Dania, dzięki którym ukoisz nerwy

Depresja, stany lękowe czy podenerwowanie mogą wynikać z braku witamin i mikroelementów. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczka i psycholog Agata Ziemnicka-Łaska przygotowała smaczne dania, które pomogą ukoić nerwy.

Sok zielony

Składniki:

3 łodygi selera naciowego

1/2 jabłka

duża garść szpinaku

2 liście jarmużu

1 cała cykoria podzielona na pół

Przygotowanie:

Do wyciskarki włóż kolejno: seler naciowy, jabłko, szpinak, jarmuż, cykoria, a do gotowego soku dodaj kropelkę oleju lnianego.

Koktajl na nerwy

Składniki:

1/2 awokado

1 mały banan

korzeń kurkumy

duża garść szpinaku

1 łyżka siemienia konopnego

1 łyżka siemienia lnianego

5 orzechów włoskich

szczypta pieprzu cayenne

1 szklanka mleka migdałowego

Przygotowanie:

Do blendera włóż: awokado, banana, 1 cm świeżej kurkumy, szczyptę cayenne, garść szpinaku, siemię konopne, siemię lniane, kilka orzechów włoskich i zalej mlekiem migdałowym.

Śledzik

Składniki:

4 filety śledzia matiasa

1 cebula

3 listki laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu czarnego

olej lniany

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wymoczonego w zimnej wodzie śledzia pokrój na kawałki (ok. 2 cm), pokrój cebulkę w małą kosteczkę, a następnie sparz na sitku wrzątkiem. Układaj śledzia w słoiku naprzemiennie z cebulą, dodając listek laurowy, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Zalej olejem lnianym aż ponad ostatnią warstwę. Smakuje idealnie po 3 dniach stania w lodówce wieczkiem do dołu.

Brokuły na biało

Składniki:

2 gałązki brokułu

twaróg

100 gramów płatków migdałowych

sól, pieprz

oliwa z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

Sparz brokuły wrzątkiem na sitku, podziel na mniejsze różyczki. Płatki migdałowe podpraż na patelni aż pojawi się słodki zapach, a nie będą jeszcze rumiane. Ułóż brokuły w misce, posyp płatkami migdałowymi, a następnie pokrusz rękami twaróg. Na koniec skrop kilkoma kroplami oliwy, a potem posyp świeżym pieprzem i ewentualnie solą.

Pasta z awokado

Składniki:

1 awokado

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub takiej ze słoika

1 ząbek czosnku

1/2 limonki

ewentualnie woda

Przygotowanie:

Awokado obierz ze skórki, namoczoną i ugotowaną wcześniej ciecierzycę wrzuć razem z awokado do blendera. Dodaj oliwę z pierwszego tłoczenia, posiekany ząbek czosnku, a na koniec posyp świeżym pieprzem i solą. Dodaj sok z połowy limonki i blenduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Pesto z pietruszki

Składniki:

2 pęczki natki pietruszki

100 g orzechów laskowych

4 cm parmezanu

1/3 szklanki oliwy z oliwek,

sól

pieprz

Przygotowanie:

Orzechy laskowe upraż na patelni, pietruszkę pokrój na 3 części wzdłuż, włóż do blendera, dodaj starty na cienkich oczkach parmezan, oliwę z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz, a na koniec natkę pietruszki. Blenduj na niskich obrotach, żeby pasta nie była gładka, a miała widoczne kawałki orzechów.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości