Smażone buraki, mięta z chrupiącymi orzechami i jabłkiem
Smażone buraki
Składniki:
4 buraki czerwone podłużne
Masło klarowane do smażenia
400 ml syropu z pigwy
200 ml soku jabłkowego
100 gr śliwki suszonej
Sól do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy obrane wcześniej i pokrojone w cząstki czerwone buraki.
Smażymy chwilę a następnie podlewamy syropem z pigwy i sokiem jabłkowym.
Przykrywamy i na wolnym ogniu ,,dusimy” buraki do momentu aż będą lekko chrupiące, na koniec dodajemy suszoną śliwkę aby lekko zmiękła.
Do smaku dodajemy szczyptę soli.
Jabłka
Składniki:
3 jabłka zielone
150 ml gęstego jogurtu
Kilka listków świeżej mięty
Sok z cytryny, miód do smaku
1 owoc granatu
Olej
250 gr orzechów laskowych
Cukier puder
Przygotowanie:
2 jabłka kroimy w cienkie plastry, wydrążamy gniazda nasienne , kropimy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Pozostałe jabłka obieramy, kroimy w cienkie zapałki.
Z jogurtu i cienko krojonych listków mięty przygotowujemy sos, doprawiamy sokiem z cytryny, miodem, dodajemy kilka kropel oleju.
Pokrojone w zapałki jabłko łączymy z sosem jogurtowo-miętowym.
Orzechy lekko zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku, zawijamy w ściereczkę, pocieramy aby pozbyć się brązowej łuski.
Obrane orzechy posypujemy cukrem pudrem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku lub przy pomocy opalarki.
Dorsz lub inna ryba, kruszonka z orzechów i pietruszka
Składniki:
600 g polędwicy z dorsza
100 g orzechów włoskich
200 g słonych krakersów
1 łyżka masła
Natka pietruszki
Masło klarowane do smażenia
Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Polędwicę oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na maśle klarowanym.
Krakersy rozgniatamy blenderem na kruszonkę, dodajemy masło, pokrojona drobno natkę pietruszki i posiekane orzechy włoskie.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aby powstała nam kruszonka.
Obsmażoną polędwicę wykładamy na blaszkę na pergamin, wierzch posypujemy kruszonką z krakersów i orzechów, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy na złoty kolor.
Składniki:
3 pietruszki
400 ml mleka
Sól do smaku
Skórka z cytryny
Miód do smaku
Przygotowanie:
Pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w mleku z dodatkiem niedużej ilości wody.
Ugotowaną miksujemy na puree, dodajemy dla konsystencji mleko z gotowania, ser mascarpone. Doprawiamy miodem i solą.
Tort orzechowy z chałwą
Ciasto
Składniki:
8 jajek
250 g cukru drobnego
250 g orzechów włoskich tartych
Cukier wanilinowy
1 cytryna
4 łyżki bułka tarta
Przygotowanie:
Tortownicę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, w trakcie dodajemy cukier drobny i na koniec żółtka.
Do ubitych jaj dodajemy sok z cytryny, wymieszane orzechy z bułką tartą.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni około 50 minut.
Upieczony biszkopt przekrawamy na 2 lub 3 krążki i przekładamy masą.
Masa
Skladniki:
300 g chałwy waniliowej
300 g białej czekolady
300 ml śmietanki 30%
300 g sera mascarpone
150 ml mocnego alkoholu
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy z chałwą w kąpieli wodnej, dodajemy alkohol.
Śmietankę ubijamy z serem mascarpone i do dodajemy do przestudzonej rozpuszczonej chałwy i czekolady.
Wylewamy na upieczony blat i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN