Andrzej Polan i kasza gryczana inaczej

Kasza gryczana na obiad wcale nie musi występować w towarzystwie gulaszu. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał, jak można wykorzystać ją w kuchni! Wypróbujcie jego przepisy na: kluski śląskie z kaszą, kasze z serem, szpinakiem i granatem oraz zapiekankę z kaszy gryczanej.

Kluski niby śląskie, ale z kaszą gryczaną i trochę mięsa

Składniki:

6 szt średni ziemniak

100 g kasza gryczana prażona

1 szt cebula

Koperek, natka pietruszki

2-3 łyżki mąka ziemniaczana

1 jajko

Sól, pieprz czarny

600 g schab bez kości

4 cebula

Kminek mielony

3-4 jabłka polskie

Masło klarowane

Porzeczka czarna mrożona

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy ze skóry, przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy kaszę gryczaną podlewamy gorącym bulionem i dusimy do miękkości, za pomocą widelca rozdrabniamy częściowo miękką kaszę i dodajemy do ziemniaków.

Masę dzielimy na cztery części , jedną odsuwamy dodajemy taką samą ilość mąki ziemniaczanej.

Dodajemy z powrotem odstawioną część kaszy, jajko, sól, pieprz posiekany koperek i natkę.

Wyrabiamy masę i formujemy klasyczne kluski śląskie.

Gotujemy w osolonej wodzie.

Schab kroimy w bardzo cienkie plastry, obsmażamy na maśle klarowanym, w trakcie posypujemy delikatnie cukrem pudrem, dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawy.

Dusimy do miękkości.

Jabłko kroimy na połówki, ćwiartki i karmelizujemy na miodzie.

Układamy z kluskami na sosie, posypujemy porzeczką.

Kasza gryczana z serem, szpinakiem i granatem

Składniki:

1 szkl. kaszy gryczanej

2 szt cebula

100 g orzechy włoskie

Miód do smaku

100 g ser mascarpone

Suszony cząber do smaku, sól i pieprz czarny

Olej do smażenia

2 op szpinak baby

2 owoce granatu

Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Orzechy prażymy w piekarniku i siekamy. Kaszę wrzucamy na patelnię, podgrzewamy, dodajemy gorącą wodę doprawioną solą i pieprzem w ilości 1 do 2.

Gotujemy około 5 minut i wstawiamy do piekarnika żeby kasza nam doszła.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor.

Dodajemy do ugotowanej kaszy, jeszcze orzechy, cząber do smaku i na koniec mascarpone.

Szpinak przesmażamy krótko na patelni, doprawiamy gałką i solą.

Kaszę podajemy na szpinaku z owocami granatu.

Zapiekanka z kaszy gryczanej nieprażonej, twarogu i kapusty

Składniki:

200 g kasza gryczana nieprażona

400 g twaróg wędzony

4 ziemniaki gotowane

1 pęczek cebula zielona

1 pęczek koperek

1 szt ciasto francuskie

2-3 zielone liście kapusty włoskiej

Sól, pieprz, kminek mielony, cząber

2 jajka

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy cebulę zieloną, koperek, ugotowaną kaszę, twaróg, jajka, kapustę sparzoną i przyprawy.

Dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia, na ciasto wykładamy farsz i wstawiamy do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości