W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Jana Kuronia. Kucharz przygotował wiosenne potrawy z koprem, ogórkiem i dymką w roli głównej. Co powiecie na tymiankowe risotto z marchewką i koprem włoskim, smażone faszerowane ogórki czy chłodnik z zielonych warzyw?
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są bardzo zdrowe. I to właśnie z nich skorzystał Andrzej Polan przygotowując w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania. Na stole pojawiły się: smażony kalafior z porzeczką, sałatą rzymską i boczkiem, smażone warzywa z sosem musztardowym i polędwicą wieprzową oraz gulasz ziemniaczany z pstrągiem w soli.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania, które nadają się na upalne dni. Na stole pojawiły się talerze z: chłodnikiem z ogórków małosolnych, chłodnikiem z botwinki oraz młodymi marchewkami w pomarańczowym sosie. Na deser dostaliśmy ciasto rabarbarowe z keksówki z truskawkami i bitą śmietaną.
Lody najlepiej smakują wiosną i latem. W Dzień Dobry TVN poszukiwacz smaków Mikołaj Rey pokazał, jak w nowoczesny sposób przygotować lody z zielonej herbaty. Potrzebne do tego są: zielona herbata, mleko, śmietana, owoce, mikser oraz... ciekły azot. Na początku się dymiło, a po dodaniu granatu mieliśmy nawet pewne obawy o własne bezpieczeństwo, ale w końcu okazało się, że było pysznie :) Czy takie lody można robić w warunkach domowych?
Dzieci najbardziej kochają słodycze, dlatego z okazji ich święta Beata Kartowicz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN ptysie i eklery, markizy, bezy, smoothie truskawkowe z lodami waniliowymi i owocami oraz cake pops. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała potrawy z polskich warzyw sezonowych. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: sałatka z rzodkiewką i łososiem, pomidory faszerowane pomidorowym kuskusem, szczypiorkowa pasta jajeczna i tarta rzodkiewkowa.
Amerykanka Susan Herrmann Loomis jest zakochana w kuchni francuskiej, mało tego - wyjechała do Francji, aby Francuzów uczyć gotowania ich narodowych potraw. My też mogliśmy się przekonać o jej mistrzostwie. W kuchni Dzień Dobry TVN jest przygotowała dla nas specjały znad Sekwany: sałatkę z klasycznym sosem winegret, muszle Michała w czekoladzie oraz jagnięcinę z cytryną, rozmarynem i pomidorkami cherry. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN szefował Alfredo Boscolo. Przygotował dla nas aromatyczne pyszności: spaghetti, zwane gitarą mecenasa, mousse z ricotty z mango, truskawkami i kiwi oraz dorsza "in guazzetto" duszonego w słoiczkach na polencie. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował słodkie desery na długi weekend. Na naszym stole nie mogło zabraknąć truskawek ani rabarbaru. Andrzej wyczarował z nich prawdziwe cuda :) Co powiecie na truskawki zapiekane w koglu moglu, brzoskwinie z bezą na ciepło, szachownicę z rabarbaru i ciasta francuskiego, czy chrupiące ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem? Pychota!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała proste i smaczne dania. Makaron razowy z pomidorami i bazylią, indyk z warzywami, a na deser brownie z bitą śmietaną, mascarpone i białą czekoladą. To potrawy wprost idealne na Dzień Matki :)
Mikołaj Rey w kolejną kulinarną podróż udał się aż do Darłówka. Zasmakował tam miejscowego, nadmorskiego przysmaku - flądry. Ze względu na jej oryginalny wygląd Mikołaj określił ją "x-menem wśród rybów". Jak ocenił smak grillowanej ryby? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała rabarbarowe słodkości. Ich smak dodatkowo wzbogaciły truskawki. Co powiecie na lody rabarbarowo-truskawkowe, tartę bez pieczenia z rabarbarem?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował tradycyjny polski obiad składający się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem, zupa ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym pstrągiem, szyncle z sałatką z rzodkiewek oraz tarta z truskawkami.
Gośćmi w kuchni Dzień Dobry TVN były dziś trzy panie: Leyla Elsanova z Czeczenii, Betelehem "Bety" Wdneh z Etiopii i Jarmiła Rybicka – koordynatorka projektu "Kuchnia Konfliktu". Zobaczcie na czym ma polegać ten innowatorski projekt. Jak myślicie, uda im się dotrzeć przez żołądek do serc Polaków? :)
Dziś kuchnia na wyjeździe. Daria Ładocha wybrała się do Barcic Drwalewskich, niedaleko Piaseczna, gdzie odwiedziła rodzinę Zdanowskich, którzy uprawiają ekologiczne warzywa. Daria razem z całą rodzina przygotowała takie potrawy jak: pizzę z szynką i kozim serem, sałatę ze szpinakiem oraz boczniaki w winie. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Charlie Daigneault. Kucharz przygotował dla nas potrawy bazując na sezonowych truskawkach. Było więc bardzo pysznie! Co powiecie na chłodnik truskawkowo-pomidorowy, a na deser truskawki z mascarpone i mille-feuille?
W pierwszej połowie maja zbiera się pędy sosny. Fakt ten postanowił wykorzystać Mikołaj Rey. Razem ze swoim gościem, szefem kuchni Aleksandrem Baronem, przygotował boczek z dzika. Podczas przyrządzania potrawy użyli pędów z sosny oraz mleczy. Jaki nadało to smak? I jakie właściwości zdrowotne mają pędy sosny?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował niestandardowe potrawy na śniadanie. Zamiast kanapki z szynką i serem nasz kucharz proponuje tofurnicę, zupę miso, penne z twarożkiem z nerkowców i zapiekaną owsiankę. Spróbujecie? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN królował juror MasterChef Junior Mateusz Gessler. Przygotował dla nas same pyszności: bliny gryczane z wędzonymi rybami, kurczaka faszerowanego i chłodnik z botwinki. Nasi prowadzący: Anna Kalczyńska i Jarek Kuźniar dali tym daniom ocenę celującą.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Dawida i Alicję Białowąs. Pasjonaci i propagatorzy diety Paleo przygotowali takie pyszności jak: omlet owocowy, frittatę z krewetkami, burgery z awokado, a na deser brownie z batatów. Na czym naprawdę opiera się ta dieta? Co dobrego może nam ona dać? Co Wy na to ?:)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Damiana Kordasa, zwycięzcę 4. edycji "MasterChefa" oraz aktora Michała Malinowskiego. W związku z tym, że maj to sezon grillowy, panowie przygotowali szaszłyki na wiele sposobów! Lubicie szaszłyki z grilla?
Miód jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy, dlatego Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała kilka propozycji dań, w których głównym składnikiem był właśnie miód. Na stole pojawiły się: grillowany lub pieczony łosoś w marynacie miodowej, sałata z orzechami, gorgonzolą i truskawkami w miodowym sosie, pieczone jabłko z nadzieniem truskawkowo-miodowym oraz krewetki w sosie tamaryndowo-miodowym z ananasem. Smacznego!
Nasz smakosz Mikołaj Rey spotkał się z pasjonatem dobrego jedzenia Tomaszem Listopadzkim. W gospodarstwie Pana Tomasza Mikołaj skosztował własnoręcznie wyrabianego sera koziego. Co więcej, Rey sam go uwędził. Jakie produkt ma właściwości zdrowotne? I z czym można go przyrządzić w kuchni?
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony. To także pyszne sery, aromatyczne przyprawy i dużo warzyw. Udowodniła to Justyna Czekaj-Grochowska, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak: miecznika z kremem z kopru włoskiego, sardyńskie pierożki z ricottą oraz grillowane warzywa.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Adama Kozaneckiego. Uczestnik programu „Masterchef” przygotował potrawy, które będą się idealnie nadawały na piknik. Adam do wiklinowego kosza schował takie pyszności jak: krucha tarta z agrestem, serem i szparagami, a na deser biszkopty z porzeczkami w obłokach.
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały uczestniczki MasterChef Junior Amelia Gardaś i Daria Kuczwalska. Przygotowały dla nas: Lemon Curd, wołowinę w winie wytrawnym, sushiburgera oraz tort bezowy z bakaliami. Asystował im Mateusz Gessler.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował warzywa w śmietankowej oprawie. Na stole znalazły się: cukinia i chrupiące pieczywo, gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami oraz strudel z rabarbarem i śmietanką waniliową.
W kuchni Dzień Dobry TVN królowali najmłodsi szefowie kuchni w Polsce: Agata Gawrońska i Igor Świerczyński. Przygotowali dla nas: szaszłyk jagnięcy, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim, chłodnik z truskawek i pomarańczy oraz tagliatelle z krewetkami w sosie maślano-winnym. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan wziął na ruszt szparagi. Sezonowe warzywo przygotował w tradycyjny i niecodzienny sposób. Na naszym stole pojawiły się szparagi z karmelizowanymi w miodzie borówkami oraz curry ze szparagami. Spróbujecie? Polecamy!
Daria Ładocha gotuje dziś u widzów. Tym razem blogerka wybrała się do Kątów Wrocławskich. Daria razem ze swoimi gośćmi przygotowała pyszne potrawy ze szparagami w roli głównej. Daria do kuchni w Kątach przemyciła trochę hiszpańskich, włoskich i azjatyckich smaków. Zobaczcie, co z tego powstało :)