Cynamonowe wianuszki z karmelizowanym bananem
Składniki:
Ciasto:
550 g mąki pszennej typ 650
7 g suszonych drożdży
Instant lub 15 g świeżych drożdży*
Jajko
70 g cukru trzcinowego
260 ml letniego mleka
70 g zimnego masła
Szczypta soli
Białko (wierzch)
Masło cynamonowo–rabarbarowe
100 g miękkiego masła
Łyżka cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
Banany:
3 banany
Łyżka miodu
Łyżeczka cytryny
Łyżeczka masła
Lukier:
100 g cukru pudru
Łyżka gorącej wody
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, jajko i sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i zagniatamy ciasto przez 5 minut, aż stanie się elastyczne. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła, całość wyrabiamy mikserem do dokładnego połączenia składników. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie masło łączymy z cynamonem i cukrem. Na maśle podsmażamy pokrojone w plastry banany, dodajemy miód, sok z cytryny i krótko karmelizujemy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o długości ok. 20–25 cm. Smarujemy z wierzchu masłem cynamonowym, zostawiając brzegi wolne, układamy kawałki rabarbaru i zawijamy jak roladę. Następnie przecinamy roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplatamy warkocz z obu części w okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze w odstępach i przykrywamy na 30–40 minut. Wyrośnięte zawijańce smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach, po czym studzimy na kuchennej kratce. Cukier puder łączymy z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Lukrujemy jeszcze ciepłe wianuszki.
Pasta z pieczonego kalafiora
Składniki:
350 g kalafiora
4 łyżki oleju rzepakowego
Ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
Łyżeczka miodu
Łyżeczka curry
1 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczki pieprzu cayenne
Sól, pieprz
Dodatki:
podsmażony ser halloumi; jajko
ugotowane na półmiękko, prażony sezam, kolendra
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do foliowej torebki. Dodajemy 1 łyżeczki curry, 1 łyżeczki wędzonej papryki, szczyptę pieprzu cayenne, sól i pieprz. Całość skrapiamy 2 łyżkami oleju i marynujemy kalafiora w przyprawach. Różyczki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Następnie odwracamy na drugą stronę i dopiekamy przez kolejnych 15 minut. Ostudzonego kalafiora miksujemy z pozostałymi przyprawami, olejem, sokiem z cytryny i miodem. Podajemy w miseczce z podsmażonym serem halloumi, jajkiem ugotowanym na półmiękko, kolendrą i prażonym sezamem.
Placuszki z ricotty z bananami i masłem cynamonowym
Składniki:
100 g ricotty
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
50 g cukru
3 szczypty soli
2 łyżki masła
100 g mąki
1 banan
Masło klarowane (do smażenia)
Syrop klonowy
Masło cynamonowe:
100 g masła
1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Wyjmujemy je z lodówki, czekamy aż zmięknie, po czym mieszamy je z cynamonem. Kładziemy masło na arkuszu folii do żywności i zwijamy, formując rulon. Wkładamy do zamrażalnika. Banana kroimy na małe kawałki, odkładamy na później. Rozbijamy jajka wlewając białka do jednej miski, żółtka do drugiej. Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Do żółtek dodajemy ricottę, cukier i roztopione masło. Miksujemy przez 2 minuty. Dodajemy mąkę i miksujemy aż składniki się połączą. Białka ubijamy z solą aż będą sztywne. Białka dodajemy do masy z żółtkami i ricottą za pomocą łyżki, delikatnie mieszając aż składniki się połączą. Rozgrzewamy masło klarowane na patelni i na patelni, łyżką, formujemy placuszki. Smażymy z dwóch stron i wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. W czasie, gdy placuszki się smażą, kroimy masło na cienkie plastry. Podajemy od razu z bananami, przełożone plastrami cynamonowego masła i polane syropem klonowym. Ważne, żeby przy podaniu były wciąż ciepłe, aby masło zdążyło się rozpuścić.
Szwedzka kanapka
Składniki:
2 kromki chleba pełnoziarnistego
Masło
Około 12 surowych krewetek bez skorupek
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Tabasco lub pieprz Cayenne
4 liście sałaty
2 jajka
2 łyżki majonezu
Sok z połowy cytryny
Ćwiartki plasterków cytryny do dekoracji
Kilka gałązek koperku do dekoracji
Masło klarowane lub oliwa (nie extra virgin)- do smażenia
Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo. Wkładamy jajka do wrzątku i gotujemy około 9 minut. Hartujemy i obieramy ze skórki. W trakcie, gdy jajka się gotują obieramy czosnek ze skórki i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzewamy masło lub oliwę na patelni. Dodajemy czosnek i krewetki. Solimy, pieprzymy i dodajemy tabasco lub pieprz cayenne, jeśli chcemy, żeby krewetki były ostre. Smażymy z dwóch stron aż w pełni nabiorą różowego koloru. Zdejmujemy z patelni. Kromki chleba smarujemy masłem. Układamy na nich liście sałaty, następnie pokrojone w plastry jajko na twardo. Na jajku układamy krewetki. Między nimi umieszczamy majonez, plastry cytryny i koperku.
Krewetki kropimy sokiem z cytryny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN