Krem cytrynowy na herbacianym cieście
Składniki:
1 szkl. zaparzonej herbaty earl grey
250 g mąki
100 g cukru trzcinowego
100 g masła
2 żółtka
100 g rodzynek
Proszek do pieczenia
Soda oczyszczana
Szczypta soli
1 cytryna
Krem:
100 g cukru
50 g masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
500 ml mleka
4 jajka
4 cytryny
Przygotowanie:
Gorącą herbatą zalewamy rodzynki i odstawiamy aby napęczniały i stały się miękkie. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, stopniowo herbatę, którą odzyskaliśmy z namaczania rodzynek, mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i szczyptą soli oraz skórką z cytryny. Na koniec dodajemy namoczone rodzynki. Ciasto wylewamy do formy do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na około 50 minut.
Krem: Jajka roztrzepujemy w misce z mąką, szczyptą soli, startą skórką z cytryn, sokiem i cukrem. Mleko zagotowujemy i wrzącym zalewamy jajka z pozostałymi składnikami. Wszystko wstawiamy na kuchenkę i zagotowujemy. Kiedy krem uzyska odpowiednią konsystencję dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Krem schładzamy i przekładamy ciasto.
Babeczki z cytrusową nutą i cukrem miętowym
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
2 żółtka
50 g cukru trzcinowego
Cukier wanilinowy
5 jajek
220 g cukru
180 g mąki
Szczypta soli
½ szkl. naparu z mięty suszonej słodzonej wg. uznania
sok z cytryny
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 36%
4 łyżki cukru drobnego
Skórka z 1 cytryny i limonki
Świeża mięta
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier nie przerywając ubijania oraz, żółtka, do ubitych jaj dodajemy stopniowo mąkę, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na ciasto kruche, wstawiamy do pieczenia w piekarniku w temp. 180 stopni na około 30 minut. 1/2szkl naparu z mięty suszonej słodzonej wg. uznania. Sok z cytryny. Mieszamy wszystko i nasączamy babeczki.
500g serek mascarpone
500ml śmietanka 36%
4 łyżki cukru drobnego
Skórka z 1 cytryny i limonki
Sok z 1 cytryny i limonki
Ser mascarpone ubijamy razem ze śmietanką, cukrem, pod koniec dodajemy sok z owoców i skórkę.
100g cukier drobny
Świeża mięta
Cukier miksujemy z listkami mięty do momentu aż cukier nabierze zielonkawego koloru.
Mus cytrynowy z sezamkami
Składniki:
3 jajka
100 g cukru drobnego
2 cytryny
15 g żelatyny
250 ml śmietanki kremówki
Sezamki:
450 g cukru drobnego
200 g sezamu
Przygotowanie:
Skórkę z cytryn ścieramy i wyciskamy sok. W soku rozpuszczamy żelatynę, najlepiej lekko go podgrzewając. Żółtka ucieramy na kogel mogel z połową cukru, drugą połowę cukru dodajemy do białek i ubijamy na puch. Soku z cytryny z żelatyną dodajemy ubite żółtka, mieszamy bardzo dokładnie. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do żółtek, jeszcze skórka z cytryny, i białka na koniec, masę wykładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Sezamki:
450g cukier drobny
200g sezam
Cukier łączymy z pół szklanki wody i gotujemy do momentu aż stanie się lekki karmel, dodajemy sezam, chwilę jeszcze razem gotujemy i wylewamy na pergamin, rozprowadzamy za pomocą noża na cienki arkusz i schładzamy. Łamiemy na kawałki i podajemy z musem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN