Kruszonka tatarska z jagnięciny
Składniki:
1 kg karkówki jagnięcej
800g ziemniaków
3 spore marchewki
3 cebule
150 g namoczonej przez noc fasoli jaś
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 liście laurowe
gałązka rozmarynu
szczypta cynamonu
sól
Przygotowanie:
Mięso, ziemniaki i marchew pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości. Cebule pokroić na ósemki, czosnek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i olejem i odstawić na dwie godziny. Przełożyć do gęsiarki, podlać odrobiną wody i piec 2,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Kawior po żydowsku z przedwojennej Warszawy
Składniki:
1/2 kg gęsiej wątróbki
1 łyżka smalcu gęsiego
1 cebula
2 jajka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wątróbki starannie oczyścić i obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Usmażoną wątróbkę posiekać, jajka również posiekać, wymieszać z cebulą, posolić i popieprzyć. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Pyry z gzikiem
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
250 g tłustego twarogu najlepszej jakości
150 ml wiejskiej śmietany
1 czerwona cebula
1/2 pęczka szczypiorku
sól
pieprz
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka oleju rydzowego
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinie. Twaróg połączyć ze śmietaną, drobno posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną w kosteczkę cebulą, olejem i przyprawami. Gorące pyry podawać z chłodnym gzikiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN