Kluski niby śląskie, ale z kaszą gryczaną i trochę mięsa
Składniki:
6 szt średni ziemniak
100 g kasza gryczana prażona
1 szt cebula
Koperek, natka pietruszki
2-3 łyżki mąka ziemniaczana
1 jajko
Sól, pieprz czarny
600 g schab bez kości
4 cebula
Kminek mielony
3-4 jabłka polskie
Masło klarowane
Porzeczka czarna mrożona
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy ze skóry, przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy kaszę gryczaną podlewamy gorącym bulionem i dusimy do miękkości, za pomocą widelca rozdrabniamy częściowo miękką kaszę i dodajemy do ziemniaków.
Masę dzielimy na cztery części , jedną odsuwamy dodajemy taką samą ilość mąki ziemniaczanej.
Dodajemy z powrotem odstawioną część kaszy, jajko, sól, pieprz posiekany koperek i natkę.
Wyrabiamy masę i formujemy klasyczne kluski śląskie.
Gotujemy w osolonej wodzie.
Schab kroimy w bardzo cienkie plastry, obsmażamy na maśle klarowanym, w trakcie posypujemy delikatnie cukrem pudrem, dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawy.
Dusimy do miękkości.
Jabłko kroimy na połówki, ćwiartki i karmelizujemy na miodzie.
Układamy z kluskami na sosie, posypujemy porzeczką.
Kasza gryczana z serem, szpinakiem i granatem
Składniki:
1 szkl. kaszy gryczanej
2 szt cebula
100 g orzechy włoskie
Miód do smaku
100 g ser mascarpone
Suszony cząber do smaku, sól i pieprz czarny
Olej do smażenia
2 op szpinak baby
2 owoce granatu
Gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Orzechy prażymy w piekarniku i siekamy. Kaszę wrzucamy na patelnię, podgrzewamy, dodajemy gorącą wodę doprawioną solą i pieprzem w ilości 1 do 2.
Gotujemy około 5 minut i wstawiamy do piekarnika żeby kasza nam doszła.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor.
Dodajemy do ugotowanej kaszy, jeszcze orzechy, cząber do smaku i na koniec mascarpone.
Szpinak przesmażamy krótko na patelni, doprawiamy gałką i solą.
Kaszę podajemy na szpinaku z owocami granatu.
Zapiekanka z kaszy gryczanej nieprażonej, twarogu i kapusty
Składniki:
200 g kasza gryczana nieprażona
400 g twaróg wędzony
4 ziemniaki gotowane
1 pęczek cebula zielona
1 pęczek koperek
1 szt ciasto francuskie
2-3 zielone liście kapusty włoskiej
Sól, pieprz, kminek mielony, cząber
2 jajka
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy cebulę zieloną, koperek, ugotowaną kaszę, twaróg, jajka, kapustę sparzoną i przyprawy.
Dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia, na ciasto wykładamy farsz i wstawiamy do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN