Kuchnia cytrynowa. Tort, babeczki, mus... Mniam!

W kuchni Dzień Dobry TVN królowały dziś cytryny. Andrzej Polan przygotował je w niekonwencjonalnym wydaniu, bo na słodko :) Co powiecie na tort herbaciany z cytrynowym kremem, babeczki z cytrynową nutą i cukrem miętowym i mus cytrynowy z sezamkami?

Krem cytrynowy na herbacianym cieście

Składniki:

1 szkl. zaparzonej herbaty earl grey

250 g mąki

100 g cukru trzcinowego

100 g masła

2 żółtka

100 g rodzynek

Proszek do pieczenia

Soda oczyszczana

Szczypta soli

1 cytryna

Krem:

100 g cukru

50 g masła

4 łyżki mąki ziemniaczanej

500 ml mleka

4 jajka

4 cytryny

Przygotowanie:

Gorącą herbatą zalewamy rodzynki i odstawiamy aby napęczniały i stały się miękkie. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, stopniowo herbatę, którą odzyskaliśmy z namaczania rodzynek, mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i szczyptą soli oraz skórką z cytryny. Na koniec dodajemy namoczone rodzynki. Ciasto wylewamy do formy do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na około 50 minut.

Krem: Jajka roztrzepujemy w misce z mąką, szczyptą soli, startą skórką z cytryn, sokiem i cukrem. Mleko zagotowujemy i wrzącym zalewamy jajka z pozostałymi składnikami. Wszystko wstawiamy na kuchenkę i zagotowujemy. Kiedy krem uzyska odpowiednią konsystencję dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Krem schładzamy i przekładamy ciasto.

Babeczki z cytrusową nutą i cukrem miętowym

Składniki:

200 g mąki

100 g masła

2 żółtka

50 g cukru trzcinowego

Cukier wanilinowy

5 jajek

220 g cukru

180 g mąki

Szczypta soli

½ szkl. naparu z mięty suszonej słodzonej wg. uznania

sok z cytryny

500 g serka mascarpone

500 ml śmietanki 36%

4 łyżki cukru drobnego

Skórka z 1 cytryny i limonki

Świeża mięta

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier nie przerywając ubijania oraz, żółtka, do ubitych jaj dodajemy stopniowo mąkę, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na ciasto kruche, wstawiamy do pieczenia w piekarniku w temp. 180 stopni na około 30 minut. 1/2szkl naparu z mięty suszonej słodzonej wg. uznania. Sok z cytryny. Mieszamy wszystko i nasączamy babeczki.

500g serek mascarpone

500ml śmietanka 36%

4 łyżki cukru drobnego

Skórka z 1 cytryny i limonki

Sok z 1 cytryny i limonki

Ser mascarpone ubijamy razem ze śmietanką, cukrem, pod koniec dodajemy sok z owoców i skórkę.

100g cukier drobny

Świeża mięta

Cukier miksujemy z listkami mięty do momentu aż cukier nabierze zielonkawego koloru.

Mus cytrynowy z sezamkami

Składniki:

3 jajka

100 g cukru drobnego

2 cytryny

15 g żelatyny

250 ml śmietanki kremówki

Sezamki:

450 g cukru drobnego

200 g sezamu

Przygotowanie:

Skórkę z cytryn ścieramy i wyciskamy sok. W soku rozpuszczamy żelatynę, najlepiej lekko go podgrzewając. Żółtka ucieramy na kogel mogel z połową cukru, drugą połowę cukru dodajemy do białek i ubijamy na puch. Soku z cytryny z żelatyną dodajemy ubite żółtka, mieszamy bardzo dokładnie. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do żółtek, jeszcze skórka z cytryny, i białka na koniec, masę wykładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Sezamki:

450g cukier drobny

200g sezam

Cukier łączymy z pół szklanki wody i gotujemy do momentu aż stanie się lekki karmel, dodajemy sezam, chwilę jeszcze razem gotujemy i wylewamy na pergamin, rozprowadzamy za pomocą noża na cienki arkusz i schładzamy. Łamiemy na kawałki i podajemy z musem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości