Sok zielony
Składniki:
3 łodygi selera naciowego
1/2 jabłka
duża garść szpinaku
2 liście jarmużu
1 cała cykoria podzielona na pół
Przygotowanie:
Do wyciskarki włóż kolejno: seler naciowy, jabłko, szpinak, jarmuż, cykoria, a do gotowego soku dodaj kropelkę oleju lnianego.
Koktajl na nerwy
Składniki:
1/2 awokado
1 mały banan
korzeń kurkumy
duża garść szpinaku
1 łyżka siemienia konopnego
1 łyżka siemienia lnianego
5 orzechów włoskich
szczypta pieprzu cayenne
1 szklanka mleka migdałowego
Przygotowanie:
Do blendera włóż: awokado, banana, 1 cm świeżej kurkumy, szczyptę cayenne, garść szpinaku, siemię konopne, siemię lniane, kilka orzechów włoskich i zalej mlekiem migdałowym.
Śledzik
Składniki:
4 filety śledzia matiasa
1 cebula
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
olej lniany
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wymoczonego w zimnej wodzie śledzia pokrój na kawałki (ok. 2 cm), pokrój cebulkę w małą kosteczkę, a następnie sparz na sitku wrzątkiem. Układaj śledzia w słoiku naprzemiennie z cebulą, dodając listek laurowy, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Zalej olejem lnianym aż ponad ostatnią warstwę. Smakuje idealnie po 3 dniach stania w lodówce wieczkiem do dołu.
Brokuły na biało
Składniki:
2 gałązki brokułu
twaróg
100 gramów płatków migdałowych
sól, pieprz
oliwa z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Sparz brokuły wrzątkiem na sitku, podziel na mniejsze różyczki. Płatki migdałowe podpraż na patelni aż pojawi się słodki zapach, a nie będą jeszcze rumiane. Ułóż brokuły w misce, posyp płatkami migdałowymi, a następnie pokrusz rękami twaróg. Na koniec skrop kilkoma kroplami oliwy, a potem posyp świeżym pieprzem i ewentualnie solą.
Pasta z awokado
Składniki:
1 awokado
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub takiej ze słoika
1 ząbek czosnku
1/2 limonki
ewentualnie woda
Przygotowanie:
Awokado obierz ze skórki, namoczoną i ugotowaną wcześniej ciecierzycę wrzuć razem z awokado do blendera. Dodaj oliwę z pierwszego tłoczenia, posiekany ząbek czosnku, a na koniec posyp świeżym pieprzem i solą. Dodaj sok z połowy limonki i blenduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Pesto z pietruszki
Składniki:
2 pęczki natki pietruszki
100 g orzechów laskowych
4 cm parmezanu
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
sól
pieprz
Przygotowanie:
Orzechy laskowe upraż na patelni, pietruszkę pokrój na 3 części wzdłuż, włóż do blendera, dodaj starty na cienkich oczkach parmezan, oliwę z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz, a na koniec natkę pietruszki. Blenduj na niskich obrotach, żeby pasta nie była gładka, a miała widoczne kawałki orzechów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN