Babeczki z kremem
Ciasto:
120 g masła
170 g cukru
3 jajka
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g jogurtu naturalnego
Skórka otarta z 1/2 cytryny
Krem:
200 g śmietany 36 %
200 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj jajka jedno po drugim miksując do połączenia składników. Wsyp przesiane suche składniki, skórkę oraz jogurt. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy na wolnych obrotach miksera. Przełóż do papilotek. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza ok 25 min.
Schłodzoną śmietanę, mascarpone i cukier puder ubij do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Nałóż na wystudzone babeczki.
Masa cukrowa:
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy spożywczej (w proszku)
4 płaskie łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki tłuszczu roślinnego
Zalej żelatynę zimną wodą, zostaw na 5 min., aby napęczniała. Rozpuść żelatynę podgrzewając ją w rondelku. Nie gotuj. Dodaj glukozę i tłuszcz, podgrzewaj do rozpuszczenia się składników. Zdejmij z ognia. Dodaj przesiany cukier puder i dokładnie wymieszaj. Przenieś na blat i podsypując cukrem pudrem wyrabiaj masę aż będzie gładka i elastyczna.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN