Ciasteczka z czekoladą i kardamonem
Składniki:
Skrobia z tapioki
Mąka z brązowego ryżu 120
Cukier
Kardamon
Siemię lniane (mielone)
Cukier trzcinowy
Guma ksantanowa
Sól morska
Soda oczyszczona
Czekoladowe pastylki
olej z krokosza
Dodatkowo: papier do pieczenia
Torciki bezowe z kremem, mango i marakują
Składniki:
200 g białek
Szczypta soli
400 g cukru (drobnego)
250 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
500 g śmietanki 36%
Owoce marakui - 6 sztuk
1 dojrzałe mango
Skórka otarta z 1 limonki
Przygotowanie: Ubić białka ze szczyptą soli. Podczas ubijania białek dodawać po 1 łyżce cukru. Rozgrzać piekarnik do 120 st C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Od miseczki odrysować 8 kółek o średnicy ok.10 cm, zachowując odstępy. Wyłożyć na nie bezy formując je z dołkiem w środku, by łatwiej było później nakładać mus i owoce. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bezy ok. 1, 5 godziny. W międzyczasie ubić schłodzoną śmietankę z mascarpone, zestem limonkowym i cukrem pudrem. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego. Bezy wystudzić, w środku poukładać pokrojone owoce mango i pestki marakui. Całość przykryć musem limonkowym. Od razu podawać.
Sernik z białą czekoladą i batatami
Składniki:
800 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego) lub dobrej jakości twaróg w kubełku
150 g białej czekolady
200 g puree z batatów
120 g cukru pudru
2 duże jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ok. 250 g owoców leśnych
150 g śmietanki 30 lub 36%
ok. 150 g ciastek digestive lub innych, kruchych
2 łyżki stopionego masła
mięta do dekoracji
Przygotowanie:
W malakserze lub zmiksować ciastka z masłem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać na spód zmiksowane ciastka i odłożyć do lodówki.
Białą czekoladę pokruszyć na małe kawałki, przełożyć do miski. W rondlu podgrzać śmietankę. Jak się zagotuje, przelać ją do pokruszonej czekolady i wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Twaróg, jajka, puree z batatów, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz ostudzoną mieszaninę białej czekolady i śmietanki przełożyć do dużej miski a następnie całość zmiksować blenderem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C (grzałka górna + dolna). Wyciągnąć z lodówki formę do pieczenia wraz z kruchym spodem. Delikatnie przelać masę serową na spód i wyrównać wierzch za pomocą sylikonowej łopatki lub wypukłej strony łyżki. Wierzch przykryć folią spożywczą (tak, aby folia nie dotykała owoców i masy serowej) i wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić sernik do całkowitego ostudzenia a następnie wstawić formę z sernikiem na noc do lodówki. Po tym czasie sernik będzie gotowy do zjedzenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN