w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Marie Banach. Blogerka przygotowała potrawy bazujące na warzywach strączkowych. Dlaczego warto je jeść? I jak je przygotowywać, by były lekkostrawne? Co powiecie na chrupiące frytki z żółtej fasolki lub brownie z ciecierzycy?
Magdalena Pilarz-Bobrowska jest śpiewaczką operową. Czy wykonując taką profesję Pani Magda musi uważać na dietę? Czego nie może jeść, a co powinno znaleźć się w jej codziennym menu? Sprawdził to Mikołaj Rey, który w nowym sezonie Dzień Dobry TVN podróżuje po Polsce i gotuje dla osób wykonujących różne zawody. Co przygotował dla Pani Magdy? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Piotra Kucharskiego. Jak zbierać grzyby? Ukręcać czy wyrywać? Jak je czyścić, a potem konserwować? Piotr podzielił się z nami swoimi sprawdzonymi metodami.
Wrzesień to czas na śliwki. Można zrobić z nich ciasto, śliwowicę lub przepyszne przetwory. W Dzień Dobry TVN autorka nowego cyklu "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka powiedziała, jakie powidła wybrać, by nie wpaść, jak przysłowiowa śliwka w kompot. Dowiedzieliśmy się również, czym charakteryzuje się dżem, konfitura, marmolada i powidła. Co - oprócz owoców - producenci wkładają do przetworów owocowych? Dlaczego do przetworów owocowych nie trzeba dodawać konserwantów?
Okazuje się, że szarlotkę można zrobić nie tylko z jabłek. Jednak w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała klasyczną szarlotkę z jabłek, a ściślej z "Szarej Renety" lub "Antonówki". To - zdaniem Ani - najlepsza odmiana jabłek na szarlotkę. Skorzystajcie z jej przepisu na pyszną szarlotkę z kruszonką. Ile trzeba piec szarlotkę? Skąd się wzięła nazwa "szarlotka"? I, kim jest "brodacz", który towarzyszył Annie Starmach podczas balu Fundacji TVN?
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował weki. Kiszonki i pikle są idealne na przesilenie jesienne. Są nie tylko smaczne, ale zawierają dużo potrzebnych nam probiotyków. Robicie w domu weki? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania kuchni nutritariańskiej. Na jakich zasadach bazuje kuchnia?Jak wpływa na nasze zdrowie? Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: brokuły w białym sosie z migdałami, sałatka z pieczonego buraka, paprykowa zupa z fasolą i ryż z brukselkami i jajkiem.
W każdy czwartek w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha będzie przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Dzisiaj na naszym stole pojawiły się: zupa kalafiorowa z kurkami, sos pomidorowy z papryką i cynamonem, zupa krem z czerwonych papryk i kukurydzy oraz deser jaglany z malinami.
Na ciepłe dni Daria Ładocha poleca swoje przepisy na dania na bazie jogurtu. Dziś w naszej kuchni przygotowała: chłodnik z botwinki z jogurtem i wiśniami, ciasto jogurtowe z truskawkami i kurczaka marynowanego w jogurcie. Pycha!
Charles Daigneault, finalista drugiej edycji "MasterChefa" podpowiada, jak zatrzymać smaki lata. Skorzystajcie z jego rad i sami zróbcie dżem owocowy.
Makaron z pesto i smażonymi pomidorkami koktajlowymi, sałatkę na ciepło z wędzoną rybą i gofry z lodami, owocami i słonym karmelem - to przysmaki, które przygotowują dla Was w naszej wyjazdowej kuchni w Kołobrzegu - kołobrzeżanka Agnieszka Rylik i kucharz Piotr Kucharski. Piotr nie pochodzi z Kołobrzegu, ale bardzo lubi to nadmorskie miasto, podobnie jak Mateusz Hładki. A Wy?
Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, skorzystajcie z propozycji Pauliny Hofman, autorki bloga "Smakowity kąsek". To będzie tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu.
Skorzystajcie z przedostatniego weekendu wakacji i zróbcie, jak mówi Filip Chajzer, wielkiego grilla z kaszanką, kiełbasą i karkówką. Dla tych, którzy nie wiedzą, jak zabrać się do grillowania, kucharz Jan Kuroń ma kilka rad. Zapraszamy na kolejny odcinek "Encyklopedii grillowania".
W kuchni Dzień Dobry Wakacje same pyszne słodkości: rolada malinowa, babeczki kruche z owocami i słodkie… sztabki złota. Przygotowali je dla nas: mistrz cukiernictwa Jacek Dzikowski i wicemistrz Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Oskar Kamiński.
Kiedyś gotował dla belgijskiej królowej i Dalajlamy, a teraz - w kuchni Dzień Dobry Wakacje - przygotował coś dla nas. O kim mowa? O Wojciechu Harapkiewiczu. Dzisiaj mogliśmy skosztować przygotowane przez niego: półgęsek wędzony na dymie z wiśniowego drewna, grillowaną polędwiczkę z sarny i pieczony ser regionalny.
Na plaży we Władysławowie doradca kulinarny Dominik Moskalenko przygotował grillowaną wieprzowinę. Zobaczcie, jak ją zrobić, aby była soczysta.
Podczas warsztatów kulinarnych, które odbyły się na plaży w Ustce szef kuchni Krystian Szidel przygotował kaczkę wędzoną w domowym piekarniku przy użyciu termosondy. Ale to nie wszystko. Co jeszcze zrobił?
Tomek Czajkowski udowodnił w Darłowie, że kuchnia wegańska nie musi być nudna. Gość Oliviera Janiaka przygotował bezmięsne potrawy. Było smacznie i bardzo zdrowo.
Chłodnik uniejowski, gicz jagnięca w czerwonym winie z rozmarynem i borowikami z czarnego lasu oraz rycerskie placki z cukinii z rozmarynem - to pyszne dania, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry Wakacje: uczestnik programu MasterChef Adam Kozanecki oraz szef kuchni Rafał Andrzejczak.
Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Niestety nie każdy potrafi tak piec jedzenie, aby było smaczne i nieprzypalone. Kucharz Jan Kuroń powiedział, jakich błędów nie należy popełniać podczas grillowania. Zobaczcie, jak prawidłowo przekładać mięso na grillu.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościmy Martina Gimenesa Castro, który przygotował potrawy kuchni argentyńskiej. Na naszym stole pojawiły się takie specjały jak: sorrentinos z mozzarellą i szynką, empanadas z mięsem i pastel de papa. Spróbujecie?
Piątym przystankiem Oliviera Janiaka jest Darłowo. Jego gościem był Charles Daigneault, który zadbał o nasze podniebienia. Na śniadanie przygotował zdrową i smaczną przekąskę z sezonowymi owocami.
Gościem Oliviera Janiaka był Dominik Moskalenko, który postanowił dotrzeć do serc naszych widzów przez kulinaria. Dominik przygotował mięsne przekąski. Które najbardziej zasmakowały Olivierowi?
Jak urozmaicić potrawy przygotowane na grillu? W naszym poradniku swoimi sposobami podzielił się Jan Kuroń. Co powiecie na marynatę z pokrzywy czy dressing z mięty?
Na plaży trzeba się dobrze posilić. Dominik Moskalenko przygotował dla nas kilka szybkich i prostych dań, które idealnie sprawdzą się podczas wakacji nad morzem. Które potrawy najbardziej zasmakowały Olivierowi?
Jak łatwo, szybko i pysznie, w domowym zaciszu, przygotować chleb? W plażowej kuchni Agata Jędraszczak zdradziła swój przepis Olivierowi Janiakowi. Robicie chleb w domu?
Co dziś, Charles Daigneault i Olivier Janiak, przygotowali na śniadanie dla plażowiczów? Czym Charles zaskoczył Oliviera i czy nasz "plażowy inspektor" nauczył się przygotowywać pyszne śniadania?
Dziś, w naszym grillowym poradniku, Jan Kuroń zdradził, jak przygotować dobrą marynatę i jak właściwie przyprawić mięso na grilla.
Sekretem dobrego steku jest dobre mięso i... umiejętne przygotowanie. Dominik Moskalenko pokazał Olivierowi Janiakowi jak, w prosty sposób, przygotować stek idealny.
Jak poradzić sobie z niesprzyjającą pogodą? Trzeba zaprosić słońce do kuchni! Charles Daigneault i Olivier Janiak przygotowali śniadanie, które każdemu zapewni energię na dobry początek dnia! Smacznego.