona
Imbir
Przygotowanie:
Sos
Miętę wraz z cukrem utrzeć w moździerzu, połączyć z jogurtem i wymieszać
Falafele
Ciecierzycę namoczyć przez noc (kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy).
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozdrobnić.
Ciecierzycę, cebulę i czosnek przełożyć do kubka miksującego i blendować do momentu aż ciecierzyca zacznie się lepić.
Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie uformować z nich kulki.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Podawać w chlebie PITA z sałatą rzymską, sosem jogurtowym i liśćmi mięty.
Spring rolls
Składniki:
Opakowanie papieru ryżowego
200 g tofu
100 g makaronu ryżowego (nitki)
2 ogórki
Pęczek rzodkiewki
Doniczka kolendry
50 ml sos sojowy
500 ml soku z pomarańczowego
Papryczka chilli
50 g imbiru
15 g cukru
50 g skrobi ziemniaczanej
2 pomarańcze
Przygotowanie:
Spring rolls
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, czekamy aż zmięknie.
Tofu marynujemy w sosie sojowym.
Z ogórka usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski długości pięciu centymetrów.
Rzodkiewkę trzemy na tarce.
Liście kolendry oddzielamy od łodyg.
Zamarynowane tofu kroimy w cienkie plastry.
Papier ryżowy zanurzamy w wodzie na maksymalnie dziesięć sekund, wykładamy na wilgotną czystą ściereczkę.
Na środku każdego papieru ryżowego układamy garść makaronu ryżowego, pokrojonego ogórka i tofu, rzodkiewkę oraz kilka liści kolendry.
Zwijamy zgodnie z instrukcją znajdującą się na odwrocie opakowania po papierze ryżowym.
Sos słodko-kwaśny
Obieramy imbir i kroimy.
Papryczkę chili drobno siekamy.
Całość wrzucamy do rondelka, wsypujemy cukier i karmelizujemy.
Ścieramy skórkę z dwóch pomarańczy, pozostałe pomarańcze obieramy, kroimy na pół i dokładamy do rondelka.
Całość smażymy prze około pięć minut, zalewamy sokiem z pomarańczy.
Do rondelka dolewamy 200 ml wody, redukujemy przez piętnaście minut na średnim ogniu regularnie mieszając.
Po wszystkim wyciągamy połówki pomarańczy.
Wcześniej startą skórkę dosypujemy do sosu, zagotowujemy.
Skrobię ziemniaczaną mieszamy w 100 ml zimnej wody aby uzyskać roztwór.
Stopniowo dodajemy do gotującego się sosu w celu zagęszczenia, stale mieszając.
Gdy sos będzie zbyt rzadki możemy go redukować do pożądanej gęstości.
Sałatka owocowa
Składniki:
Średniej wielkości melon
Mały arbuz
250 g truskawek
Przygotowanie:
Arbuza i melona przekrawamy na pół i za pomocą małej gałkownicy do lodów wykrawamy kulki.
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy, pozbywamy się szypułek i kroimy na połówki.
Wszystkie składniki mieszamy w plastikowym kubku o pojemności 500 ml z wieczkiem.
Ciastka Brownie
Składniki:
120 g masła
400 g gorzkiej czekolady
4 jajka
300 g cukru
100 g kakao
100 g mąki kukurydziane
5 łyżek proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich
100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
W małym rondelku rozpuszczamy masło.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Następnie łączymy składniki ze sobą i odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy czekoladę z masłem.
Do czekoladowo–jajecznej masy dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wszystko delikatnie mieszamy.
Następnie dodajemy pokrojoną czekoladę mleczną i orzechy włoskie i znowu mieszamy zresztą masy.
Ciasto dzielimy na 100-gramowe porcje i delikatnie przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Ciasta mają być płaskie o średnicy ok. 10 cm.
Ciastka pieczemy ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
Lemoniada ogórkowa
Składniki:
1,5 ogórka
300 g lodu
Sok z 0,5 cytryny
Sok z 1,5 limonki
5 liści mięty
500 ml wody gazowanej
80 g cukru pudru
Przygotowanie:
Obranego ogórka kroimy na grube plastry.
Wyciskamy sok z cytryny i sok z limonki.
Wszystkie składniki wraz z cukrem i lodem wkładamy do kubka miksującego, dolewamy wodę gazowaną oraz dodajemy miętę.
Wszystko blendujemy ok.1 minutę (do uzyskania jednolitej konsystencji).
Przelewamy do butelki.
Smoothie morelowe z mango
Składniki:
6 moreli
Małe dojrzałe mango
200 g lodu w kostkach
300 ml soku z pomarańczy
Sok z 1 cytryny
80 g cukru pudru
Przygotowanie:
Morele kroimy na pół i wyciągamy pestki.
Obieramy mango i wykrawamy pestkę.
Wszystkie składniki wraz z cukrem i lodem wkładamy do kubka miksującego.
Całość blendujemy przez około jedną minutę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Tak uzyskane smoothie przelewamy do butelki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN